«Μπλοκάκια» βγάλτε το φίδι απ’ την τρύπα...

Σε... αρένα μετέτρεψε η κυβέρνηση το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών όσων αμείβονται με μπλοκάκι και πρέπει να ενταχθούν στην περίπτωση που πληρώνει ο εργοδότης τους το 13,33% των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο για τις εισφορές, όσοι αυτοαπασχολούμενοι εκδίδουν Δελτία Παροχής Υπηρεσιών («μπλοκάκια» - ΔΠΥ) και απασχολούνται σε έως 2 εργοδότες θα πρέπει να το αναγράφουν στην απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

Ο εργοδότης θα πρέπει να εντάσσει τον αυτοαπασχολούμενο στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση με την πλήρη καταγραφή των εισφορών, ώστε να επιμεριστεί το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ της επιχείρησης (13,33%) και του εργαζόμενου (6,67%).

Αν ο εργοδότης δεν το πράξει, τότε θα πρέπει ο εργαζόμενος να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στον ΕΦΚΑ, δηλώνοντας τον ΑΦΜ του εργοδότη και όποια άλλα στοιχεία αποδεικνύουν ότι θα έπρεπε να υπαχθεί στο συγκεκριμένο καθεστώς ασφάλισης.

Στη συνέχεια, ο εργοδότης θα πρέπει να υποβάλει ένσταση και τελικά ο ΕΦΚΑ θα κρίνει τι συμβαίνει.

Στην πράξη ζητείται από τον εργαζόμενο που εξαναγκάστηκε να ανοίξει ατομική επιχείρηση, ώστε να απεμπολήσει ο εργαζόμενος τα πλεονεκτήματα της εξαρτημένης εργασίας, να καταγγείλει την επιχείρηση που εργάζεται προκειμένου να μπει στο καθεστώς του επιμερισμού των ασφαλιστικών εισφορών!

Το συγκεκριμένο μέτρο υπολογίζεται ότι αφορά 100.000-150.000 ατομικές επιχειρήσεις (πρόκειται συνήθως για κρυπτόμενη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας που τώρα έρχεται να νομιμοποιηθεί ως σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών).

Θα πρέπει ακόμη να διευκρινιστεί ότι ο επιμερισμός των εισφορών αφορά μόνο ελεύθερους επαγγελματίες (αποκλείει δηλαδή όσους μισθωτούς έχουν παράλληλα εισοδήματα από ΔΠΥ) και ορίζει ανώτατο και κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα αυτό που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους (5.860 ευρώ και 586 ευρώ μηνιαίως ή 70.320 και 7.032 ετησίως).

Σε όλες τις περιπτώσεις που υπάρχουν διχογνωμίες γιατί κάτι άλλαξε στα μέσα της χρονιάς (για παράδειγμα βρέθηκαν περισσότεροι των 2 εργοδοτών ή κόπηκε μικρότερο ποσό από το ελάχιστο), τότε όλα θα ξεκαθαρίζονται στο τέλος της κάθε χρονιάς με συμψηφισμούς.

Τα κυριότερα σημεία της εγκυκλίου είναι:

◼ Οι αυτοαπασχολούμενοι που εργάζονται σε περισσότερους από 2 εργοδότες θα ασφαλίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι (θα πληρώνουν δηλαδή οι ίδιοι το σύνολο των ασφαλιστικών τους εισφορών).

◼ Για όσους απασχολούνται σε έως 2 εργοδότες και το εισόδημα προέρχεται από την άσκηση διαρκούς -και όχι ευκαιριακής- επαγγελματικής δραστηριότητας, και μόνο από την απασχόληση σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά και νομικά), οι ασφαλιστικές εισφορές επιμερίζονται (13,33% στον εργοδότη και 6,67% στον αυτοαπασχολούμενο). Αντίστοιχα επιμερίζονται και οι ασφαλιστικές εισφορές υγειονομικής περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ.

◼ Για το ανώτατο όριο ασφαλιστικών εισφορών λαμβάνεται υπόψη και η διάρκεια της σύμβασης.

Πιο συγκεκριμένα, για όσους αυτοαπασχολούμενους προκύπτει επιμερισμός ασφαλιστικών εισφορών ισχύει το ετήσιο ανώτατο όριο των 70.320 ευρώ, συνεπώς οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται στο συνολικό ποσό του ΔΠΥ, ακόμα και αν αυτό υπερβαίνει ανά μήνα το ποσό των 5.860,8 ευρώ.

Σε περιπτώσεις συμβάσεων με διάρκεια μικρότερη του έτους, καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στην κατανομή της συμφωνημένης αμοιβής ανά μήνα ενώ και το ανώτατο όριο λαμβάνεται υπόψη σε μηνιαία βάση (5.860,80 ευρώ).

