Το iefimerida στο hotspot της Μόριας -Χάος, εκρήξεις και 2 νεκροί [εικόνες]

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο, μετά τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε τη νύχτα, που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν μια 66χρονη πρόσφυγας κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ και το 6χρονο εγγόνι της και να τραυματιστούν αρκετοί ακόμη (δύο εκ των οποίων σοβαρά). 

Ολη τη νύχτα επικρατούσε χάος, με τους πρόσφυγες να εγκαταλείπουν αρχικά το κέντρο φιλοξενίας για να γλιτώσουν από την πυρκαγιά και στη συνέχεια να σημειώνονται επεισόδια ανάμεσα σε μετανάστες και άνδρες των ΜΑΤ. Το iefimerida βρίσκεται στη Μόρια και καταγράφει αποκαρδιωτικές εικόνες. Οι καταστροφές που προκλήθηκαν στις εγκαταστάσεις από τη φωτιά είναι μεγάλες, ενώ οι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε απόγνωση. Η φωτιά επεκτάθηκε και σε άλλες σκηνές στο κέντρο φιλοξενίας Μόριας

Απορριμματοφόρα απομακρύνουν τις καμμένες σκηνές απο το hotspot της Μόριας

«Είδα ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι να σωθούν από τη φωτιά, έγινε η έκρηξη και η φωτιά επεκτάθηκε», δηλώνει στο iefimerida ο Νίκος Τσιγκρής που βρισκόταν στο σημείο την ώρα της έκρηξης. Και προσθέτει: «Λίγο μετά κάποιοι μετανάστες επωφελήθηκαν από το χάος και έβαλαν μόνοι τους φωτιά σε σκηνές, υπήρξε πανικός, μετά έγιναν συμπλοκές με την αστυνομία». Ο Νίκος Τσιγκρής περιγράφει στον συντάκτη του iefimerida Ιάσονα Πιπίνη όσα είδε τη νύχτα στη Μόρια

Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός δήλωσε στο iefimerida πως γίνονται προσπάθειες για να αποκατασταθούν οι ζημιές. «Είναι από όλες τις χώρες οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται μέσα. Θα αποκατασταθεί σταδιακά η κατάσταση. Πρέπει όμως να υπάρξει αποσυμφόρηση από το κέντρο. Υπάρχουν συγκεντρωμένοι περίπου 4.000 άνθρωποι. Είναι θέμα χρόνου να συμβεί πάλι κάτι. Πρέπει αυτό που έγινε να αφυπνίσει τους αρμόδιους και να γίνει κάτι».

Δύο νεκροί από έκρηξη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, νεκροί είναι μια γυναίκα 66 ετών και το μόλις 6 ετών εγγονάκι της, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε φιάλη υγραερίου, την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, άναψαν για να ζεστάνουν φαγητό. Σύμφωνα με τη μαρτυρία μεταναστών στο iefimerida, η γυναίκα απανθρακώθηκε, ενώ και το 6χρονο αγοράκι υπέστη σοβαρά εγκαύματα και λίγο μετά υπέκυψε στα τραύματά του. Και οι δύο βρίσκονταν μέσα στη σκηνή, εγκλωβίστηκαν από τη φωτιά και δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν.

Επίσης, μια 25χρονη με το 4χρονο παιδί της τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν με στρατιωτικό αεροπλάνο τη νύχτα στην Αθήνα, σύμφωνα με το ΑΠΕ.  Επίσης, αρκετοί τραυματίες διακομίστηκαν τη νύχτα στο Βοστάνειο νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν επιστρέψει στο κέντρο φιλοξενίας, ωστόσο πολλές σκηνές έχουν καταστραφεί. «Ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος μετά την έκρηξη. Εμείς εκκενώσαμε τον χώρο για λόγους ασφαλείας», δηλώνει στο iefimerida ο Δημήτρης Παπανδρέου, συντονιστής πεδίου των Γιατρών του Κόσμου στη Λέσβο. Και προσθέτει: «Είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει νέα ένταση. Πολλές σκηνές κάηκαν, πολλοί άνθρωποι δεν θα έχουν πού να κοιμηθούν, ειδικά αν έρθει κακοκαιρία η κατάσταση θα είναι δύσκολη. Πρέπει να αποσυμφορηθεί ο χώρος». Ο συντονιστής των Γιατρών του Κόσμου στη Μυτιλήνη Δημήτρης Παπανδρέου

Ο Γιώργος Μπάκας, εργαζόμενος στους Γιατρούς του Κόσμου ο οποίος βρίσκεται στη Μόρια, δήλωσε στο iefimerida: «Είναι ζήτημα χρόνου να υπάρξει νέα ένταση. Το κέντρο έχει πολύ περισσότερους ανθρώπους από ό,τι μπορεί να φιλοξενήσει και είναι έτοιμο να εκραγεί». 

Περίπου 4.000 άνθρωποι συνωστίζονται στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας κάτω από δύσκολες συνθήκες

Πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν τη νύχτα τους στα χωράφια έξω από το hotspot της Μόριας

Πρόσφυγες και μετανάστες επιστρέφουν το πρωί στο κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια

Επεισόδια ανάμεσα σε μετανάστες και ΜΑΤ

Λίγη ώρα μετά την έκρηξη, ομάδες μεταναστών επιτέθηκαν στους αστυνομικούς και ακολούθησαν επεισόδια με τα ΜΑΤ, που όμως έληξαν λίγο αργότερα. Η κατάσταση ωστόσο παραμένει έκρυθμη. 

Μια γυναίκα από τη Δομινικανή Δημοκρατία, η 43χρονη Λουίσα Σάντσες, που βρισκόταν μέσα στο hotspot της Μόριας την ώρα της έκρηξης, μίλησε στο iefimerida για τη δική της περιπέτεια. «Πήγα αεροπορικώς από τη Δομινικανή Δημοκρατία στην Τουρκία και από εκεί μας βοήθησαν και περάσαμε με βάρκες στη Λέσβο. Πληρώσαμε πολλά λεφτά μαζί με άλλους συμπατριώτες μου. Μας είπαν ότι τα σύνορα είναι ανοικτά, θέλουμε να πάμε στην Ιταλία. Δεν μας είπαν ότι τα σύνορα είναι κλειστά. Εχουμε εγκλωβιστεί εδω. Τη νύχτα εδώ επικράτησε πανικός, φοβηθήκαμε για τη ζωή μας». Η Λουίσα Σάντσες από τη Δομινικανή Δημοκρατία προσπαθεί να φθάσει στην Ιταλία, αλλά εγκλωβίστηκε στη Λέσβο


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!