Αγκυροβολούν και αποφασίζουν

Ξεσηκώνονται οι ναυτικοί μπροστά στο ενδεχόμενο μιας νέας αλλαγής του φορολογικού καθεστώτος τους. Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) συνεδρίασε χθες το πρωί εκτάκτως και αποφάσισε να προκηρύξει 48ωρη πανελλαδική απεργία με την προοπτική κλιμάκωσης σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων.

Ετσι, στις 6 το πρωί της Παρασκευής (2 Δεκεμβρίου) μέχρι τις 6 το πρωί της Κυριακής (4 Δεκεμβρίου) τα πλοία θα ρίξουν άγκυρα, ενώ σε συνεδρίασή της η διοίκηση της ΠΝΟ το Σάββατο θα αποφασίσει εάν θα κλιμακώσει ή όχι τις κινητοποιήσεις της.

Παράλληλα την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου η Ομοσπονδία έχει προκηρύξει ήδη άλλη 24ωρη απεργία, στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης της ΓΣΕΕ.

Η ΠΝΟ με σχετική ανακοίνωσή της αμέσως μετά τη χθεσινή της συνεδρίαση εξηγεί ότι οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, πως στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης από τους θεσμούς τέθηκε το θέμα για το φορολογικό καθεστώς των ναυτεργατών, πράγμα που επιβεβαιώθηκε και από το προσχέδιο της κυβέρνησης προς την τρόικα, την οδήγησαν στις έκτακτες αποφάσεις της.

«Οι Ελληνες ναυτικοί αντί να έχουν μηδενική φορολόγηση, λόγω της ιδιομορφίας και των ιδιαίτερα σκληρών και ανθυγιεινών συνθηκών του επαγγέλματος και της ανεκτίμητης προσφοράς τους στην εθνική οικονομία, έχουν ήδη υποστεί μέχρι σήμερα εξοντωτική αύξηση της φορολογίας του εισοδήματός τους», τονίζει η ΠΝΟ και προσθέτει ότι ενώ «έπρεπε να αποκατασταθεί αυτή η άδικη φορολόγησή τους, με το προσχέδιο της κυβέρνησης προτείνεται η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που τους διέπει».

Σύμφωνα με την πρόταση, η φορολόγησή τους θα γίνεται εφεξής σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4387/2016, δηλαδή θα φορολογείται το εισόδημά τους μέχρι και ποσοστό 45% στο οποίο αν προστεθεί και η ήδη καταβαλλόμενη ειδική προσφορά αλληλεγγύης η οποία αγγίζει το 10% τότε, όπως εύκολα γίνεται κατανοητό, «ο κλάδος των ναυτεργατών οδηγείται στην πλήρη εξαφάνισή του αφού το μισό και πλέον του εισοδήματός του θα εισπράττεται προκαταβολικά από το κράτος».

Και στο σημείο αυτό η διοίκηση της ΠΝΟ θέτει το εξής ερώτημα: «Ποιοι άλλοι εργαζόμενοι της χώρας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης εργάζονται, με τις ιδιαίτερα σκληρές και ανθυγιεινές συνθήκες του επαγγέλματός τους, παλεύοντας με τα κύματα 24 ώρες το 24ωρο και φορολογούνται τόσο “ληστρικά” με ποσοστό πάνω από 50%»;.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτεργατών θεωρούν την πρόταση για την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος «αιτία πολέμου» και προειδοποιούν την κυβέρνηση και τους αρμοδίους ότι ο αγώνας θα είναι συνεχής και αδιάλειπτος.

Αναφέρουν ότι σαν να μην αρκούσαν όλα τ’ άλλα (διάλυση του ΝΑΤ, αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων, ευτελισμός των συντάξεων κ.ά.) έρχεται και το τελειωτικό κτύπημα με την προτεινόμενη υπερφορολόγηση των ναυτικών αντί μηδενισμού της.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!