1.000 κατασχέσεις την ημέρα για χρέη στην Εφορία -Ολα τα στοιχεία


Μία κατάσχεση ανά 28.000 ευρώ νέων οφειλών, ήταν η απάντηση της ΑΑΔΕ στο κύμα των χρεών προς τις εφορίες, που “φούσκωσε” το Μάιο κατά περίπου 700 εκατ. Ευρώ, φτάνοντας έτσι στα 4,748 δισ ευρώ από την αρχή του χρόνου.

Με το “βουνό” παλιών και νέων οφειλών να ξεπερνά, πλέον, τα 95 δισ ευρώ- αν συνυπολογιστούν και τα χρέη στα τελωνεία μιλάμε για πάνω από 100 δισ ευρώ- οι κατασχέσεις εντείνονται και είναι ενδεικτικό ότι μόνο μέσα στο Μάιο έφτασαν στις περίπου 25.000, ενώ από την αρχή του χρόνου τα αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) υπολογίζονται σε περίπου 91.000.
Η συνέχεια δεν θα είναι διαφορετική, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πίεση έξωθεν για ένταση του ρυθμού των κατασχέσεων ως και 50.000 το μήνα, με στόχο να αντληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα, κυρίως από τη δεξαμενή οφειλών των τελευταίων 5 ετών, που θεωρούνται και οι εισπράξιμες, καθώς όσο πιο παλιά πάει το χρέος, τόσο μικραίνουν οι πιθανότητες είσπραξης. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι από τα 90,5 δισ ευρώ των παλαιότερων οφειλών, τα περίπου 22 δισ ευρώ είναι είτε χρέη ΔΕΚΟ είτε “φέσια” πτωχευμένων επιχειρήσεων.
Εν όψει των δύσκολων μηνών, με τις δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, η τάση αύξησης των χρεών στις εφορίες αναμένεται να ενισχυθεί, όπως δείχνει, άλλωστε, η εμπειρία των προηγούμενων ετών. Με δεδομένο, άλλωστε, ότι οι οφειλές αυξάνονται ενώ ο αριθμός των οφειλετών παραμένει σχεδόν ο ίδιος (λίγο πιο κάτω από 4 εκατομμύρια), είναι προφανές ότι όποιος αφήνει ανοικτούς λογαριασμούς με την εφορία, δύσκολα, πλέον, σηκώνει κεφάλι.
Ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον στοιχείο είναι, πάντως, ότι αν και η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλών φτάνει με το ζόρι στις 3.000 το πολύ 5.000 ευρώ, τα μισά περίπου από τα νέα χρέη (370 εκατ. Ευρώ) του Μαίου εγγράφηκαν στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης που παρακολουθεί τους μεγάλους οφειλέτες, δηλαδή όσους χρωστάνε πάνω από 1,5 εκατ. Ευρώ.
Πόσα μπορεί να εισπράξει η ΑΑΔΕ από το stock παλιών και νέων οφειλών; Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία και τους υπολογισμούς των αρμόδιων υπηρεσιών, είναι ζήτημα αν μπορούν να φτάσουν στα ταμεία 16 δισ ευρώ, εκ των οποίων περίπου 8 δισ ευρώ από τις εφορίες της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών και άλλα 4,9 δισ ευρώ από τις Δ.Ο.Υ. της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Βόρειας Ελλάδας.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!