Λέσβος: Μία νεκρή από τον σεισμό - Εκκενώθηκε το χωριό Βρίσα

Νεκρή ανασύρθηκε το βράδυ της Δευτέρας η εγκλωβισμένη στα ερείπια γυναίκα που αναζητούσαν οι αρχές στο χωριό Βρίσα της Λέσβου, το οποίο εκκενώθηκε.

Την ανάσυρση της σορού της άτυχης γυναίκας, η οποία ήταν 43 ετών, επιβεβαίωσαν τόσο η Πυροσβεστική, όσο και ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Στην επιχείρηση ανάσυρσης συμμετείχαν 12 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με τέσσερα οχήματα καθώς και μια ομάδα από 10 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και έναν διασωστικό σκύλο της 1ης ΕΜΑΚ.

Νωρίτερα, ζευγάρι ηλικιωμένων απεγκλωβίστηκε από οικία που υπέστη ζημίες στο ίδιο χωριό, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Λέσβου είναι σε επιφυλακή πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες για έλεγχο και άμεση ανταπόκριση σε τυχόν συμβάντα.

Αξιωματούχοι της αυτοδιοίκησης μεταφέρουν εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής από το χωριό, μετά από τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Λέσβου, τον οποίο ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 4,6 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι κάτοικοι της Βρισάς μετακινήθηκαν σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων σε άλλα μέρη του νησιού, σε ξενοδοχείο των Βατερών και στον καταυλισμό ο οποίος στήθηκε στο γήπεδο του Πολιχνίτου από τον στρατό.

Με εντολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, διατέθηκαν από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων της νότιας Λέσβου συνολικά 40 σκηνές των 10 ατόμων η μία και 2.000 μπουκάλια νερό.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ανέφερε ότι από τον σεισμό τραυματίστηκαν ελαφρά 10-15 άτομα, ενώ χωρίς στέγη έμειναν περίπου 850 άνθρωποι.

«Ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Βρίσα»

Για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Βρίσα έκανε λόγο, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Έκτακτων Αναγκών του Δήμου Λέσβου Νίκος Καρασάββας, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε αναφέρει πως το μισό χωριό έχει μεγάλες ζημιές και πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει. «Ακόμα και αυτά που στέκουν όρθια έχουν πολύ σοβαρά και εμφανή προβλήματα» σημείωσε.

Ο κ. Καρασάββας, που έχει μεταβεί στο χωριό, πρόσθεσε πως στη Βρίσα υπάρχουν τραυματίες που μεταφέρονται στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου και από εκεί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Και ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας, αντιστράτηγος εν αποστρατεία Γιώργος Καμπούρης, που βρίσκεται στην περιοχή, ανέφερε πως η καταστροφή του χωριού είναι ολική. Μεταξύ των κατεστραμμένων κτηρίων είναι και το παλιό σχολείο του χωριού.

Κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου

Νωρίτερα, ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Μανώλης Αρμενάκας είχε αναφέρει ότι κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.

Επίσης, έκλεισαν λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης - Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Ο κ. Αρμενάκας είπε ακόμη ότι ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.

Μικρές ζημιές στη Χίο

Ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς ανέφερε από την πλευρά του ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για σημαντικές ζημιές. Μικρές ζημιές, όπως είπε, έχουν αναφερθεί στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος.

Ευθ. Λέκκας: Οι μέχρι τώρα ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι ήταν ο κύριος σεισμός

Ο σεισμός των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, βάσει των μέχρι τώρα ενδείξεων, δήλωσε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, και πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας.

Σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter, ο κ. Λέκκας πρόσθεσε πως η καταγραφή των δεδομένων συνεχίζεται.

Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι ο δομημένος ιστός ανταποκρίθηκε αρκετά καλά.

Κάλεσε επίσης τους πολίτες να μην πλησιάζουν παλιά - ετοιμόρροπα σπίτια και να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Στη Μυτιλήνη Ν. Τόσκας - Σαντορινιός

Με ελικόπτερο μετέβη στη Μυτιλήνη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Μαζί του είναι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, κλιμάκιο του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μηχανικοί, και ομάδα της ΕΜΑΚ.

Στη Μυτιλήνη μεταβαίνει εκτάκτως και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο υφυπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ότι ήδη υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου βρίσκονται στο νησί προκειμένου να γίνει μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης.

Στη Λέσβο κλιμάκιο της «Κτηριακές Υποδομές ΑΕ»

Παράλληλα, η «Κτηριακές Υποδομές ΑΕ» προχώρησε ήδη στην αποστολή ειδικού κλιμακίου μηχανικών της στη Λέσβο, κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Το κλιμάκιο θα προχωρήσει σε αυτοψίες και καταγραφή ζημιών από τον σεισμό, στα σχολικά και νοσηλευτικά κτήρια του νησιού.

Συνδρομή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης

Επτά εθελοντές της ΕΟΔ Λέσβου με δύο διασωστικά οχήματα βρίσκονται στο χωριό Βρισά στη Λέσβο, παρέχοντας Πρώτες Βοήθειες. 

Αναβολή πανελλαδικών εξετάσεων σε Λέσβο και Χίο την Τρίτη

Την αναβολή των αυριανών (Τρίτη, 13 Ιουνίου) πανελλαδικών εξετάσεων των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στη Λέσβο και τη Χίο ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, λόγω της ισχυρής δόνησης που έπληξε τα δύο αυτά νησιά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, αύριο Τρίτη θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση αφού έχει αξιολογηθεί η κατάσταση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και έχει διαμορφωθεί πληρέστερη εικόνα της κατάστασης των σχολικών συγκροτημάτων που έχουν οριστεί ως εξεταστικά κέντρα σε Λέσβο και Χίο.

Το υπουργείο υπογραμμίζει πως προέχει η ασφάλεια των μαθητών που διαγωνίζονται και σημειώνει πως, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση εξασφαλίζοντας την ομαλή συνέχεια των πανελλαδικών εξετάσεων.

Κλειστά την Τρίτη τα δημοτικά σχολεία στη Λέσβο

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Τρίτη 13 Ιουνίου όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λέσβο λόγω του σεισμού, με απόφαση του δημάρχου του νησιού Σπύρου Γαληνού.

Τηλέφωνο επικοινωνίας από τον δήμο Λέσβου

Με ανακοίνωση του Δήμου Λέσβου γίνεται γνωστό ότι για οποιαδήποτε αναφορά ή πληροφορία σχετικά με τον σεισμό, οι πολίτες του νησιού μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 22513 50575.

Με την ίδια ανακοίνωση γίνεται γνωστό ότι το τηλεφωνικό κέντρο του παλιού Δημαρχείου Μυτιλήνης δεν θα λειτουργήσει αύριο Τρίτη 13 Ιουνίου λόγω ζημιών στο κτήριο. 

naftemporiki.gr

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!