Ο μοναδικός στολισμός του Επιταφίου του Ι.Ν Κυρίλλου & Μεθοδίου Ν. Πολιτείας Ευόσμου και το πλούσιο έργο του ναού



Ιερός Ναός Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Ευόσμου.  
Βρίσκεται στην Νέα Πολιτεία, Ολυμπιάδος & 3ης Σεπτεμβρίου, στον Εύοσμο. Είναι στο στάδιο της ανέγερσης και ευχή όλων είναι του χρόνου, το Πάσχα να γιορτασθεί στον υπό  ανέγερση ναό. Ένας ναός που πρωτολειτούργησε το 2003 στην κατακόμβη, με στόχο να κτισθεί ο επάνω ναός. Για αρκετά χρόνια δεν υπήρξαν βήματα προς τα εμπρός. Με την έλευση το 2012 του π Απόστολου
Παληογιάννη, ξεκινά ξανά η μεγάλη προσπάθεια ανέγερσης του ναού και όπως αναφέραμε πριν η ευχή όλων, είναι να ολοκληρωθεί το έργο τα επόμενα Χριστούγεννα.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Αναφερόμαστε, παράλληλα σε ένα ναό, που παρά τις δυσκολίες έχει αναπτύξει  μια πολύ μεγάλη δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια, που έχει γίνει το σημείο αναφοράς για τους κατοίκους στη Νέα Πολιτεία. Με την δραστηριότητα που αναπτύσσει ο προιστάμενος π. Απόστολος Παληογιάννης, αλλά και με όλους όσους πλαισιώνουν το έργο του (κυρίες και κύριοι της Ενορίας) έχει αναπτυχθεί ένα μεγάλο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο. Στο ναό λειτουργεί τράπεζα τροφίμων, υπάρχει τράπεζα αιμοδοσίας, ενώ  παραδίδονται μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθητές .  Επίσης υπάρχει τμήμα αγιογραφίας και τμήμα παραδοσιακών χορών για όλες τις ηλικίες.. 
Με την ευκαιρία της Μεγάλης Εδομάδας, εντυπωσιάζει ο τρόπος στολισμού του Επιταφίου της εκκλησίας. Ένας ιδιαίτερος στολισμός, που όμοιό δεν συναντάς εύκολα σε όλη την Ελλάδα.
Όπως μας εξήγησε η κ Μαρία Καραμάνη, υπεύθυνη αγιογραφίας ".... Ο στολισμός του Επιταφίου ξεκίνησε από το τμήμα αγιογραφίας.  Κάθε χρόνο η υπεύθυνη του τμήματος σχεδιάζει και ξεκινά από το μήνα Οκτώβριο να κεντάει πάνω σε φελιζόλ μια μια πέρλα.  Τη μεγάλη Πέμπτη το βράδυ αφού έχει ολοκληρωθεί το έργο το φέρνει στο ναό κι εκεί το τοποθετεί πάνω στον Επιτάφιο. Στη συνέχεια οι γυναίκες αναλαμβάνουν τα λουλούδια που θα προστεθούν. Όλες οι κυρίες με πολύ αγάπη περνούν καρφίτσες σε κάθε λουλούδι και οι πιο νέες και ελεύθερες κοπέλες τα καρφιτσώνουν με τη σειρά ένα  ένα πάνω στον Επιτάφιο.
Είναι ο μόνος Επιτάφιος στολισμένος και από την εσωτερική πλευρά του. Καθ’ ολη τη διάρκεια του στολισμού οι κυρίες ψάλλουν τα εγκώμια. Είναι κάτι το συναρπαστικό που διαρκεί μέχρι το πρωί που θα χτυπήσει η καμπάνα  για τη λειτουργία της αποκαθήλωσης.  
Με λίγα λόγια είναι κάτι όπως παλιά  γινόταν στα χωριά.  Το αποτέλεσμα είναι αυτό που φαίνεται στις φώτο αλλά αξίζει να το δείτε κι από κοντά. Ο Επιτάφιος παραμένει στολισμένος στο ναό μέχρι την Ανάληψη.
Ας ευχηθούμε του χρόνου που θα είμαστε επάνω στο νεοανεγειρθέντα ναό να αγγίξουμε το τέλειο .
Εκ μέρους όλων ευχόμαστε 
Καλή Ανάσταση με υγεία"






 Η περιφορά του Επιταφίου





Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!