Το 1ο Δημοτικό Ευκαρπίας Δήμου Παύλου Μελά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ με 2.500 μαθητές από Ισπανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Ρουμανία, Ελλάδα


- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ –
Το 1ο Δημοτικό Ευκαρπίας Δήμου Παύλου Μελά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ με 2.500 μαθητές από Ισπανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Ρουμανία, Ελλάδα

Συνεχίζονται οι δραστηριότητες και οι ανταλλαγές επισκέψεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ 2016-2018 που συμμετέχει το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας Δήμου Παύλου Μελά.
2.500 μαθητές και 180 εκπαιδευτικοί από Ισπανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Ρουμανία, Ελλάδα, θα συνεργαστούνε, θα ανταλλάξουνε επισκέψεις και θα υλοποιήσουνε δράσεις πάνω σε έναν άξονα με θέμα τη διαφορετικότητα.
Το όνομα του προγράμματος είναι "Other, Alike, the Same", που σημαίνει "Άλλος, Όμοιος, Το ίδιο" και το 1ο Δημοτικό Ευκαρπίας συμμετέχει μαζί με  μαθητές Δημοτικού από την Ισπανία (Colegio Santa Cruz-Guadalajara), την Ιταλία (I.C. 4o C.D. Bregante-S.M. Volta-Monopoli), τη M. Βρετανία (Stanley Primary School-Blackpool) και τη Ρουμανία (Scoala Gimnaziola Tiberiu Morariou-Salva),
Από τις 22 έως τις 26 Μαϊου 2017, φιλοξενήθηκε στην πόλη μας αποστολή με εκπαιδευτικούς και μαθητές από τις παραπάνω σχολικές μονάδες των παραπάνω χωρών και το σχολείο της Ευκαρπίας – οικοδεσπότης, με το Διευθυντή Αλέξανδρο Φιλιππίδη, επισκέφθηκαν το Δημαρχείο Παύλου Μελά, όπου ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Ιωσήφ (Άκης) Αράπογλου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων, την ενεργή συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας και συμφώνησαν ότι ΄΄μπορεί να είμαστε «άλλοι», να είμαστε διαφορετικοί, αλλά τελικά όλοι είμαστε το  «ίδιο». Είμαστε Άνθρωποι. Αυτό μας ενώνει΄΄.
Το σχολείο του Δήμου μας έχει ήδη επισκεφθεί με αντιπροσωπεία του τη Monopoli-Ιταλία και τη Guadalajara-Ισπανία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στην Ισπανία, τον Ιανουάριο του 2017,  η αποστολή μαθητών και εκπαιδευτικών συναντήθηκε με τους υπόλοιπους εταίρους και για πέντε μέρες ξεναγήθηκαν σε πόλεις γειτονικές, όπως η Alcala, πόλη του Θερβάντες με το πρώτο πανεπιστήμιο της Ευρώπης και τη Μαρδίτη, πρωτεύουσα της χώρας. Μοιράστηκαν εμπειρίες, ιδέες, απόψεις και … έπαιξαν με τα παιδιά των άλλων χωρών, πραγματοποίησαν κοινές δραστηριότητες στα πλαίσια του προγράμματος, επισκέφθηκαν ιδρύματα με πρόσφυγες και ανθρώπους με ειδικά προβλήματα κάνοντας διάφορες δραστηριότητες μαζί τους, συγκινήθηκαν ακούγοντας τις ιστορίες τους και διαπίστωσαν ότι με μια κοινή γλώσσα μπορούνε οι άνθρωποι να μιλήσουνε και να συνεννοηθούνε.
Στο τέλος συμφωνήσανε ότι μόνο με την ειρήνη οι άνθρωποι θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους.
Το Other, Alike, The Same ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2016, και τονίζει τη διαφορετικότητα, που συγκλίνει στο ότι όλοι τελικά είμαστε ίδιοι. Ίδιοι μέσα στη διαφορετικότητα. Διαφορετικοί άνθρωποι, από διαφορετικά σχολεία, με διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα,  μιλώντας και γράφοντας σε διαφορετικές γλώσσες, με διαφορετικές ιδέες, αντιλήψεις και απόψεις, συνεργάζονται, δημιουργούν, δραστηριοποιούνται, ανταλλάσσουν επισκέψεις, γνωρίζονται μεταξύ τους, συζητούν, ανέχονται, πράττουν, αλληλεπιδρούν, γνωρίζουν άλλους τόπους, πολιτισμούς, ήθη και έθιμα, ακόμη και θρησκείες.
Μας ενώνει το ότι είμαστε άνθρωποι και μέλη μιας μεγάλης κοινότητας, της ευρωπαϊκής. Νιώθουμε ότι όλοι μας ανήκουμε σε μια μεγάλη οικογένεια, αποκτούμε ευρωπαϊκή συνείδηση, γινόμαστε Ευρωπαίοι Πολίτες. Τα παιδιά, οι μαθητές αποκτούν ταυτότητα, δεν νιώθουν μόνα ή απομονωμένα, αντιλαμβάνονται ότι ζούμε όλοι μαζί σε ένα μεγάλο κράτος με δημοκρατία, με σεβασμό στον άνθρωπο, στην ιδιαιτερότητα, στη διαφορετικότητα.
Όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητα από εθνικότητα, θρησκεία, χρώμα δέρματος, μπορεί να είμαστε διαφορετικοί, παρόλα αυτά είμαστε το ίδιο: ‘’Other, Alike, The Same”.



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!