Στην περίπτωση κατά την οποία το ποσό του ΔΠΥ που εκδίδεται μηνιαίως από ασφαλισμένο, υπολείπεται της ελάχιστης βάσης υπολογισμού εισφορών, τότε εκείνος υποχρεούται να καταβάλλει τις εισφορές και στο τέλος της χρονιάς θα οριστικοποιούνται το ποσά και θα γίνεται συμψηφισμός.

Για αυτές τις δύο δραστηριότητες εκδίδει δελτίο παροχής υπηρεσιών, 20.000 ευρώ και 10.000 ευρώ αντιστοίχως. Από τη διάρκεια και τη φύση των παρεχόμενων υπηρεσιών προκύπτει ότι αυτές δεν είναι ευκαιριακής μορφής, αλλά αντιθέτως απαιτούν διαρκή απασχόληση.

Συνεπώς, για κάθε μία από τις ως άνω δραστηριότητες υπολογίζονται εισφορές ως εξής: Για την πρώτη, το ποσό της συμφωνηθείσας αμοιβής επιμερίζεται στους μήνες που διαρκεί η σύμβαση, επομένως σε κάθε μήνα αντιστοιχεί αμοιβή ύψους 2.000 ευρώ.

Επ’ αυτής υπολογίζονται εισφορές ύψους 20% για τον κλάδο κύριας σύνταξης, κατανεμημένο κατά 6,67% σε βάρος του ασφαλισμένου και κατά 13,33% σε βάρος του αντισυμβαλλομένου (τεχνική εταιρεία).

Για τη δεύτερη, το αντίστοιχο ποσό της μηνιαίας αμοιβής ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, στο οποίο και θα υπολογιστούν εισφορές κατά όμοιο τρόπο.

Είναι ευνόητο ότι κατά τον ίδιο τρόπο επιμερίζονται οι εισφορές για τον κλάδο περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής.

Η εν λόγω κλινική αποτελεί τον μόνο αντισυμβαλλόμενο του συγκεκριμένου ασφαλισμένου-ιατρού. Ανεξαρτήτως του αριθμού των ΔΠΥ στις οποίες επιμερίζεται η συμφωνηθείσα αμοιβή, καταβάλλονται εισφορές με βάση το ανώτατο ετήσιο όριο των 70.320 ευρώ, με δεδομένο ότι η σύμβαση είναι ετήσιας διάρκειας.

Αν η σύμβαση ήταν διάρκειας 10 μηνών, τότε η συμφωνηθείσα αμοιβή θα αντιστοιχούσε σε 8.000 ευρώ/μήνα, συνεπώς οι εισφορές θα υπολογίζονται επί της ανώτατης μηνιαίας βάσης υπολογισμού των 5.860,8 ευρώ.

Στην τελευταία περίπτωση, και με δεδομένο ότι δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις της παρ. 9 του άρθρου 39, ο ασφαλισμένος θα καταβάλει κανονικά εισφορές με βάση το άρθρο 39 (ως μη μισθωτός) για τους υπόλοιπους δύο μήνες του έτους.

Το ποσό της συμφωνηθείσας αμοιβής επιμερίζεται στους μήνες που διαρκεί η σύμβαση, επομένως σε κάθε μήνα αντιστοιχεί αμοιβή ύψους 500 ευρώ.

Επ’ αυτής υπολογίζονται εισφορές αντιστοίχως κατανεμημένες σε βάρος του ασφαλισμένου και σε βάρος του αντισυμβαλλομένου κατά τα ως άνω αναφερθέντα.

Επιπροσθέτως, για το ποσό που υπολείπεται της ελάχιστης μηνιαίας βάσης υπολογισμού των αυτοαπασχολουμένων (586,08-500=86,08 ευρώ), ο ασφαλισμένος καταβάλλει εισφορές ως μη μισθωτός.

Ο εν λόγω ασφαλισμένος δεν υπάγεται στη διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 39, αλλά σε αυτή του άρθρου 36 περί πολλαπλής δραστηριότητας.

Επομένως, για τις αποδοχές του από τη μισθωτή εργασία υπολογίζονται εισφορές με βάση το άρθρο 38 (μισθωτός), για το δε το εισόδημά του από την ελεύθερη άσκηση επαγγέλματος (ΔΠΥ) καταβάλλει εισφορές με βάση το άρθρο 39 (ως μη μισθωτός).

Για το σύνολο του εισοδήματος από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα θεωρείται μισθωτός.

Συνεπώς, επί του εισοδήματος αυτού υπολογίζονται εισφορές μισθωτού και, επομένως, η εταιρεία καταβάλλει τις εισφορές εργοδότη που αντιστοιχούν στο σύνολο του εισοδήματος (αποδοχές από μισθωτή εργασία και εισόδημα από ΔΠΥ).


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!