Συμβιβασμός Αθήνας για την επιστροφή των θεσμών

Έπειτα από μία πολύ σύντομη –σε χρονική διάρκεια– συνεδρίαση του Eurogroup, η  Αθήνα κατάληξε σε συμβιβασμό με τις αξιώσεις τόσο των Ευρωπαίων όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ορισμένα από τα σημεία της συμφωνίας είναι «της αρεσκείας του ΔΝΤ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ), του οποίου η συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει αμφίβολη.

Την ίδια στιγμή, παρέμειναν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τις ειδικές απαιτήσεις των πιστωτών από την ελληνική κυβέρνηση και του χρόνου εκταμίευσης της επόμενης δόσης, ενώ στις καλένδες οδηγήθηκαν τα ζητήματα της ελάφρυνσης του χρέους και της πολιτικής συμφωνίας της Αθήνας με τους δανειστές της. 

Η κυβέρνηση αποδέχθηκε την προληπτική νομοθέτηση μέτρων μετά το 2018 (από 1ης Ιανουαρίου του 2019), αν και πηγές από το Μαξίμου τονίζουν πως η προϋπόθεση που τέθηκε είναι ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο. 

Ως θετική από την κυβέρνηση θεωρείται η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, στο επόμενο διάστημα, με πηγές από το Μαξίμου να την τοποθετούν αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα. Ωστόσο, ο ερχομός των θεσμών θα συνοδευθεί από συζητήσεις για «βαθιές και διαρθρωτικές» μεταρρυθμίσεις, ειδικά στα πεδία του φορολογικού, του ασφαλιστικού και των εργασιακών (με αιχμή τις συλλογικές συμβάσεις), όπως ξεκαθάρισε ο Ντάισελμπλουμ. 

Η κυβέρνηση αξιολογεί θετικά και το «παράθυρο» που άφησαν ανοιχτό οι Ευρωπαίοι για αλλαγή μείγματος πολιτικής, με απομάκρυνση από τη λιτότητα και στροφή στις «βαθιές» μεταρρυθμίσεις. 

Ειδικότερα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, δήλωσε ότι «εντατικοποιήσαμε τις συζητήσεις μας με τους θεσμούς και την Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα» για να τονίσει πως τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να συζητούν ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής και συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, αλλά και της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας (μεταξύ άλλων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων).

Αφού μίλησε για αλλαγή πολιτικής συνταγής με απομάκρυνση από τη λιτότητα, πρόσθεσε πως «θα επικεντρωθούμε στις βαθιές μεταρρυθμίσεις».

Ωστόσο, όπως τόνισε, «δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει να γίνει πάρα πολύ δουλειά ακόμα... Όταν υπάρξει τεχνική συμφωνία θα επιστρέψουμε στο Eurogroup». 

Όσο για το χρονοδιάγραμμα, σημείωσε πως δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας, άλλα όλοι νιώθουν ότι χρειάζεται ενίσχυση εμπιστοσύνης. 

Σε ερώτηση για το δημοσιονομικό ισοζύγιο και τις μεταρρυθμίσεις ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι αν το πακέτο των μεταρρυθμίσεων είναι σημαντικό και ουσιώδες θα ανοίξει ο δημοσιονομικός δρόμος για να φέρει η ελληνική κυβέρνηση προτάσεις για αντισταθμιστικά μέτρα. Τις προτάσεις αυτές θα πρέπει να τις έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους θεσμούς.

«Η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει αυτά τα μέτρα, να φέρει σημαντικές προτάσεις, σε συμφωνία με τους δανειστές, για να πετύχει δημοσιονομικό περιθώριο. Αυτό θα προκύψει από το μέγεθος των μεταρρυθμίσεων».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα για την Ελλάδα τονίζοντας ότι σημειώθηκε μια πολύ καλή συζήτηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

«Υπάρχει μια συζήτηση και μια ομάδα εργασίας που έχει φέρει αποτελέσματα. Η ΕΕ πάντα επέμενε να υπάρχει εξισορροπημένη λύση για τον ελληνικό λαό που σηματοδοτεί φως στο βάθος του τούνελ της λιτότητας» πρόσθεσε ο Π. Μοσκοβισί και συνέχισε λέγοντας «τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που λάβουν χώρα μετά το τέλος του 2019 έχουν σκοπό να διατηρηθεί η Ελλάδα σε σωστή δημοσιονομική σκοπιά».

«Καλωσορίζουμε την πρόοδο των ελληνικών αρχών προκειμένου να επιτευχθούν οι απαιτήσεις των θεσμών σε σημεία-κλειδιά. Σε αυτή τη βάση συμφωνήσαμε να στείλουμε πίσω το κλιμάκιο», ανέφερε το ΔΝΤ, στην πρώτη του αντίδραση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Eurogroup. Και συμπλήρωσε:

«Απαιτείται περισσότερη πρόοδος για να γεφυρωθούν οι διαφορές σε άλλα σημαντικά θέματα και είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στη διάρκεια αυτής της αποστολής».


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!