Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποχαιρετούν τον Χέλμουτ Κολ -«Ο άνθρωπος που βοήθησε στην επανένωση της Ευρώπης»

Τη θλίψη τους για τον θάνατο του Χέλμουτ Κολ εξέφρασαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να αναφέρει πως ο πρώην Γερμανός καγκελάριο ήταν «η ίδια η ουσία της Ευρώπης».

«Ο θάνατος του Χέλμουτ Κολ με λυπεί βαθύτατα. Ο μέντοράς μου, ο φίλος μου, η ίδια η ουσία της Ευρώπης. Θα μας λείψει πάρα πολύ» έγραψε ο επικεφαλής τη Κομισιόν στο Twitter.

Με μήνυμά του στα αγγλικά και στα γερμανικά ο Ντόναλντ Τουσκ μίλησε για «έναν φίλο και έναν πολιτικό που βοήθησε στην επανένωση της Ευρώπης».

Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς έγραψε: «Χέλμουτ Κολ. Θλίβομαι».

«Χάνουμε έναν σπουδαίο Ευρωπαίο» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε ανάρτησή του στο Twitter. «Αρχιτέκτονας της ενωμένης Γερμανίας και της γαλλογερμανικής φιλίας» και «ένας από τους σπουδαίους άντρες της Ευρώπης και του ελεύθερου κόσμου».

Γκορμπατσόφ: «Ηταν αναμφισβήτητα μια εξαιρετική προσωπικότητα»

«Ηταν αναμφισβήτητα μια εξαιρετική προσωπικότητα που θα αφήσει το σημάδι του στην γερμανική, την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ιστορία», τόνισε ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, με κείμενό του που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ιδρύματός του.

«Ο Χέλμουτ Κολ επέδειξε έντονο ενδιαφέρον για την Ρωσία και προειδοποίησε την Δύση ενάντια σε οποιασδήποτε περιφρονητική στάση προς τα ρωσικά συμφέροντα. Κατέφερε να λαμβάνει υπόψη του τα συμφέροντα των άλλων και να ξεπερνά την διάχυτη δυσπιστία επιτυγχάνοντας αμοιβαία εμπιστοσύνη ενώ παράλληλα υπερασπιζόταν σθεναρά τα συμφέροντα της χώρας του», συμπλήρωσε ο Γκορμπατσώφ.

Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος: «Aπό τους σπουδαιότερους ηγέτες της μεταπολεμικής Ευρώπης»

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος, απέτισε φόρο τιμής στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, κάνοντας λόγο για «έναν αληθινό φίλο της ελευθερίας» και «ένα από τους σπουδαιότερους ηγέτες της μεταπολεμικής Ευρώπης», αντιδρώντας στην είδηση του θανάτου του.

«Ο Χέλμουτ ήταν ένας βράχος, και σταθερός και δυνατός», δήλωσε με ανακοίνωσή του ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1989 έως το 1993, περίοδο επανένωσης της Γερμανίας.

Γκουτέρες: «Η Ευρώπη του σήμερα αποτελεί προϊόν του οράματός του»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι «πολύ συγκλονισμένος» από την ανακοίνωση του θανάτου του πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ που «υπήρξε προσωπικός φίλος», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν Ντουζαρίτς.

«Όλος ο κόσμος γνώριζε τον ιστορικό ρόλο που διαδραμάτισε στην επανένωση της Γερμανίας μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, όπως επίσης την ιστορική κατεύθυνση που έδωσε στην Ευρώπη ολοκληρώνοντας τόσο καλά αυτήν την επανένωση» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν Ντουζαρίτς.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ υπενθύμισε ότι «η Ευρώπη του σήμερα αποτελεί προϊόν του οράματός του και της επιμονής του, παρά τα τεράστια εμπόδια».

Φωτογραφίες: AP


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!