Κ. Μητσοτάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δυνάμωσε με ψέματα και προσπαθεί να κρατηθεί με ψέματα»

Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

«Η Ελλάδα έχει δυνατότητες, μπορεί να αλλάξει, μπορεί να δώσει ξανά δουλειές, καλύτερα εισοδήματα και ελπίδα στα παιδιά της. Αρκεί να υπάρξει το σχέδιο και η βούληση να γίνουν οι αλλαγές που χρειάζονται για να πάρει μπρος. Αυτό τον εναλλακτικό δρόμο έρχομαι να παρουσιάσω. Ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με μικρότερους φόρους, μικρότερες δαπάνες, ενθάρρυνση επενδύσεων, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στην οικονομία που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή των Ελλήνων. Όλων των Ελλήνων και ειδικά των πιο αδύναμων που είναι τα μεγάλα θύματα της κρίσης των τελευταίων ετών. Είμαι εδώ για να ενώσω τους Έλληνες και δεν με ενδιαφέρει πού ανήκαν πολιτικά στο παρελθόν».

Τα παραπάνω υπογράμμισε με συνέντευξή του, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Ελευθερία» Λάρισας.

Ασκώντας σκληρότατη κριτική κατά της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε: «Τι είχε πει ο κος Τσίπρας; Ότι θα κλείσει την αξιολόγηση εγκαίρως. Την έκλεισε με 16 μήνες καθυστέρηση προκαλώντας μεγάλη ζημιά στην πραγματική οικονομία. Είπε ότι θα φέρει συμφωνία για το χρέος. Απέτυχε. Είπε ότι θα μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Απέτυχε. Έπρεπε να έχουμε μπει από πέρυσι τον Μάρτιο και ακόμα να τα καταφέρουμε. Είπε ότι θα μειώσει τα πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια. Και δέσμευσε τη χώρα σε υψηλά πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2% μέχρι το 2060. Αυτά δεν είναι καταστροφολογία, είναι δεδομένα. Και ο κόσμος που ούτως ή άλλως γνωρίζει τι συμβαίνει στην καθημερινότητά του έχει βγάλει τα συμπεράσματά του. Ο κ. Τσίπρας κάθε τρεις και λίγο αλλάζει γνώμη. Αλλά πλέον δεν τον πιστεύει κανείς. Διχάζει την κοινωνία και αναλώνεται σε ανούσιους τακτικισμούς».

Και συνεχίζοντας, δήλωσε: «Χάθηκαν τρία χρόνια. Αντί να μας βγάλει από τα μνημόνια υπέγραψε δύο νέα. Στο Δημόσιο τομέα αναβιώνουν οι χειρότερες πρακτικές του παρελθόντος. Παράνομοι διορισμοί από το παράθυρο και συμβασιούχοι που σταδιακά γίνονται όμηροι της ίδιας της Κυβέρνησης. Κομματισμός και αναξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα. Και το χειρότερο όλων είναι αυτό που συμβαίνει στην Παιδεία, όπου φέρνουν έναν νόμο που επιστρέφει τα πανεπιστήμια στην 10ετία του ‘80. Που πλήττει το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων, ενισχύει τη γραφειοκρατία και τον κομματισμό, επαναφέρει το άσυλο ανομίας, υποβαθμίζει τα μεταπτυχιακά. Αντί να κοιτάζει μπροστά, κοιτάζει πίσω, κολλημένη σε ιδεοληψίες που η ίδια η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δυνάμωσε με ψέματα και προσπαθεί να κρατηθεί με ψέματα. Είναι προϊόν της κρίσης και δεν μπορεί να μας βγάλει από αυτήν».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στην εφημερίδα «Ελευθερία» Λάρισας


Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε θα βρίσκεστε στη Θεσσαλία το Σαββατοκύριακο και ειδικότερα την Κυριακή θα είστε στη Λάρισα. Ποιος ο σκοπός της επισκέψεως σας και ποιο το μήνυμα που θα στείλετε;

