Θέλουν προσύμφωνο στο Eurogroup της Δευτέρας

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου

Με εντατικές διαβουλεύσεις, από τεχνικό έως ανώτατο πολιτικό επίπεδο, σήμερα και αύριο, κυβέρνηση και ευρωζώνη ευελπιστούν σε μια, έστω καταρχήν συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup, που δεν αναμένεται να είναι καταληκτική.

Καταβάλλονται όμως προσπάθειες να καταστεί δυνατό να καταγραφεί ισχυρή πρόοδος και να προκύψει ένα καθησυχαστικό για τις αγορές ανακοινωθέν, ιδίως αφού το Eurogroup, συνεδριάζει τη Δευτέρα: Μια ιδιαίτερα ευαίσθητη μέρα για την Ευρώπη, αφού θα είναι γνωστό τι ψήφισαν οι Ιταλοί την Κυριακή στο δημοψήφισμα αλλά και τι «έδειξαν» τελικά οι κάλπες στην Αυστρία. Το Eurogroup της Δευτέρας μπορεί να μην είναι καταληκτικό αλλά θα είναι σίγουρα εποικοδομητικό για την Ελλάδα ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ο Επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, που κάλεσε όλες τις πλευρές να εργαστούν έως την τελευταία στιγμή, για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, (staff level agreement) για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας που αποδίδουν όλες οι πλευρές στην έκβαση και του ελληνικού ζητήματος είναι ότι αύριο ή μεθαύριο είναι πιθανή τηλεφωνική συνδιάσκεψη για την Ελλάδα για το ελληνικό ζήτημα με τη συμμετοχή του Β. Σόιμπλε και άλλων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπως διέρρευσε χθες στο γερμανικό τύπο. Σε γερμανικά δημοσιεύματα, επίσης χθες, διακινήθηκε η πληροφορία πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι καταρχήν θετικός στο σχέδιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους. Σε κάθε περίπτωση με τα δεδομένα έως και χθες επικρατέστερο παρέμενε το σενάριο να απαιτηθεί μία ακόμη συνεδρίαση του Eurogroup, πριν τα Χριστούγεννα, με την προσπάθεια επίτευξης συνολικής συμφωνίας ? και με το ΔΝΤ - στο επίκεντρο. Το θέμα παραμένει ακανθώδες, αφού η διαφωνία ΔΝΤ ? ευρωζώνης για τα πλεονάσματα εγείρει ζήτημα πρόσθετων μέτρων για την Αθήνα, προκειμένου να καλυφθούν οι στόχοι.

Το Eurogroup, τη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει νωρίς το απόγευμα για την Ελλάδα και ανάλογα με τη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, αναμένεται να επανέλθει στο θέμα των μέτρων που σχετίζονται με το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι μια σημαντική και θετική» συνεδρίαση για την Ελλάδα εκτίμησε ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας πως «πρέπει να συνεχιστεί η δουλειά μέχρι την τελευταία στιγμή για την επίτευξη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο». Έτσι, ανέφερε θα μπορέσει το Eurogroup να προχωρήσει σε μια «σοβαρή» συζήτηση για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και σε μια «εποικοδομητική» συζήτηση για τα μέτρα «αναδιάρθρωσης του χρέους», συμπεριλαμβανομένων των βραχυπρόθεσμων μέτρων και ενός «σχεδίου για τα μεσοπρόθεσμα» που αφορούν την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. «Οι συζητήσεις συνεχίζονται και υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων» εκτίμησε, για να προσθέσει όμως πως «απομένει ακόμα δουλειά να γίνει».

 

 

 


Πηγή: www.imerisia.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!