Πιέσεις Ντράγκι για συγκεκριμενοποίηση μέτρων για το χρέος

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, εξέφρασε σήμερα (Δευτέρα) σοβαρές επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καλώντας ξεκάθαρα προς συγκεκριμενοποίηση συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκου Χουντή, ο Ντράγκι, αν και δήλωσε πως η απόφαση του Eurogroup της 15 Ιουνίου 2017 αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει πως παραμένει ανεπαρκής προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς η ποσοτική της επίπτωση στο χρέος, καθώς και στη δυναμική του.

Κατά συνέπεια, υπογράμμισε, παραμένουν σοβαρές επιφυλάξεις αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, μέχρι να προσδιοριστούν λεπτομερώς και με επάρκεια τα μέτρα ελάφρυνσης. Δήλωσε επίσης πως η ΕΚΤ, αυτή τη στιγμή, δεν δύναται να προβεί σε ολοκληρωμένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Τέλος έστειλε το μήνυμα πως το δ.σ. της ΕΚΤ θα αποφασίσει για το ζήτημα της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αφού λάβει υπόψη του τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους καθώς και άλλους παράγοντες κινδύνου.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε πως το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας δεν διαμορφωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ ώς το 2022, όμως από εκεί κει πέρα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1,5% του ΑΕΠ έτσι ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για την τόνωση της ανάπτυξης. Το τελευταίο έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup που έκανε λόγο για πρωτογενή 2% μετά το 2022.

 


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!