Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με 153. Η μπάλα στους δανειστές

«Με το αποτέλεσμα και της σημερινής ψηφοφορίας η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Τώρα είναι η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών.  Είναι η σειρά τους να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους, στο ακέραιο όπως κάναμε κι εμείς» δήλωσε αμέσως μετά την ψηφοφορία ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «αναμένουμε και δικαιούμαστε , από τη συνεδρίαση του Eurogoup της ερχόμενης Δευτέρας, μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού».

Μοναδική διαφοροποίηση στην ψηφοφορία αποτέλεσε η στάση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία δήλωσε «παρούσα» στο άρθρο 56 που αφορούσε απολύσεις στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Η βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε όμως ότι τα κριτήρια της ψήφου της ήταν προσωπικά και όχι πολιτικά με αποτέλεσμα να μην προκληθεί περαιτέρω ζήτημα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αποκάλυψε μάλιστα ότι η κυρία Χριστοδουλοπούλου είχε ενημερώσει εγκαίρως τον πρωθυπουργό και χαρακτήρισε την ψήφο της «συναισθηματική».

Σύσσωμα τα κόμμα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τόσο τα μέτρα όσο και τα αντίμετρα. Υπερψήφισαν όμως τα άρθρα 70 και 71 που αφορούν τις μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και την κατάργηση των φορολογικών προνομίων των βουλευτών. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν 17 βουλευτές της Χρυσής Αυγής οι οποίοι είχαν δικαίωμά ψήφου αλλά προτίμησαν να μην το ασκήσουν λόγω του αποκλεισμού τους από τη συζήτηση σε συνέπεια της χειροδικίας του Ηλία Κασιδιάρη κατά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Νίκου Δένδια. Πάντως ο κ. Δένδιας απουσίαζε από την ψηφοφορία όπως και η έτερη βουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου που βρίσκονταν στο εξωτερικό και γνωστοποίησαν ότι θα ψήφιζαν όπως και η υπόλοιπη ΚΟ της ΝΔ.

Για τα μέτρα μονομάχησαν στην αποκορύφωση της συζήτησης Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης, με φόντο το αίτημα της ΝΔ για πρόωρες κάλπες και τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι θα δώσουν ραντεβού το 2019 και αλληλοκατηγορίες περί τσάμπα μαγκιάς.

Την είδηση της ημέρας έβγαλε όμως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος προανήγγειλε οριστική άρση των capital controls μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ έδωσε χρώμα στη συζήτηση καυγαδίζοντας με το Θανάση Παφίλη του ΚΚΕ για το Μάρξ και ομολογώντας ότι εκείνη την ώρα εννέα στους 10 έβλεπαν Survivor.

Το Survivor όμως στάθηκε αφορμή και για αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Η κ.Γεννηματά ζήτησε το λόγο όταν ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε πως μετά τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη θα μιλούσε ο πρωθυπουργός και θα ακολουθούσε εκείνη. Επισήμανε ότι είθισται ο πρωθυπουργός να μιλά τελευταίος για να έχει ακούσει τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης και υποστήριξε ότι ο κ.Τσίπρας δεν αντέχει να ακούσει άλλη κριτική.

Το πιο ενδιαφέρον σχόλιο όμως έκανε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος έγραψε στο twitter: "Είναι απλά ντροπή, δεν έδωσαν το λόγο στην κ Γεννηματά γιατι ο κ ΤΣΙΠΡΑΣ δεν θέλει ν αναμετρηθεί με το survivor! Ντροπή κ μονο ντροπή!"

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε ρητή διαβεβαίωση  ότι τα νέα μέτρα που ψηφίζονται στη Βουλή «θα αποσυρθούν» εάν οι δανειστές δεν υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους για λύση στο θέμα του χρέους.

Απαντώντας στο αίτημα του κ. Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η πρώτη κάλπη στην οποία θα αναμετρηθούν οι δυο τους θα στηθεί τον Μάιο του 2019 για τις ευρωεκλογές. «Τον Μάιο του 2019 στις ευρωεκλογές θα είναι η πρώτη κάλπη που θα αναμετρηθούμε» είπε στον κύριο Μητσοτάκη και του καταλόγισε ότι τότε θα έχει κλείσει 3,5 χρόνια στην προεδρεία της ΝΔ ζητώντας εκλογές που δεν θα έρχονται και θα προβλέπει κόφτες, καταστροφές και αποτυχίες που δεν θα επαληθεύονται. «Τότε θα έχουν ενεργοποιηθεί κανονικά όλα τα αντίμετρα που σήμερα εσείς τα ονομάζετε αέρα κοπανιστό» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Στη δευτερολογία του ο κ.Τσίπρας απάντησε στον κ.Μητσοτάκη που είχε διαμαρτυρηθεί για το χαρακτηρισμό πορφυρογέννητος και αναρωτήθηκε: "Σε τι να κάνει αυτοκριτική η αριστερά σε αυτόν τον τόπο, που μέχρι το 1980 ήταν στην απ'έξω, δακτυλοδεικτούμενη χωρίς πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες ή να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοκριτική, γιατί κατέστρεψε τη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια; Εμείς παραλάβαμε μία χώρα χρεοκοπημένη".

