Σφίγγει ο κλοιός στον Κόλπο

Ανοιχτό άφησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το ενδεχόμενο ενίσχυσης των οικονομικών κυρώσεων έναντι του Κατάρ στην περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο, ενώ μπορεί να πάρουν «μια μορφή εμπάργκο». 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, Ανουάρ Γκάργας, τόνισε παράλληλα ότι η Ντόχα πρέπει να προχωρήσει σε αδιαμφισβήτητες δεσμεύσεις προκειμένου να αλλάξει την άποψη των επικριτών της, αναφορικά με την χρηματοδότηση που προσφέρει στους ακραίους ισλαμιστές. 

Νωρίτερα χθες ο γενικός εισαγγελέας της χώρας ανακοίνωσε την τιμωρία υπηκόων των Εμιράτων για την έκφραση συμπάθειας προς το Κατάρ, δηλώνοντας ότι θα φυλακίζονται με ποινές κάθειρξης έως και δεκαπέντε χρόνια και θα υποχρεώνονται να καταβάλουν και υψηλό πρόστιμο.

Και η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας επέβαλε ποινές φυλάκισης έως και πέντε χρόνια για όσους πολίτες της χώρας εκφράσουν συμπάθεια στο Κατάρ μέσω των social media, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα Al Akhbar, οι πολίτες της χώρας θα υποχρεώνονται επίσης να πληρώσουν πρόστιμο 3 εκατομμυρίων ριγιάλ, πάνω από 700.000 ευρώ, για την εκδήλωση της υποστήριξής τους προς τη Ντόχα.

Παράλληλα, υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν διαμήνυσε ότι όλες οι επιλογές είναι ανοικτές για την προστασία της χώρας του έναντι του Κατάρ. Διατηρώντας την πίεση στο Κατάρ, επανέλαβε σήμερα το αίτημα η Ντόχα να πάρει αποστάσεις από το Ιράν και να σταματήσει να υποστηρίζει «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ακόμη, ο ίδιος εξήρε την προσπάθεια του εμίρη του Κουβέιτ να μεσολαβήσει για να επιλυθεί η κρίση στις σχέσεις σουνιτικών αραβικών χωρών του Κόλπου με το Κατάρ. Ο εμίρης του Κουβέιτ, ο Σέιχ Σαμπάχ αλ Άχμαντ αλ Τζαμπέρ αλ Σαμπάχ, μετέβη στο Κατάρ από τα ΗΑΕ σήμερα, μία ημέρα αφού επισκέφθηκε το Ριάντ, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας διαμεσολάβησης για τη διευθέτηση της διπλωματικής κρίσης.

Όμως, κάνοντας μια από τις πιο σκληρές τοποθετήσεις που έχουν γίνει για την κρίση, ο σεΐχης Χαλίντ μπιν Άχμεντ αλ Χαλίφα φέρεται να είπε στην εφημερίδα Μέκκα ότι αμφισβητεί το κατά πόσον το Κατάρ θα αλλάξει στάση και συμπεριφορά.

Στο μεταξύ η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τη χθεσινή πρωτοφανή για τα χρονικά του Ιράν διπλή τρομοκρατική επίθεση στην Τεχεράνη, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών απέρριψε τα συλλυπητήρια του Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του απεχθείς. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως προσεύχεται για τα θύματα των επιθέσεων,  αλλά πρόσθεσε ότι «οι χώρες που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία ρισκάρουν να πέσουν θύματα του κακού που αυτές οι ίδιες προωθούν».

Σήμερα ο Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Απεχθής ανακοίνωση του Λευκού Οίκου...Ο ιρανικός λαός απορρίπτει τέτοιες αμερικανικές εκδηλώσεις φιλίας». Τα σχόλια του Τραμπ προκάλεσαν επίσης έντονη κριτική από Ιρανούς πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  

Άλλωστε, η αμερικανική Γερουσία προώθησε νομοθεσία για την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν, εν μέρει για την «υποστήριξη ενεργειών διεθνούς τρομοκρατίας» από το ιρανικό καθεστώς.

Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας αντιτείνουν ότι ο εχθρός τους στην περιοχή και στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, ευθύνεται για την χρηματοδότηση και την εξάπλωση του εξτρεμισμού που υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος.

Οι έξι δράστες των χθεσινών επιθέσεων ήταν Ιρανοί, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στον ISIS που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, όπως δήλωσε ο γραμματέας του Ανωτάτου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας Ρεζά Σεϊφολαχί, ενώ η αστυνομία συνέλαβε πέντε υπόπτους.

Οι βομβιστές αυτοκτονίας και οι ένοπλοι επιτέθηκαν εναντίον του κτιρίου του κοινοβουλίου και του Μαυσωλείου του Αγιατολάχ Χομεϊνί στην πρωτεύουσα. Ήταν οπλισμένοι με καραμπίνες και πιστόλια και τουλάχιστον δύο από αυτούς φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά και ανατινάχθηκαν, όπως μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. 

Το Ισλαμικό κράτος έχει απειλήσει να εντείνει την στρατολόγηση μελών του εντός του Ιράν και τον Μάρτιο είχε δώσει στη δημοσιότητα ένα βίντεο στην ιρανική γλώσσα με το οποίο απειλούσε να«κατακτήσει το Ιράν και να το επιστρέψει στο σουνιτικό μουσουλμανικό έθνος όπου ανήκε στο παρελθόν».


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!