Συνεδριάζει το EuroWorking Group για την τεχνική προετοιμασία του Eurogroup

Συνεδριάζει αυτή την ώρα στο Λουξεμβούργο το EuroWorking Group, το οποίο έχει ως στόχο την τεχνική προετοιμασία του Eurogroup, όπου θα επιδιωχθεί μία συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

 

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να παρουσιάσουν την εισήγησή τους σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων.

 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο τραπέζι θα τεθούν επίσης τα διαφορετικά σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένης και της γαλλικής πρότασης. Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, θα συζητηθεί η λύση της σταδιακής συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, δηλαδή η έγκριση «επί της αρχής» ενός προγράμματος χωρίς χρηματοδότηση σε πρώτη φάση. Ακόμα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να υποβάλει πρόταση σχετικά με το ύψος της δόσης που θα εκταμιεύσει στην Ελλάδα, το οποίο, σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης θα κυμαίνεται μεταξύ 7,5 και 9,5 δισ. ευρώ.

 

Στις 13.30 (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί η ετήσια σύνοδος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), όπου ο επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης -και μέλη του Συμβουλίου- την ετήσια έκθεση του ESM για τις χώρες της ευρωζώνης που πέρασαν από πρόγραμμα. Στις 15.30 (ώρα Ελλάδας) θα γίνει η συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα συμμετάσχει εκτός από τον Κ. Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και η Γερτρούντ Τάμπελ Γκούγκερελ, πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ από την Αυστρία, η οποία ηγήθηκε της έκθεσης αξιολόγησης των προγραμμάτων στήριξης του EFSM/ESM.

 

Η συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά, δηλ. περίπου στις 16.00 (ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρ' όλο που μια συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί ακόμα , αυτή είναι εφικτή κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης. Βάση της ενδεχόμενης συμφωνίας, εκτιμούν πηγές της ευρωζώνης, πως μπορεί να είναι η γαλλική πρόταση για τη σύνδεση της εξυπηρέτησης του χρέους με την ανάπτυξη, αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα των σημερινών διαπραγματεύσεων, καθώς τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι είναι πολλά.


Πηγή: www.lifo.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!