Απάντησε επίσης στην κατηγορία περί τσάμπα μαγκιάς λέγοντας: "Τσάμπα μάγκες είναι όσοι έπαιρναν την εντολή του ελληνικου λαού και την εξαργύρωναν με μνημόνια", εννοώντας το Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ χρέωσε στην κυβέρνηση την αποκλειστική ευθύνη για τα μέτρα λέγοντας: "Το τέταρτο μνημόνιο όλο δικό σας". Κάλεσε τον κ.Τσίπρα να πράξει όπως και το 2015 δηλαδή να ψηφίσει τα μέτρα και μετά να παραιτηθεί και να πάει σε εκλογές.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο για έλλειψη ντροπής και πολιτικής ευθιξίας λέγοντας ότι «και εμείς ψηφίσαμε μνημόνιο αλλά δεν είχαμε τον ενθουσιασμό του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε του PSI σε ότι αφορά το χρέος σημειώνοντας «κακώς οι πιστωτές μας δεν έχουν κάνει όσα έχουν δεσμευτεί. Αυτά είπα σε Μέρκελ και Σόιμπλε. Θα περίμενα από εσάς να επαναλάβετε για καταστροφικό PSI ότι στη σελίδα 232 του μνημονίου «τα τελευταία χρόνια η σύνθεση και η δομή του χρέους βελτιώθηκαν. Έχουν μειωθεί οι δαπάνες εξυπηρέτησης». Πως έγιναν όλα αυτά; Με την αναδιάρθρωση του 2012. Αυτά που λοιδορούσατε τώρα λέτε ότι είναι ωφέλιμα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κρύβει τα μέτρα πίσω από τα αντίμετρα και κατέληξε αντιστρέφοντας τις κατηγορίες για «τζάμπα μάγκες».

Με έντονη διαμαρτυρία για παραβίαση της σειράς των ομιλητών – που είχε ως αποτέλεσμα να μιλήσει μετά από τον πρωθυπουργό – ξεκίνησε την ομιλία της η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

'Λυπάμαι πραγματικά και για τον πρωθυπουργό και για τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που δεν βρήκαν ούτε μία λέξη για τη μη τήρηση της σειράς' , ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα σκληρή στην κριτική της προς την κυβέρνηση, η κα Γεννηματά είπε : 'Σήμερα παίζεται η 3η πράξη ενός δράματος για τον ελληνικό λαό. Αυτή η εκχώρηση της διαχείρισης των οικονομικών του κράτους, είναι η σοβαρότερη παραχώρηση που έχει γίνει. Δεν παραλάβατε χρεοκοπημένη χώρα κύριε πρωθυπουργέ, εσείς την οδηγήσατε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, με τα capital controls και το 3ο Μνημόνιο'.

Με σκληρά λόγια για την κυβέρνηση 'έντυσε' την κριτική του για το πολυνομοσχέδιο ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας , ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση στην Χρυσή Αυγή : 'Εδώ μέσα στο κοινοβούλιο κάνουν σόου για τα κανάλια μόνο τα τσιράκια του συστήματος, μόνο κάτι ορφανά των ΕΣ -ΕΣ, κάτι χαφιέδες δουλέμποροι, υπόδικοι καθοδηγητές δολοφονικών ταγμάτων εφόδου. Το «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους» θα σας κυνηγά στον ύπνο και το ξύπνιο σας για πάρα πολλά χρόνια', ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κριτική για επενδύσεις που δεν προχωρούν άσκησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης , αναγγέλλοντας ότι ο κόμμα του θα ψηφίσει δύο άρθρα του πολυνομοσχεδίου – για την φορολόγηση των βουλευτών και την μείωση φορολογικών φορολογικών βαρών στην αγροτική παραγωγή.

διαίτερα δηκτικός ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβένης , απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: 'Μεγαλώσατε το θέμα του χρέους, για να πειστούν οι βουλευτές να ψηφίσουν σήμερα ναι."

Την παράσταση πάντως είχε κλέψει νωρίτερα η συγνώμη του βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή στο ΚΚΕ, επειδή αποκάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ αριστερά, καθώς και το ότι επικαλέστηκε μία ρήση του Λένιν.

Διαβάστε όλα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!