Grenfell Tower: Μητέρα έριξε το παιδί της από το παράθυρο για να σωθεί

Δημοσιογράφος του BBC εντόπισε στον περιβάλλοντα χώρο του Grenfell Tower μια κόλλα χαρτί, στην οποία ήταν γραμμένη μια παιδική έκθεση. Το κομμάτι χαρτί που είχε μισοκαεί από τη φωτιά προκάλεσε ρίγη και αποτροπιασμό στους εκατοντάδες ενοίκων που διέμεναν στο 24όροφο κτίριο.

A piece of homework fell from the cloud of smoke, devastating situation for 100s of local people #LadbrokeGrove #grenfeltower #GrenfellFire pic.twitter.com/0ljMsU8Aaa

Άλλη μαρτυρία που μεταφέρει ο Guardian, αναφέρει πως μητέρα φώναξε στους συγκεντρωμένους κάτω από το φλεγόμενο κτίριο πως επρόκειτο να ρίξει το μωρό της από το παράθυρο προκειμένου να το σώσει, ζητώντας από εκείνους να επιχειρήσουν να το κρατήσουν. "Κάποιος το έκανε, ένας κύριος έτρεξε μπροστά και κατάφερε να πιάσει το παιδί" αναφέρει η μάρτυρας και προσθέτει. "Όσο κοιτούσα πιο πάνω, από όροφο σε όροφο, τόσο περισσότερα άτομα έβλεπα. Προσπαθούσαμε να τους καθησυχάσουμε, αλλά είχαν προφανώς ζωγραφισμένο το θάνατο στο πρόσωπό τους" εξήγησε η αυτόπτης μάρτυρας και πρόσθεσε: "Άκουγε κανείς κυρίως παιδικές φωνές - με τις ιδιαίτερα λεπτές τους φωνές που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη μου για πολύ καιρό".

"Η φωτιά ανέβαινε προς το πάνω μέρος του κτιρίου" σημειώνει γυναίκα που είχε την τύχη να λείπει την ώρα που ξέσπασε η φωτιά. "Αν βρισκόταν κανείς έξω από το κτίριο γύρω στη 1.30 το πρωί θα έβλεπε την ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς" σημείωσε άλλος αυτόπτης μάρτυρας.

"Άκουσα κραυγές και φωνές και κοίταξα έξω από το παράθυρό μου" ανέφερε άνδρας που μένει στη γειτονιά. "Μπορούσε κανείς να δει παιδιά να κρέμονται έξω από παράθυρα. Μπορούσες να ακούσεις παιδικές φωνές να φωνάζουν 'μαμά' και 'μπαμπά'. Η αστυνομία μας προειδοποιούσε για ενδεχόμενη κατάρρευση".

"Η φίλη της κόρης μου είπε ότι παρατήρησε κάποιον που είχε φτιάξει ένα είδος αυτοσχέδιου αλεξίπτωτου με το οποίο προσπαθούσε να πέσει από το παράθυρό του". Μια ένοικος ονόματι Ζάρα είπε ότι είδε μια γυναίκα να πετάει τον γιο της, που ήταν περίπου πέντε ετών, από το παράθυρο του πέμπτου ή έκτου ορόφου.

Η ίδια δήλωσε στον σταθμό LBC: “Μια γυναίκα πέταξε τον γιο της από το παράθυρο. Νομίζω ότι είναι ΟΚ. Νομίζω ότι πρέπει να έχει κατάγματα και μελανιές. Υπήρχε και μια άλλη γυναίκα που φώναζε 'Το μωρό μου, το μωρό μου, πρέπει να βγω έξω, πρέπει να σώσω το μωρό μου. Αλλά απλώς κοιτούσαμε πάνω, δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα...".

Fire advice inside the block seems to show 'stay put' advice too, which caused fatalities in the 2009 Lakanal blaze: https://t.co/J534zavIzS pic.twitter.com/gcVgYMLOnq

Ο Φράνσις αγωνιά για την αδερφή του και το δίχρονο γιο της, που διαμένουν στον 14ο όροφο. Όπως λέει μίλησε μαζί της τα ξημερώματα, όταν έλαβε κλήση για τη φωτιά. Οι πυροσβέστες της συνιστούσαν να παραμείνει εντός του διαμερίσματος, ωστόσο αυτό δεν ήταν εφικτό καθώς αυτό είχε πάρει φωτιά. Μεταφέρθηκε με το γιο της στο διπλανό διαμέρισμα. "Τα πράγματα δεν φαίνονται αισιόδοξα. Συζητούσα μαζί της ως τις 4 το ξημέρωμα, όταν ο γιος της κατέρρευσε από τον έντονο καπνό. Της συνέστησα να του κάνει τεχνητή αναπνοή" ανέφερε έντρομος ο άνδρας.

Λίγο αργότερα στα social media κυκλοφόρησε φωτογραφία που έδειχνε αστυνομικούς να διασώζουν άνδρα κυριολεκτικά μέσα από τις στάχτες του κτιρίου.

Police under riot shields rescue man covered in ash from #GrenfellTower fire https://t.co/3SpyNs5cBO pic.twitter.com/lbt3sioubz

Άνδρας που διέφυγε τον κίνδυνο μίλησε στο βίντεο που ακολουθεί και υποστήριξε όπως και δεκάδες άλλοι πως η νέα πρόσοψη που τοποθετήθηκε με την ανακαίνιση ήταν ιδιαίτερα εύφλεκτη με αποτέλεσμα να παίρνει φωτιά σαν σπίρτο. Η εταιρεία που πραγματοποίησε τις εργασίες μόνωσης στον Πύργο Γκρένφελ, η Harley Curtain Wall, χρεοκόπησε μετά την ανακαίνιση του κτιρίου.

Ο συντηρητικός βουλευτής Μάικ Πένινγκ, πρώην πυροσβέστης και υφυπουργός Άμυνας με αρμοδιότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις, δήλωσε στο BBC News ότι η χώρα δεν έχει ξαναδεί τέτοια φωτιά.

Ο ίδιος είπε ότι χρειάζεται να απαντηθούν κάποια ερωτήματα σχετικά με τους κανονισμούς ασφαλείας, περιλαμβανομένης της μόνωσης την οποία χαρακτήρισε "ανεπαρκή". "Η μόνωση σαφώς βοηθούσε στην εξάπλωση της φωτιάς...Πρέπει να μάθουμε τι συνέβη".

 

This man managed to escape from the 17th floor with his 68-year-old aunt. He told me how he got out #LatimerRoad pic.twitter.com/d4miXigfN3


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!