Επικοινωνία Τσίπρα - Μέρκελ για Τουρκία και προσφυγικό

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας υπό το πρίσμα των εξελίξεων στο Κυπριακό, της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό αλλά και τα ελληνοτουρκικά.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη εφαρμογής και τήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Εξάλλου,  για το κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε στη Γερμανίδα Καγκελάριο το ζήτημα των εγγυήσεων.

Τέλος, συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ επιμένει στη θέση της ότι δεν είναι τώρα καιρός για να αρχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να συζητεί οποιουσδήποτε νέους τομείς πολιτικής με την Τουρκία στις συνομιλίες που διεξάγει η χώρα αυτή για να ενταχθεί στην ένωση, δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η θέση της καγκελαρίου Μέρκελ για τις ενταξιακές συνομιλίες δεν έχει αλλάξει», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, όταν ερωτήθηκε για δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, σύμφωνα με το οποίο η Μέρκελ θέλει να σταματήσουν εντελώς οι συνομιλίες με την Τουρκία.

«Η ΕΕ και η Τουρκία διαπραγματεύονται επί χρόνια χωρίς να καθορίζουν εκ των προτέρων το αποτέλεσμα. Υπό τις σημερινές συνθήκες, το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης δεν είναι νοητό», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις από την Τουρκία. Προσφάτως, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην 7η συνάντηση κορυφής Βοσπόρου για τη διεθνή οικονομική συνεργασία, αφού αναφέρθηκε στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, τονίζοντας ότι η Τουρκία εξετάζει τις εναλλακτικές, έκανε εκτενή αναφορά στο Κυπριακό, ξεχνώντας ότι είναι ο ίδιος που επί της ουσίας τορπίλισε την όλη διαπραγμάτευση.

Kατηγόρησε την Κύπρο λέγοντας ότι «χωρίς να ντρέπονται συμμετέχουν στις συνόδους της ΕΕ με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο. Δεν μπορείτε να έχετε τέτοια σημαία εκεί υπάρχει και μια "ΠΔΒΚ". Εσείς είστε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου. Στο Βορρά υπάρχει τουρκική δημοκρατία αυτό θα το βλέπετε. Είναι αγένεια. Έτσι ή αλλιώς αυτό θα το καταλάβουν και θα το μάθουν».

Ο Πρόεδρος Ερντογάν προσέθεσε πως επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του ζήτησε διμερή και πολυμερή συνάντηση και συνέχισε λέγοντας: «Όμως δεν πρέπει πλέον να σέρνεται αυτή η υπόθεση. Πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουμε κάπου. Αλλά εάν ξεκινήσουμε λέγοντας ότι αυτά τα εδάφη θα είναι δικά μας θα τα διοικούμε μόνο εμείς, αν έχουμε τέτοια πράγματα δεν προχωράει».

Σήμερα, έρχονται νέες προκλητικές δηλώσεις από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ανέφερε πως δεν αλλάζει η πολιτική της γειτονικής μας χώρας απέναντι στο ζήτημα των Ιμίων και επικαλείται Συνθήκες για αποστρατικοποίηση νησιών στο Αιγαίο.


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!