Το άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ, το κέντρο και η στρατηγική Τσίπρα

Βεβαίως, η ατμόσφαιρα στο πολιτικό σκηνικό δείχνει ότι αυτή στη στιγμή, ο κυβερνών ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να προσβλέπει σε κάποιον άλλον σύμμαχο, πέραν των συγκυβερνώντων Ανεξάρτητων Ελλήνων. Άλλωστε, αυτό αναδείχθηκε και μετά τις συναντήσεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας προ δυο εβδομάδων στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης που πέρασαν το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου συμφώνησαν ότι… διαφωνούν με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Παρόλα αυτά, όπως λένε στελέχη που γνωρίζουν καλά τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, η συγκεκριμένη προσπάθεια του πρωθυπουργού «δεν αφορά το αύριο, ούτε την επόμενη εβδομάδα, αλλά έχει χαρακτηριστικά στρατηγικά».

Άλλωστε, αξίζει να σημειωθεί ότι αφενός η κυβέρνηση φαίνεται να έχει μπροστά της έναν «καθαρό χρόνο» τουλάχιστον ενός έτους –που στην πολιτική ισοδυναμεί με… μία αιωνιότητα- ενώ ταυτοχρόνως ο Αλέξης Τσίπρας ξεδιπλώνει την στρατηγική του με το βλέμμα στραμμένο και στο τοπίο που θα διαμορφωθεί μετά τις επόμενες εκλογές. Κι αυτό διότι, με δεδομένες τις «ίσες αποστάσεις» που τηρεί η Φώφη Γεννηματά, οι επόμενες εκλογές μπορεί να μην καταλήξουν σε βιώσιμη κυβέρνηση, αλλά να ανοίξουν τον δρόμο για… τις μεθεπόμενες εκλογές –όπως έγινε και το 2012. Ωστόσο, αν αυτό το σενάριο επαληθευθεί, τότε το παιχνίδι θα ανοίξει από την αρχή, αφού οι μεθεπόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, κάτι που σημαίνει ότι κυβέρνηση δε θα σχηματίσει ο… πρώτος, αλλά εκείνος που θα μπορεί να διασφαλίσει περισσότερες πολιτικές και προγραμματικές συμμαχίες.

Τούτων δοθέντων, ουδόλως τυχαία ήταν η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να απευθύνει προσκλητήριο προοδευτικής διακυβέρνησης στη Φώφη Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ για μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο –άρα, μετά τη διενέργεια εκλογών. «Θα χαιρόμασταν ειλικρινά αν (σ.σ. το ΠΑΣΟΚ) έβρισκε ξανά τον προοδευτικό του προσανατολισμό, αλλά και το κουράγιο να ανοίξει έναν ειλικρινή και χωρίς προκαταλήψεις διάλογο με την κυβερνώσα Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης μετά το τέλος των μνημονίων», υπογράμμισε με νόημα ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», διαβεβαιώνοντας πως «εμείς, πάντως, θα είμαστε εκεί». Μάλιστα, σχολιάζοντας την τακτική ίσων αποστάσεων της Φώφης Γεννηματά και τα δήλωσή της πως «τη χωρίζει άβυσσος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη», ο πρωθυπουργός καλεί την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να πάρει θέση σε όλα τα θέματα που έχει παρουσιάσει ως ατζέντα ο Κυριάκος Μητσοτάκης «για να διαπιστώσουμε τουλάχιστον αν βρισκόμαστε από την ίδια ή από την άλλη πλευρά της αβύσσου», όπως τονίζει χαρακτηριστικά.

Βεβαίως, όντως οι επόμενες εκλογές δείχνουν να αργούν πολύ. Και, ταυτοχρόνως, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά θα ανακοινώσει «με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει» πριν αυτό επιβληθεί από κάποια κάλπη που θα «βγάλει» ακυβερνησία. Ωστόσο, η στρατηγική προσκλήσεων προς το ΠΑΣΟΚ δεν εξυπηρετεί μόνο την καλλιέργεια εδάφους για μελλοντικές συμμαχίες μετά τις εκλογές και μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο. Ταυτοχρόνως, ο πρωθυπουργός, με την χθεσινή του παρέμβαση, δεν απευθύνεται μόνο στην Φώφη Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και στους πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντροαριστεροί» και «προοδευτικοί» και ανήκουν στον χώρο του Κέντρου. Ο Αλέξης  Τσίπρας, μ’ άλλα λόγια, θέλει να στείλει ένα μήνυμα σε αυτή την κατηγορία των πολιτών πως εφεξής, η «μεγάλη δημοκρατική παράταξη» και ο πολιτικός πυρήνας των δυνάμεων του πολιτικού Κέντρου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι το ΠΑΣΟΚ…

Σε αυτές τις επιδιώξεις του Αλέξη Τσίπρα, το Μέγαρο Μαξίμου βοηθούν και «σύμμαχοι» εκτός συνόρων: ο λόγος για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, με τους οποίους ο πρωθυπουργός έχει αναπτύξει εξαιρετικές σχέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν ήταν τυχαία η παρέμβαση του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, από το στούντιο του «Ραδιοφώνου 247». Ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσει την στάση των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων, καθώς ο κ. Παπαδημούλης είναι ο βασικός συντελεστής της δημιουργίας της «Προοδευτικής Συμμαχίας» -ενός συνασπισμού πολιτικών δυνάμεων που δρα εντός και εκτός Ευρωβουλής υποστηρίζοντας τα ελληνικά συμφέροντα κόντρα στο Βερολίνο και απαρτίζεται από τις πολιτικές οικογένειες των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς και των Πρασίνων.

Φωτό: sooc.gr


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!