Αυτόνομη Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση στον δήμο Νεάπολης Συκεών: Με ουσιαστικό διάλογο η ανοιχτή εκδήλωση της ΑΥΡΑ για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με ουσιαστικό  διάλογο η ανοιχτή εκδήλωση της ΑΥΡΑ για τη μεταρρύθμιση
της Τοπικής Αυτοδιοίκησης



Με έντονα τα στοιχεία του πολιτικού διαλόγου για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ομιλητή το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Κώστα Πουλάκη, πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώθηκε από την «Αυτόνομη Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση» δήμου Νεάπολης – Συκεών, τη  «Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών» δήμου Παύλου Μελά και τη Δημοτικη Κίνηση Αμπελοκήπων – Μενεμένης «Ενότητα για Αλληλεγγύη και Ανατροπή»

Στην εκδήλωση με τίτλο «Η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», που έγινε στο πλαίσιο της θεσμικής ανασυγκρότησης της Τ.Α., τη Δευτέρα 12 Ιουνίου, στο Πολυδύναμο Κέντρο Νεότητας δήμου Νεάπολης -  Συκεών, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι και από τους τρείς Δήμους, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο αναπληρωτής συντονιστής Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Δούιτσης και πολίτες που ενδιαφέρθηκαν να ενημερωθούν για τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να απευθύνουν ερωτήσεις στον Γ.Γ. Του υπουργείου Εσωτερικών.

Απευθυνόμενος στο ακροατήριο, ο Κ. Πουλάκης ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι να κατατεθεί η μεταρρύθμιση στο Κοινοβούλιο το 2017. «Δεν θα καθόμαστε να συζητάμε μέχρι το 2019. Όταν συγκεντρώσουμε όλες τις απόψεις, θα καθίσουμε στο υπουργείο και θα ''ξαναστίψουμε'' αυτές τις 455 σελίδες της Επιτροπής. Κάτι θα πετάξουμε, κάτι θα κρατήσουμε. Στόχος είναι να τη φέρουμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μέχρι το τέλος του 2017», είπε ο κ. Πουλάκης, ενώ για να τονίσει την αναγκαιότητα των αλλαγών για μια πιο ευέλικτη και ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση, χρησιμοποίησε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Ο πολίτης σήμερα εάν έχει να διεκπεραιώσει 100 υποθέσεις μόνον το 1/3 από αυτές διεκπεραιώνονται σε τοπικό επίπεδο».

Ο Γ.Γ. Του ΥΠΕΣ επανέλαβε για μια ακόμη φορά την απογοήτευσή του για την αποχώρηση της ηγεσίας της ΚΕΔΕ στο παρά πέντε, όπως είπε, τονίζοντας ότι και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ήταν τυπική η παρουσία της. «Θέλαμε να υπάρχει ο πλούτος των αυτοδιοικητικών απόψεων, ο διάλογος, η συμμετοχή, γεγονός που έχει αξία και σημασία και εν τέλει είναι το εχέγγυο για την επιτυχία. Εδώ είναι η σφραγίδα της Αριστεράς. Ωστόσο η ΚΕΔΕ ήταν μια αρνητική έκπληξη», ανέφερε ο κ. Πουλάκης. 

«Με τον Καποδίστρια το 1998 οι δήμοι μειώθηκαν από 1.036 σε 325 και με τον Καλλικράτη ακόμη περισσότερο, στους 325, και μάλιστα μια λάθος τακτική είναι να αντιμετωπίζονται όλοι οι δήμοι το ίδιο. Δεν μπορεί να φοράει το ίδιο κοστούμι ο δήμος της Αθήνας με το δήμο της Φολεγάνδρου», είπε ο κ. Πουλάκης, ο οποίος ρωτήθηκε επίσης για το αν η μεταρρύθμιση προβλέπει κάτι για όριο στις θητείες των δημάρχων.

«Η Επιτροπή δεν το έβαλε στις 455 σελίδες, επειδή επικράτησε ότι θέλουμε να αποφασιστεί το θέμα των θητειών συνολικά, για όλο το πολιτικό σύστημα. Πρέπει να υπάρχει ενιαιοποίηση του πολιτικού συστήματος. Οπότε ξεπερνούσε τα όρια της Επιτροπής. Άλλωστε ξεκινά η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και εκεί θα μπει το θέμα», ήταν η απάντηση του κ. Πουλάκη, ο οποίος σε ερώτηση για μητροπολιτικούς δήμους, ανέφερε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνουν τη μητροπολιτική διακυβέρνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Όσο για το ερώτημα που δέχτηκε για τις δημοτικές εκλογές, έδωσε ξεκάθαρα την απάντηση ότι «θα ξεχωρίσουμε τις ευρωεκλογές από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θα πρέπει να μετατεθούν από το Μάιο του 2019 μερικούς μήνες μετά στον ίδιο χρόνο».

Ο κ. Πουλάκης έθεσε και το θέμα των ψηφοδελτίων, επισημαίνοντας ότι «σκεφτόμαστε να  μειώσουμε τα ψηφοδέλτια το πολύ στο 10% πάνω από τις έδρες, γιατί ο αριθμός τους δημιουργεί πρόβλημα σε καινούργιους συνδυασμούς αλλά και σε μικρούς δήμους». 



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!