Κ. Μητσοτάκης: Είναι πολύ μεγάλη χαρά μου να βρίσκομαι στη Θεσσαλία. Έναν τόπο που αγαπώ πολύ και επισκέπτομαι συχνά. Ήρθα για να ακούσω τους πολίτες και να δω από κοντά τα προβλήματά τους. Να συναντήσω αγρότες, κτηνοτρόφους, ιδιοκτήτες και εργαζόμενους σε μικρές παραγωγικές μονάδες, να συζητήσω με απλούς πολίτες. Και σε όλους αυτούς να στείλω το μήνυμα ότι υπάρχει άλλος δρόμος για να πάει η χώρα μπροστά. Η Ελλάδα έχει δυνατότητες, μπορεί να αλλάξει, μπορεί να δώσει ξανά δουλειές, καλύτερα εισοδήματα και ελπίδα στα παιδιά της. Αρκεί να υπάρξει το σχέδιο και η βούληση να γίνουν οι αλλαγές που χρειάζονται για να πάρει μπρος. Αυτό τον εναλλακτικό δρόμο έρχομαι να παρουσιάσω. Ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με μικρότερους φόρους, μικρότερες δαπάνες, ενθάρρυνση επενδύσεων, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στην οικονομία που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή των Ελλήνων. Όλων των Ελλήνων και ειδικά των πιο αδύναμων που είναι τα μεγάλα θύματα της κρίσης των τελευταίων ετών. Είμαι εδώ για να ενώσω τους Έλληνες και δεν με ενδιαφέρει πού ανήκαν πολιτικά στο παρελθόν. Ενώνουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και πάμε μπροστά.

Δημοσιογράφος: Επειδή η συμφωνία στο πρόσφατο Eurogroup για τη χώρα μας είναι ακόμη νωπή, προφανώς θα αφιερώσετε αρκετό χρόνο για να την παρουσιάσετε στους θεσσαλούς, απαντώντας ταυτόχρονα και στην κυβέρνηση που σας κατηγορεί για μόνιμη καταστροφολογία στην επιχειρηματολογία σας...

Κ. Μητσοτάκης: Στην Κυβέρνηση απαντούν τα πεπραγμένα της και οι στόχοι που οι ίδιοι είχαν θέσει. Τι είχε πει ο κος Τσίπρας; Ότι θα κλείσει την αξιολόγηση εγκαίρως. Την έκλεισε με 16 μήνες καθυστέρηση προκαλώντας μεγάλη ζημιά στην πραγματική οικονομία. Είπε ότι θα φέρει συμφωνία για το χρέος. Απέτυχε. Είπε ότι θα μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Απέτυχε. Έπρεπε να έχουμε μπει από πέρυσι τον Μάρτιο και ακόμα να τα καταφέρουμε. Είπε ότι θα μειώσει τα πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια. Και δέσμευσε τη χώρα σε υψηλά πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2% μέχρι το 2060. Αυτά δεν είναι καταστροφολογία, είναι δεδομένα. Και ο κόσμος που ούτως ή άλλως γνωρίζει τι συμβαίνει στην καθημερινότητά του έχει βγάλει τα συμπεράσματά του.

Ο κ. Τσίπρας κάθε τρεις και λίγο αλλάζει γνώμη. Αλλά πλέον δεν τον πιστεύει κανείς. Διχάζει την κοινωνία και αναλώνεται σε ανούσιους τακτικισμούς.

Δημοσιογράφος: Η κυβέρνηση μιλά για επιστροφή στην κανονικότητα και για την δημιουργία των προϋποθέσεων για να γίνουν επιτέλους οι πολυπόθητες επενδύσεις. Η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια και πως;

Κ. Μητσοτάκης: Η Κυβέρνηση υπόσχεται επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά υλοποιεί την επιστροφή στο παρελθόν. Χάθηκαν τρία χρόνια. Αντί να μας βγάλει από τα μνημόνια υπέγραψε δύο νέα. Στο Δημόσιο τομέα αναβιώνουν οι χειρότερες πρακτικές του παρελθόντος. Παράνομοι διορισμοί από το παράθυρο και συμβασιούχοι που σταδιακά γίνονται όμηροι της ίδιας της Κυβέρνησης. Κομματισμός και αναξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα. Και το χειρότερο όλων είναι αυτό που συμβαίνει στην Παιδεία, όπου φέρνουν έναν νόμο που επιστρέφει τα πανεπιστήμια στην 10ετία του ‘80. Που πλήττει το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων, ενισχύει τη γραφειοκρατία και τον κομματισμό, επαναφέρει το άσυλο ανομίας, υποβαθμίζει τα μεταπτυχιακά. Αντί να κοιτάζει μπροστά, κοιτάζει πίσω, κολλημένη σε ιδεοληψίες που η ίδια η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δυνάμωσε με ψέματα και προσπαθεί να κρατηθεί με ψέματα. Είναι προϊόν της κρίσης και δεν μπορεί να μας βγάλει από αυτήν.

