Επιτυχημένη η πρώτη βολή όπλου λέιζερ από επιθετικό ελικόπτερο [βίντεο]


Με επιτυχία στέφθηκε η πρώτη δοκιμή από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ενός όπλου λέιζερ υψηλής ισχύος που είχε τοποθετηθεί σε επιθετικό ελικόπτερο Apache AH-64.

Στην επίδειξη, που έγινε στο πεδίο δοκιμών White Sands του Νέου Μεξικού, το όπλο λέιζερ εντόπισε, στόχευσε και έπληξε στόχο εδάφους σε απόσταση περίπου 1,4 χλμ.
Το όπλο, που ανέπτυξε η εταιρεία Raytheon, είναι σχεδόν αθόρυβο και οι βολές του σχεδόν αόρατες, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την ανίχνευσή του από τους εχθρούς και μπορεί στο εγγύς μέλλον να χρησιμοποιηθεί στα πεδία των μαχών.
Συστήματα λέιζερ χρησιμοποιούντα στα ελικόπτερα Apache από το 1984, αλλά ήταν χαμηλής ισχύος και χρησίμευαν μόνο για την καθοδήγηση πυραύλων αέρος-εδάφους. Ενώ αυτή ήταν, σύμφωνα με τη Raytheon, η πρώτη φορά που ένα πλήρως ενσωματωμένο σύστημα λέιζερ έπληξε με επιτυχία στατικό στόχο από ελικόπτερο, σε μια ποικιλία υψομέτρων, ταχυτήτων και φάσεων πτήσης.

Τα λέιζερ αυτά είναι ιδιαίτερα ακριβή επειδή, σε αντίθεση με τα συμβατικά βλήματα και τις σφαίρες, βάλλουν σε ευθεία γραμμή και είναι αρκετά ισχυρά για να καταστρέφουν στόχους.
Η εταιρεία χρησιμοποίησε έναν ηλεκτροοπτικό υπέρυθρο αισθητήρα -παραλλαγή του πολυ-φασματικού συστήματος στόχευσης (Multi-Spectral Targeting System). Λέει μάλιστα ότι η ισχύς της ακτίνας λέιζερ μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε υλικό και ότι μπορεί να εξουδετερώσει, χωρίς να σκοτώσει, ανθρώπινους στόχους.

Στη διάρκεια της δοκιμής εξουδετερώθηκαν πύραυλοι Κρουζ, οβίδες και άλλα βλήματα, ανέφερε η εταιρεία, επισημαίνοντας ότι «σε αντίθεση με τα συμβατικά όπλα, τα λέιζερ δεν ξεμένουν από σφαίρες».
Ωστοσο, χρησιμοποιούν πολλή ενέργεια και προς το παρόν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνθήκες ομίχλης, καπνού, ή εναντίον στόχων με ειδική anti-laser επίστρωση.
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο στην τεχνολογία λέιζερ και ήδη χρησιμοποιούν τέτοια όπλα για να καταρρίπτουν εχθρικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη.
Νωρίτερα φέτος, μονάδες του αμερικανικού πεζικού χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά όπλα λέιζερ στη διάρκεια ασκήσεων, καταρρίπτοντας 50 drones.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!