Live: «Μύθοι και Αλήθειες για το Δημόσιο Χρέος»

Εκδήλωση με αφορμή το νέο βιβλίο του Ευάγγελου Βενιζέλου «Μύθοι και Αλήθειες για το Δημόσιο Χρέος. 2012-2017» πραγματοποιεί ο Κύκλος Ιδεών. Παρόντες στην παρουσίαση είναι ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Προσερχόμενος στην εκδήλωση ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το κόστος που πληρώνει η χώρα για αυτά τα δυόμιση χρόνια, για τις ιδεοληψίες, τα λάθη, τις εμμονές και τους τυχοδιωκτισμούς, είναι πάρα πολύ μεγάλο.  Και τώρα όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει καμιά συμφωνία. 

«Έχουμε δεσμευτεί σε υπέρμετρα δημοσιονομικά μέτρα μέχρι το 2022, σε ένα πάρα πολύ υψηλό δυσβάσταχτο πρωτογενές πλεόνασμα, πριν βρούμε το νέο σχήμα για το χρέος, μέσω του οποίου θα έπρεπε να έχουμε λιγότερα βάρη και πρωτογενές πλεόνασμα για να βασταχθεί η πραγματική οικονομία, για να έχουμε ανάπτυξη, για να δώσουμε έμφαση στο ΑΕΠ, στον παρονομαστή του κλάσματος» σημείωσε.

Έκανε λόγο για μια μεγάλη αντίφαση, «για το μεγάλο πρωθύστερο και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δυστυχώς η κυβέρνηση, ούτε σεβάστηκε, ούτε κατάλαβε τι έχει γίνει το 2012 και τώρα ζητά το μικρό συμπλήρωμα του 2012, που το είχαμε και το χάσαμε, και μακάρι, το εύχομαι, να το ξαναβρούμε».

Από την πλευρά του ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε πιο ρεαλιστικές οι παραδοχές του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την εξέλιξη του χρέους και πρόσθεσε ότι αν δεν εξαλειφθούν τα αίτια της κρίσης πάντα θα υπάρχει η γενεσιουργός αιτία της υπερχρέωσης στην Ελλάδα.

«Επιδείξαμε ως χώρα λάθη και αδυναμίες, ιδίως τα τελευταία χρόνια» τόνισε και έκανε λόγο για πλήρη απουσία συναίνεσης στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης.

Χαρακτήρισε το δημοσιονομικό μίγμα απρόσφορο «καθώς εστίασε στην επιβολή φόρων παρά στον περιορισμό δαπανών. Ακόμη και σήμερα λειτουργούν δημόσιοι οργανισμοί που δεν έχουν χρησιμότητα».

Αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη έκανε λόγο για αλλοπρόσαλλη διαπραγμάτευση που οδήγησε στο 3ο μνημόνιο, αυξάνοντας συγχρόνως το χρέος και γυρνώντας τη χώρα σε ύφεση.

Γκ. Χαρδούβελης

«Μονομερής παρέμβαση από την ελληνική πλευρά στο χρέος, το 2010, δεν μπορούσε να γίνει, μόνο και μόνο επειδή το πρωτογενές έλλειμμα του ελληνικού δημοσίου υπερέβαινε τα 25 δις ευρώ. Αν έλεγε κανείς υπ’ αυτές τις συνθήκες «δεν πληρώνω», αυτομάτως θα έκλεινε το «μαγαζί» που λέγεται δημόσιο» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Χαρδούβελης.

Υπογράμμισε ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν ήταν μόνο ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό και τόνισε ότι «το ΔΝΤ έλαβε υπ' όψιντο 2010 τον κίνδυνο του ντόμινο, και γι’ αυτό δεν απαίτησε «κούρεμα» χρέους ως πρώτη ενέργεια στην Ελλάδα».

«Μόνο ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ως υπουργός Οικονομικών, είχε ιδιοκτησία του προγράμματος κατά τη διάρκεια της κρίσης, γι’ αυτό και σήκωσε φορτίο για τη χώρα» ανέφερε.

Η εκδήλωση μεταδίδεται ζωντανά μέσω facebook live.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!