Δημοσιογράφος: Βρίσκεστε στην καρδιά της ελληνικής γεωργίας, στον θεσσαλικό κάμπο. Στην Δ.Ε.Θ., ερωτηθείς από την «Ε» για την αναγκαιότητα μείωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, μας παραπέμψατε στο μέλλον, όταν διαμορφωθεί και το κυβερνητικό πρόγραμμα. Εν τω μεταξύ ανακοινώσατε την αναγκαιότητα μείωσης του ΦΠΑ στο κρασί. Να περιμένουμε την Κυριακή και κάποια άλλη δέσμευση για τον πρωτογενή τομέα;

Κ. Μητσοτάκης: Πριν λίγους μήνες στη Βουλή κατέθεσα 10 δεσμεύσεις για τον αγροτικό τομέα. Μία από αυτές, η μείωση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια, υλοποιήθηκε μετά από δική μας πίεση και με τη δική μας ψήφο. Ο φόρος στο κρασί είναι παράδειγμα επιβλαβούς φόρου, ο οποίος έπληξε έναν σημαντικό κλάδο χωρίς παράλληλα να προσφέρει κάτι σημαντικό στα δημόσια ταμεία. Είναι ένα φιάσκο και δεσμευόμαστε να τον καταργήσουμε.

Όμως πέρα από τις επιμέρους υποσχέσεις, το ζήτημα είναι να δούμε ένα συνολικό σχέδιο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Το δικό μας σχέδιο έχει τρεις πυλώνες: πρώτον, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από τη μείωση του κόστους παραγωγής, δεύτερον, τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας και τρίτον, τη χρηματοδοτική στήριξη του αγροτικού τομέα μέσα από τα διασφάλιση εγγυητικών κεφαλαίων δανειοδότησης.

Θα το υλοποιήσουμε με συγκεκριμένες δράσεις που έχουμε ήδη παρουσιάσει και θα εξειδικεύσουμε στην πορεία του χρόνου.

Ενδεικτικά σας αναφέρω τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών ανά προϊόν όπως επιβάλλουν οι συνθήκες της αγοράς. Σήμερα το ποσοστό των συνεταιρισμένων αγροτών είναι 11,3% τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος στη Δυτική Ευρώπη είναι άνω του 50%.

Δεσμεύομαι επίσης για τη διαμόρφωση του αφορολόγητου ορίου στη βάση του κέρδους, αφού αφαιρεθούν οι παραγωγικές δαπάνες από το φορολογητέο εισόδημα.

Προτείνουμε επίσης την παρουσία και του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα για την κάλυψη των ζημιών στους παραγωγούς, συνδυαστικά με τον κρατικό ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ.

Ενθαρρύνουμε τη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπως η βιομηχανία καλλυντικών ή τροφίμων, την ανάπτυξη πιστοποιημένων προϊόντων με βάση των αίγειο γάλα, κ.ά. Για όλα αυτά η σημερινή κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα. Και έτσι, παρά το ότι στα χρόνια της κρίσης, αρκετοί συμπολίτες μας επέστρεψαν στην πρωτογενή παραγωγή, η συμβολή του πρωτογενούς τομέα μειώνεται.

Η Κυβέρνηση αντί να εφαρμόζει πολιτικές ανάπτυξης απλώς υπερφορολογεί τα πάντα. Και την ίδια ώρα δείχνει μια τρομερή διαχειριστική ανικανότητα. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 5,9 δις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 έχουν δεσμευθεί μόλις το 16,75%% του διαθέσιμου ποσού! Μιλάμε για την απόλυτη ανικανότητα και αδιαφορία. Δυστυχώς και για τους αγρότες ισχύει το δόγμα ΣΥΡΙΖΑ: Όλα προς το χειρότερο.

