Αραβικά Κράτη προς Κατάρ: Τα 13 πράγματα που θέλουμε να κάνεις

Κατάλογο με 13 απαιτήσεις των αραβικών χωρών που έχουν απομονώσει το Κατάρ  παρέδωσε στη Ντόχα το Κουβέιτ, που έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στην υπόθεση.

Στα αιτήματα της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου και του Μπαχρέιν περιλαμβάνεται η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων του Κατάρ με το Ιράν και το κλείσιμο του δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera. Παράλληλα ζητούν να κλείσει η στρατιωτική βάση της Τουρκίας στο Κατάρ και να τερματιστεί η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, να διακοπούν οι σχέσεις με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου, το Ισλαμικό Κράτος, την Αλ Κάιντα κλπ, καθώς και να καταβληθεί ένα απροσδιόριστο ποσό ως αποζημίωση. Ο κατάλογος συνοδεύεται κι από ένα τελεσίγραφο δέκα ημερών.

Η λίστα περιλαμβάνει αιτήματα που το πλούσιο σε κοιτάσματα φυσικού αερίου εμιράτο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται ποτέ να ικανοποιήσει, ενώ έχει πει ότι δεν θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αν δεν αρθεί πρώτα ο αποκλεισμός. Τα αιτήματα αυτά είναι επίσης πιθανό να ενισχύσουν το επιχείρημα του Κατάρ ότι οι γείτονές του προσπαθούν να του υπαγορεύσουν την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.

Σύμφωνα με τον κατάλογο το Κατάρ θα πρέπει να αρνηθεί να πολιτογραφήσει πολίτες των τεσσάρων χωρών, να απελάσει όσους βρίσκονται τώρα στο Κατάρ και να σταματήσει να αναμειγνύεται στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

Παράλληλα απαιτούν απ’ το Κατάρ να παραδώσει όλα τα άτομα που καταζητούν οι τέσσερις αυτές χώρες για τρομοκρατία, να σταματήσει να χρηματοδοτεί εξτρεμιστικές οντότητες που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις και να δώσει λεπτομερείς πληροφορίες για στελέχη της αντιπολίτευσης που χρηματοδότησε το Κατάρ στη Σαουδική Αραβία και τις άλλες χώρες.

Στη λίστα περιλαμβάνεται και η αξίωση να ευθυγραμμιστεί το Κατάρ πολιτικά, οικονομικά και με άλλους τρόπους με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, ενός περιφερειακού ομίλου που εστιάζει στην αντιμετώπιση της επιρροής του Ιράν. Η Σαουδική Αραβία και οι άλλες σουνιτικές χώρες κατηγόρησαν το Κατάρ ότι διατηρεί στενούς δεσμούς με το σιϊτικό Ιράν, περιφερειακό αντίπαλο του Ριάντ.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις στις 5 Ιουνίου, ισχυριζόμενες ότι το Κατάρ χρηματοδοτεί τρομοκράτες, κάτι το οποίο αρνείται κατηγορικά το Κατάρ.

Αυτήν την εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον άσκησε κριτική στις αραβικές χώρες, καλώντας τις να παρουσιάσουν άμεσα τις απαιτήσεις τους και να λύσουν το μποϊκοτάζ του Κατάρ.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!