Οι συναντήσεις τελείωσαν, η πόλωση παραμένει

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για το αποτέλεσμα της συμφωνίας της περασμένης Πέμπτης, αλλά και για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Κυπριακό, ενόψει της νέας Διάσκεψης της Γενεύης σε 8 ημέρες. Και, όσο κι αν στο δεύτερο σκέλος η εθνική γραμμή που έχει de facto διαμορφωθεί επαναβεβαιώθηκε, ως προς την συμφωνία οι απόψεις κυβέρνησης-αντιπολίτευσης παρέμειναν αποκλίνουσες. Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρηματολόγησε υπέρ της απόφασης του Eurogroup, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα για την ανάπτυξη, η αναπτυξιακή τράπεζα, οι καθαρότερες διατυπώσεις για το χρέος σε συνδυασμό με την ρήτρα ανάπτυξης που συνδέθηκε με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, οδηγούν την Ελλάδα σε έναν “καθαρό διάδρομο” εξόδου της χώρας από την κρίση. Ο Αλέξης Τσίπρας, επιπροσθέτως, ενέταξε στην επιχειρηματολογία του το γεγονός ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα από το 2023 πέφτει στο 2%, αλλά και την πρόβλεψη να μην ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ η ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους ως το 2030, προκειμένου να τεκμηριώσει την ύπαρξη του προαναφερθέντος “καθαρού διαδρόμου”.

Ωστόσο, όπως διεφάνη από τις δηλώσεις των αρχηγών όταν εισέρχονταν στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και από όσα είπαν -όσοι είπαν- μετά τις συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, η πολιτική αντιπαράθεση θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε... ραντεβού στον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει την διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή για τη συμφωνία και εν γένει για την ελληνική οικονομία. “Για το μεν ζήτημα της οικονομίας και της εξέλιξης της διαπραγμάτευσης, θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε στη Βουλή και νομίζω ότι ο λαός πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια για το τι ακριβώς έγινε”, υπογράμμισε, κατά την υποδοχή του στο πρωθυπουργικό γραφείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας, πάντως ότι “για τα ζητήματα τώρα της εξωτερικής πολιτικής, για το ζήτημα του Κυπριακού, είμαι πάντα στην διάθεση της κυβέρνησης για οποιαδήποτε πρόσθετη ενημέρωση, πέραν αυτών που ήδη γνωρίζουμε έχουμε εξελίξεις μπροστά μας”.

Περισσότερο επιθετική ήταν η Φώφη Γεννηματά νωρίτερα, καθώς με το... καλημέρα επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα μπροστά στις κάμερες. “Δεν ξέρω πόσο ανάσα θα πάρουμε, γιατί τη θηλιά στον λαιμό μάς την έχεις βάλει”, είπε, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό και απαντώντας στο επιχείρημά του πως η συμφωνία της 15ης Ιουνίου επιτρέπει στη χώρα να ανασάνει. “Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εγώ θα σας βγάλω. Θα πάμε στο Καστελόριζο, θα πάρουμε και τον Γιώργο μαζί”, ανταπάντησε ο πρωθυπουργός, με την Φώφη Γεννηματά να επιμένει: “Μας έχεις βάλει σε δύο καινούρια μνημόνια, οπότε τώρα δεν έχεις περιθώριο να τα λες αυτά. [...] Αυτό που είναι βέβαιο, Αλέξη μου, είναι ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες ψεύτικες ελπίδες [...] Δοκιμάστηκαν και τα μεγάλα λόγια και οι υποσχέσεις, καταλάβανε όλοι που βρισκόμαστε. Από εδώ και πέρα να δούμε τι γίνεται”, τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. “Από εδώ και πέρα υπάρχει ένας δρόμος, ο δρόμος της εξόδου από την κρίση”, επέμεινε και ο Αλέξης Τσίπρας.

Απολύτως επιθετικός ως προς την συμφωνία ήταν και ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παρά το θερμό κλίμα που επικράτησε στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. “Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από καμία διαπραγμάτευση και εξέλιξη με τους εταίρους. Έρχονται νέα μνημόνια, νέες ρυθμίσεις για αντιλαϊκά μέτρα, νέα νομοθεσία που δεν θα βάλει φρένο σε προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, τις οποίες πληρώνει σήμερα πολύ ακριβά ο λαός, που θα συνεχίσει να ματώνει”, δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ ερωτηθείς περί ανάπτυξης, πρόσθεσε: “Κανείς να μην ακούει τα παχιά λόγια. Αυτή αφορά λίγους μονοπωλιακούς ομίλους, που εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους”. “Είναι το δέντρο που κρύβει το δάσος. Η όποια συζήτηση διεξάγεται και αυτές τις ημέρες για το χρέος, απλώς μας δείχνει τα μεγάλα προβλήματα και τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των μέτρων, που κρύβουν την ουσία της εξαθλίωσης”, είπε, εξάλλου, ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφορικά με το χρέος.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ υπογράμμισε την ανάγκη “να αναφέρεται ρητά η άμεση αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και να μπει τέλος στο αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων”.

Οξείς ήταν, στις χθεσινές δηλώσεις τους κατά της κυβέρνησης και ο επικεφαλής του “Ποταμιού”, Σταύρος Θεοδωράκης, αλλά και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, οριστικοποιώντας το “ναυάγιο” στην προσπάθεια αλλαγής των όρων διεξαγωγής της πολιτικής διαπάλης μεταξύ των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου.

Ο κύκλος των συναντήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου έληξε με το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την υποδοχή του Νίκου Βούτση, τού γνωστοποίησε πως “έχει ενημερώσει ήδη τους πολιτικούς αρχηγούς για την αίσια κατάληξη αναφορικά με την απομείωση του χρέους και το τέλος των προγραμμάτων”, ενώ αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στο “οριστικό τέλος των Μνημονίων”.

Ο Νίκος Βούτσης, από την δική του πλευρά, τόνισε ότι “η συμφωνία έχει δημιουργήσει στον κόσμο ένα κλίμα βάσει του οποίου εκτιμάται πως σήμερα περισσότερο από ποτέ η οριστική πορεία εξόδου από την κρίση βρίσκεται στα χέρια του πολιτικού συστήματος”. “Δεν σημαίνει ότι όλα είναι λυμένα" υπογράμμισε ο κ. Βούτσης, για να προσθέσει ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνει και η συζήτηση στη Βουλή ( για τη συμφωνία) αλλά προέχει να δούμε και το μετά".

Σε ό,τι αφορά, πάντως, το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Βουλής υπερασπίστηκε σθεναρά την ανάγκη να υπάρξει λύση, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι “η μη λύση είναι η λάθος λύση” και τονίζοντας ότι “η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ κινείται στη βάση της δίκαιης λύσης που πρέπει και μπορεί να κερδίσει”.

 

 


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!