Δημοσιογράφος: Και μιας ο λόγος για τη Δ.Ε.Θ., πέρυσι παρουσιάσατε την Συμφωνία Αλήθειας. Φέτος τι να περιμένουμε από τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας στη συμπρωτεύουσα;

Κ. Μητσοτάκης: Πέρυσι, με τη Συμφωνία Αλήθειας, θέσαμε τις βάσεις της σχέσης μας με τους πολίτες, προτάσσοντας τις αξίες της ειλικρίνειας, του καθαρού λόγου, των έντιμων σχέσεων, της αποστροφής στον δημαγωγικό λαϊκισμό. Και η πρόταση αυτή έχει ισχυρή αποδοχή.

Φέτος θα παρουσιάσω το σχέδιο που έχω για το πώς η Ελλάδα θα βγει από την κρίση. Πώς μπορούμε να φέρουμε δουλειές κι επενδύσεις στον τόπο. Ένα ρεαλιστικό σχέδιο στηριγμένο στις πραγματικές δυνατότητες που έχει η χώρα μας.

Δημοσιογράφος: Μιας και ζητάτε εκλογές, να υποθέσω ότι οι στενοί σας συνεργάτες, εκτός από τη διαμόρφωση του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών ασχολούνται και με την στελέχωση των ψηφοδελτίων ενόψει των εθνικών εκλογών, οπότε αυτές γίνουν. Πόσο ριζική θα είναι η ανανέωση προσώπων και πόσο εφικτή;

Κ. Μητσοτάκης: Δεσμεύτηκα να κάνω πράξη την πραγματική ανανέωση. Η Νέα Δημοκρατία θα αναζωογονηθεί από το οξυγόνο της κοινωνίας. Δεν θα προστεθούν στελέχη του κομματικού σωλήνα, αλλά θα ενταχθούν πρόσωπα που θα φέρνουν ένα νέο αέρα στην πολιτική. Με μια αξιόλογη προσωπική διαδρομή και διάθεση προσφοράς. Ένα μέρος εξ’ αυτών θα προέλθει από το μητρώο στελεχών του κόμματος, ένα νέο θεσμό που δημιουργήσαμε για να ενισχύσουμε την ανανέωση, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία εντός και του κόμματός μας.

Δημοσιογράφος: Το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα μοιάζει εντυπωσιακά με ένα πολύχρωμο παζλ, αφού συνεχώς γεννιούνται νέες πολιτικές κινήσεις. Με βάση και τα πρόσφατα αποτελέσματα των εκλογών σε διάφορα κράτη της Ε.Ε. προς τα πού πρέπει να κινηθεί ιδεολογικά η Νέα Δημοκρατία, για να εκπροσωπήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους;

Κ. Μητσοτάκης: Η Νέα Δημοκρατία προσελκύει ήδη καθημερινά όλο και περισσότερους πολίτες όχι επειδή δίνει μάχες πάνω σε διαχωριστικές γραμμές που έχουν ξεθωριάσει, αλλά επειδή δίνει μια καθαρή προοπτική για να πάει μπροστά η χώρα και να γίνει καλύτερη η ζωή των πολιτών. Λέμε στους πολίτες την αλήθεια. Δεν κοροϊδεύουμε όπως έκαναν άλλοι για να έλθουν στην εξουσία. Είμαστε ρεαλιστές. Είμαστε με την κοινωνία που θέλει δουλειές, θέλει λιγότερο και καλύτερο κράτος, ελεύθερη οικονομία, αλληλεγγύη στην πράξη σε όσους έχουν ανάγκη, ασφάλεια και όχι ανομία και εγκληματικότητα, ποιοτικά σχολεία και πανεπιστήμια και όχι χώρους άκρατης κομματικοποίησης και διάλυσης, σύγχρονο σύστημα υγείας και όχι υποβαθμισμένους πελατειακούς χώρους. Είμαστε με τους Έλληνες που θέλουν να πάνε μπροστά και ψηλά, όχι με αυτούς που οδηγούν την κοινωνία στη φτωχοποίηση.

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!