Βρετανία: Τα ανταλλάγματα που ζητά το DUP από την Μέι για να την στηρίξει

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας επιδιώκει μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την περιοχή και παραχωρήσεις για τους βρετανούς πρώην στρατιώτες σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή του στη βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα πηγή που πρόσκειται στο κόμμα την οποία επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι Συντηρητικοί της Μέι απέτυχαν να εξασφαλίσουν απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν προχθές Πέμπτη και χρειάζονται τις δέκα έδρες του DUP ώστε να είναι σίγουροι ότι μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Βουλευτής που είναι υψηλόβαθμο στέλεχος των Συντηρητικών βρίσκεται σήμερα στο Μπέλφαστ για συνομιλίες με το DUP, δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου της Μέι.

Το DUP αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες δημόσια για το τι παραχωρήσεις θα επιδιώξει και δεν αποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η πηγή είπε πως το DUP είναι πιθανό να επιδιώξει να έχει ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το Βrexit, αλλά μάλλον θα αποφύγει κοινωνικά θέματα όπως η άμβλωση και τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, όπου διαφωνεί με τις θέσεις του Συντηρητικού Κόμματος.

Είναι επίσης πιθανό να επιδιώξει να συμπεριληφθεί η Βόρεια Ιρλανδία στο «Στρατιωτικό Συμβόλαιο» που διασφαλίζει ότι οι βετεράνοι των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων λαμβάνουν ιατρική θεραπεία κατά προτεραιότητα στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε την έντονη αντίδραση των ιρλανδών εθνικιστών του Σιν Φέιν με τους οποίους μοιράζεται την εξουσία στο Μπέλφαστ βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1998 που έθεσε τέρμα σε τρεις δεκαετίες βίας ανάμεσα σε εθνικιστές και φιλοβρετανούς πιστούς στο Στέμμα.

Μπορεί επίσης να ζητήσει να υιοθετηθούν μέτρα για την προστασία των βρετανών στρατιωτών οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα που συνδέονται με τη σύγκρουση, κατά την οποία 3.600 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Παραχωρήσεις σε τέτοια θέματα θα μπορούσαν να πλήξουν σοβαρά τις προσπάθειες του DUP να εξασφαλίσει μια συμφωνία με το Σιν Φέιν για την αποκατάσταση της τοπικής κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, που κατέρρευσε τον Ιανουάριο.

Μια αποτυχία των συνομιλιών θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή στην απευθείας διακυβέρνηση από το Λονδίνο για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια και να πυροδοτήσει εντάσεις που έχουν οδηγήσει τα πρόσφατα χρόνια σε βία στους δρόμους και επιθέσεις από διαφωνούντες εθνικιστές.

Το Σιν Φέιν υποστηρίζει πως οι εθνικιστές πρώην αντάρτες πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση με τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων και κατηγόρησε το DUP ότι επιχειρεί να δώσει ασυλία σε βρετανούς πρώην στρατιώτες που κατηγορούνται για βασανιστήρια.

Τα αιτήματα του DUP αναμένεται να είναι παρόμοια με εκείνα που περιλαμβάνονται σε έναν κατάλογο τον οποίο δημοσιοποίησε πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2015, όπου οι Συντηρητικοί εξασφάλισαν τελικά την απόλυτη πλειοψηφία και δεν χρειάστηκαν την υποστήριξη του DUP.

Ο κατάλογος εκείνος περιελάμβανε ένα αίτημα για τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στη Βόρεια Ιρλανδία ως μέσο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Καλούσε επίσης για «συνταγματική σταθερότητα στη Βόρεια Ιρλανδία», προφανώς μια αναφορά στις προσπάθειες ιρλανδών εθνικιστών να επιδιώξουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!