Εκατόμβη για το Σοσιαλιστικό κόμμα -Δεν εκλέγονται ο Μπενουά Αμόν, ο γραμματέας του κόμματος και 50 κορυφαία στελέχη

Παρότι το γαλλικό Σοσιαλιστικό κόμμα δεν περίμενε να θριαμβεύσει στις βουλευτικές εκλογές, εντούτοις η εκατόμβη που υπέστη στον πρώτο γύρο είναι χωρίς προηγούμενο.

Γιατί ενώ στις προηγούμενες εκλογές του 2012 διέθετε 279 βουλευτές, τώρα κινδυνεύει να μείνει με 20-35 βουλευτές. Ο άτυχος υποψήφιος πρόεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος Μπενουά Αμόν αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο στην περιφέρειά του Yvelines. Ο πρώην υπουργός βγήκε τρίτος, μετά τον υποψήφιο του Μακρόν και τον υποψήφιο της Δεξιάς, όπως δήλωσε στους ψηφοφόρους του!

Πρόκειται για την δεύτερη εκλογική συντριβή εντός του 2017 για τον Μπενουά Αμόν, μετά το θλιβερό σκορ 6,36% που έκανε στις προεδρικές εκλογές. Ο πρώην υπουργός, ο οποίος γίνεται 50 ετών στα τέλη Ιουνίου, έχει ήδη ετοιμάσει κάποιες πολιτικές πρωτοβουλίες για το μέλλον και σχεδιάζει να ιδρύσει το δικό του κίνημα «για μια νέα Αριστερά, των πολιτών, σκεπτόμενη, κοινωνική, οικολογική και ευρωπαϊκή». Η κίνηση θα ανακοινωθεί την 1η Ιουλίου, στο Παρίσι, με στόχο ο Αμόν να συμμετέχει στην ανασύνθεση του Σοσιαλιστικού κόμματος.

Ο Μπενουά Αμόν ανέβασε τα αποτελέσματα στο twitter με ένα πικρόχολο μήνυμα: «Απόψε οι ψηφοφόροι αποφάσισαν να μην ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους. Ηταν τιμή μου να τους εκπροσωπώ επί 5 χρόνια».

Είναι ενδεικτικό ότι στις 23:00 ώρα Ελλάδας, με τα πρώτα αποτελέσματα, 50 βουλευτές του Σοσιαλιστικού κόμματος αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο. Κορυφαία και ιστορικά στελέχη του κόμματος μένουν εκτός βουλής.

Εκλέγεται πρώτος ο Μανουέλ Βαλς

Αντίθετα, ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, παρά τον πόλεμο που υπέστη από το ίδιο του το κόμμα, ήρθε πρώτος στην περιφέρεια Essonne.

«Παρά την σύγχιση, ήρθα πρώτος στον πρώτο γύρο με 25,5%. Δεύτερη είναι η υποψήφια της «Ανυπότακτης Γαλλίας» [Μελανσόν], η οποία πήρε 17,6% των ψήφων. Τώρα, υπάρχει ένας δεύτερος γύρος και η επιλογή είναι πλέον σαφής. Είναι επιλογή ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν η θητεία Μακρόν να πετύχει, να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να οικοδομήσουμε και όχι για να καταστρέψουμε. Καλώ όλες τις δυνάμεις της προόδου να κινητοποιηθούν και τάσσομαι υπέρ της προεδρικής πλειοψηφίας», δήλωσε, εμφανώς ικανοποιημένος ο πρώην Σοσιαλιστής πρωθυπουργός.

Bruno Julliard, Σοσιαλιστής αντιδήμαρχος του Παρισιού: Το αποτέλεσμα είναι σκληρό, πολύ σκληρό

«Αυτή τη στιγμή είναι ένα αποτέλεσμα σκληρό, πολύ σκληρό. Είναι εκλογές που επιβεβαιώνουν την προεδρική εκλογή και οι Γάλλοι ήθελαν να δώσουν την πλειοψηφία στον Εμανουέλ Μακρόν. Αλλά όταν βλέπω ότι το Σοσιαλιστικό κόμμα κινδυνεύει να μείνει με 20 βουλευτές, αυτό είναι πρόβλημα για την Δημοκρατία. Καλώ τους ψηφοφόρους της αριστεράς να κινητοποιηθούν», δήλωσε.

Σεισμός στο Σοσιαλιστικό κόμμα: Δεν εξελέγη ούτε ο γραμματέας του Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς

Το Σοσιαλιστικό κόμμα δεν μπορεί να συνέλθει από το ποσοστό 10,2 %. Πρόκειται για ένα αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα αφού το κόμμα που ήλεγχε ως πρόσφατα την μισή βουλή, θα έχει στο εξής μεταξύ 20-35 έδρες. Σεισμός προκλήθηκε στην οδό Solferino, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του κόμματος όταν έγινε γνωστό ότι αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο ακόμη και ο γραμματέας του κόμματος και ιστορικό στέλεχος Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς.

Αναμένεται το πρωί της Δευτέρας η σύγκλιση του Πολιτικού Συμβουλίου για να εξεταστούν τα αίτια αυτής της συντριβής και οι επόμενες κινήσεις.

Ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς αναγνώρισε ότι ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών «σήμανε την ιστορική υποχώρηση της αριστεράς στο σύνολό της και ειδικά του Σοσιαλιστικού κόμματος».

«Απόψε όλα δείχνουν ότι η απόλυτη πλειοψηφία ανήκει στην «Δημοκρατία εμπρός». Αλλά δεν είναι υγιές ένας πρόεδρος ο οποίος συγκέντρωσε το 24% των ψήφων στον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής να έχει το μονοπώλιο της βουλής», είπε.

Αλλά και πρώην υπουργός Πολιτισμού Ορελί ΦΙλιπετί, εκπρόσωπος τύπου του άτυχου Σοσιαλιστή υποψηφίου στην προεδρική εκλογή, Μπενουά Αμόν, έχασε από τον πρώτο γύρο στην περιφέρειά της. Η υποψήφια βουλευτής του Σοσιαλιστικού κόμματος κατέρρευσε με ποσοστό 11,8%, ενώ ο υποψήφιος του Μακρόν βγήκε πρώτος με 28%.

Ολα δείχνουν επίσης ότι δεν πρόκειται να εκλεγεί στον δεύτερο γύρο η πρώην υπουργός Παιδείας Najat Vallaud-Belkacem, εμβληματική φιγούρα της κυβέρνηση Ολάντ, η οποία θα είναι παρούσα στον δεύτερο γύρο (16,54%) όπου θα έχει να αντιμετωπίσει τον υποψήφιο του Μακρόν Bruno Bonell (36,69%).

Χωρίς κανέναν άλλο τίτλο στην πολιτική, η πρώην υπουργός του Σοσιαλιστικού κόμματος παίζει το πολιτικό της μέλλον. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, η νεαρή πολιτικός ζήτησε «να μη δοθούν όλες οι εξουσίες στον Εμανουέλ Μακρόν». «Στο εξής, όπου αυτό είναι δυνατόν, πρέπει να στηριχθούν οι υποψήφιοι της Αριστεράς, ώστε να ζυγίζουμε στις αποφάσεις της κυβέρνησης», δήλωσε.

 


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!