Η ΠΓΔΜ αναζητεί λύση στην ονομασία για να μπει στο ΝΑΤΟ

Σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Ελλάδας, η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων αναζητεί λύση στην ονομασία της ΠΓΔΜ προκειμένου να ενταχθεί στη ΝΑΤΟϊκή συμμαχία, την έδρα της οποίας επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Ζάεφ αποκάλυψε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, του υποσχέθηκε ότι το καλοκαίρι θα επισκεφθεί τα Σκόπια και θα ανακοινώσει «καλές ειδήσεις».

«Εχουμε τη θετική προσέγγιση της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών για γεωπολιτικούς λόγους αλλά και όσους αφορούν τα συμφέροντά τους και θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε», είπε ο Ζάεφ και συνέχισε: «Φυσικά, αυτό μπορεί να καταστεί δυνατό εάν η Ελλάδα άρει το βέτο. Υπάρχουν δύο τρόποι: είτε να υπάρξει επίλυση του ζητήματος της ονομασίας ή να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή μας ονομασία και να προχωρήσει η ενσωμάτωση της χώρας μας στην Ε.Ε. ενώ παράλληλα θα συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις για το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με τη συνταγματική μας ονομασία».

Ωστόσο, μιλώντας το Σάββατο στην Κοζάνη, ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στις σχέσεις με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τονίζοντας ότι προϋπόθεση για να συναινέσει η Ελλάδα στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ είναι να εγκαταλείψει τον αλυτρωτισμό και να συμφωνήσει σε συμβιβαστική λύση στο θέμα του ονόματος.

Σύμφωνα άλλωστε με την απόφαση του Βουκουρεστίου του 2008, όπως επιβεβαιώθηκε και από τις συνόδους κορυφής που ακολούθησαν, η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα γίνει μετά την επίτευξη λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Την Τετάρτη αναμένεται στην Αθήνα ο ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά.

Σε δηλώσεις του στους Financial Times ο Ντιμιτρόφ έδειξε δείγμα των προθέσεών του. «Θα ζητήσω από την Ελλάδα να επανεξετάσει τι είδους γείτονα θέλει. Θέλει μια σταθερή και φιλική χώρα που να προσφέρει ελπίδα για δημοκρατία και δικαιοσύνη;», είπε και πρόσθεσε: «Αν είμαστε καλός γείτονας, ελπίζουμε ότι οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα συνειδητοποιήσουν ότι πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο όνομα θα τεθεί στην έγκριση του λαού μέσω δημοψηφίσματος ενώ η κυβέρνησή του θα επιδιώξει διακομματική συναίνεση προτού θέσει το θέμα σε ψηφοφορία.  


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!