Αυτόνομη Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση Νεάπολης Συκεών: H δημοτική φορολογία για το 2017 ή πως η μισή αλήθεια είναι χειρότερη απο το ψέμα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2017
Η ΠΩΣ Η ΜΙΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΨΕΜΑ

Διαβάστε
εδώ το δελτίο τύπου του Δήμου Νεάπολης Συκεών για τα Δημοτικά Τέλη και τον Δημοτικό Φόρο του 2017, που ψηφίστηκαν την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Δείτε παρακάτω πόσες ανακρίβειες περιέχει το Δελτίο Τύπου αλλά και πόσες σημαντικές αλήθειες αποκρύπτει.

ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ 1η : Στο δελτίο τύπου αναφέρεται ότι από τον Δημοτικό Φόρο θα απαλλάσσονται πλήρως οι δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου, που εντάχθηκαν στο ν.4320/2015 για την εξασφάλιση στέγης, ενώ θα ισχύσει μείωση 50% για τους δικαιούχους του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης». Η αλήθεια είναι ότι στο δημοτικό συμβούλιο δεν υπήρξε καμία σχετική πρόταση από την Διοίκηση, ούτε φυσικά ψηφίστηκε κάτι τέτοιο.
ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ 2η : Στο δελτίο τύπου ανακριβώς αναφέρεται ότι διατηρείται η μείωση 50% για τους πολύτεκνους και τα άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω. Αποκρύπτεται επιμελώς ότι το Δημοτικό Συμβούλιο, με τις ψήφους της παράταξης του Σ. Δανιηλίδη, ψήφισε την μείωση του απαιτούμενου ορίου του οικογενειακού εισοδήματος των πολυτέκνων και των ατόμων με αναπηρία, από 35.000 € σε 25.000 €, ρύθμιση η οποία θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2017.
ΑΠΟΚΡΥΨΗ 1η : Αποκρύπτεται εντελώς ο Δημοτικός Φόρος. Ένας Φόρος τον οποίο επανειλημμένα έχουμε χαρακτηρίσει εξωφρενικό. Δεν θυμόμαστε ποτέ κάποιο δελτίο τύπου του Δήμου να αναφέρεται στον Δημοτικό Φόρο.
Ειδικότερα αποκρύπτεται επιμελώς ότι :
- το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, δηλαδή η παράταξη του Σ. Δανιηλίδη, ψήφισε για άλλη μια χρονιά (2017) υψηλότατο συντελεστή για τον Δημοτικό Φόρο 0,60 €/τ.μ. Τον μεγαλύτερο, εξ όσων γνωρίζω, σε όλη την Ελλάδα (!) και σίγουρα τον μεγαλύτερο (διπλάσιο περίπου από τον δεύτερο) στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης (!).
- ο συντελεστής του Δημοτικού Φόρου που πλήρωναν οι κάτοικοι των Συκεών από το 2010 έως το 2015 ήταν 0,70 €/τμ και το 2016 0,66 €/τμ.
- οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας των Συκεών, ανεξαρτήτως εισοδήματος, δηλαδή ακόμη και αν είναι άποροι ή άνεργοι, πληρώνουν για Δημοτικό Φόρο κάθε χρόνο περίπου 800.000 € – 900.000 €, για επτά συνεχόμενα χρόνια. Τα προβλεπόμενα έσοδα στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2016 και από τις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες (Συκιές, Νεάπολη, Πεύκα και Α. Παύλος) ήταν 1.100.000 € (!).
- στην βαρύτατη αυτή φορολόγηση θα συμμετέχουν ανισομερώς οι κάτοικοι των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου και το 2017 με συντελεστή 0,60 €/τμ οι Συκιές, 0,28 €/τμ ο Α. Παύλος, 0,24 €/τμ η Νεάπολη και 0,14 €/τμ τα Πεύκα. Παρά την διαφορετική προέλευσή τους τα έσοδα από τον Δημοτικό Φόρο θα μπουν στο κοινό ταμείο του Δήμου.
- ο Δήμος Νεάπολης Συκεών διαθέτει, ακόμη και σήμερα, ένα μεγάλο αποθεματικό ύψους περίπου 23.000.000 €, το οποίο μάλιστα δημιουργήθηκε και εξαιτίας της πολυετούς υπερφορολόγησης των κατοίκων των Συκεών, και παρόλα αυτά συνεχίζει να επιβάλλει την βαρύτατη αυτή φορολογία.
- ότι σε άλλους Δήμους ο συντελεστής του Δημοτικού Φόρου είναι μηδενικός (π.χ. στον γειτονικό μας Δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης).
- ο υψηλότατος Δημοτικός Φόρος επιβλήθηκε μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης και σε όλη τη διάρκειά της.

ΑΠΟΚΡΥΨΗ 2η : H πλήρης απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των δικαιούχων του επιδόματος ενοικίου, αφορά ελάχιστους συμπολίτες μας, δηλαδή μόνον αυτούς που καλύπτονται από τον ν.4320/2015, όταν όλοι οι δικαιούχοι είναι πανελλαδικά, σύμφωνα με το άρθρο 2 του νόμου αυτού, μόνον τριάντα χιλιάδες άτομα και οικογένειες. Άρα η αναλογία των δικαιούχων απαλλαγής από τα Δημοτικά Τέλη είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τον πραγματικό αριθμό των συμπολιτών μας που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Η εκτίμησή μας είναι ότι ο κύριος λόγος της πρωτοβουλίας αυτής της Διοίκησης ήταν επικοινωνιακός. Ο τίτλος του Δελτίου Τύπου «Απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη και γενναία μείωση για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες στο δήμο Νεάπολης - Συκεών» είναι εύγλωττος.
Σκεφτείτε τώρα έναν μέσο πολίτη που βομβαρδίζεται επί σειρά ετών με ανάλογα δελτία τύπου. Με δελτία τύπου που κάνουν το άσπρο μαύρο. Και εμφανίζουν, όπως στην προκειμένη περίπτωση, τον Δήμο Νεάπολης Συκεών, που είναι από τους  πιο ακριβούς Δήμους ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ στον Δημοτικό Φόρο, ως έναν Δήμο που μειώνει διαρκώς την δημοτική φορολογία, είναι κοινωνικά ευαίσθητος και πολλά άλλα. Καταλαβαίνετε πόσο εύκολο είναι να δημιουργηθεί μια ιδανική αλλά επίπλαστη και ψεύτικη εικόνα. Όταν μάλιστα αυτή η εικόνα καλλιεργείται με επιμέλεια και μεθοδικότητα πολλά χρόνια τώρα.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!