Ο Τραμπ αποκαλύπτει τι ρώτησε τον Πούτιν στο 2ωρο τετ α τετ τους στο Αμβούργο

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο Reuters από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ρώτησε χωρίς περιστροφές τον Βλαντιμίρ Πούτιν εάν η Μόσχα παρενέβη στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία του 2016, κάτι που ο Ρώσος πρόεδρος διέψευσε ξανά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι τα πρώτα 20 με 25 λεπτά της συνάντησης του με τον Πούτιν την περασμένη Παρασκευή στην Γερμανία αναλώθηκαν στο παραπάνω ζήτημα. 

Η συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων είχε συνολική διάρκεια μεγαλύτερη των δύο ωρών. 
«Τον ρώτησα: Το έκανες; Κι εκείνος απάντησε Όχι δεν το έκανα. Σίγουρα όχι. Μετά τον ρώτησα για δεύτερη φορά με διαφορετικό τρόπο. Απάντησε κατηγορηματικά όχι» πρόσθεσε ο Τραμπ.

Σε ερώτηση αν ο Τραμπ πίστεψε την αρνητική απάντηση του Πούτιν, ο Αμερικανός πρόεδρος σιώπησε. 
«Κοιτάξτε, κάτι έγινε και πρέπει να βρούμε τι έγινε. 
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κάτι σαν κι αυτό να συμβαίνει στην διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας μας. Οπότε κάτι έγινε και πρέπει να βρούμε τι έγινε ακριβώς» τόνισε ο Τραμπ.
Αναφορικά με τον Πούτιν δήλωσε: «Κάποιος είπε ότι αν το έχει κάνει, δεν θα εντοπίσετε ότι το έκανε. Το οποίο επίσης είναι μια ενδιαφέρουσα άποψη» δήλωσε ο Τραμπ.

Η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά και μέλη της κυβέρνησης Τραμπ έχουν δηλώσει ότι η Ρωσία είχε παρέμβαση στον προεκλογικό αγώνα των ΗΠΑ, ενώ ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται διστακτικός, καμιά φορά αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως εμπλέκονται άλλοι παράγοντες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε ν' απαντήσει ευθέως εάν θα μπορούσε να εμπιστευτεί τον πρόεδρο Πούτιν. Είπε ότι τόσο ο πρόεδρος Πούτιν, όσο κι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φροντίζουν τα συμφέροντα των χωρών τους, όπως κάνει κι ο ίδιος.

«Δεν εμπιστεύομαι πολλούς ανθρώπους. Ωστόσο, είναι ο ηγέτης της Ρωσίας. Είναι η δεύτερη πιο ισχυρή πυρηνική δύναμη στον κόσμο. Είμαι ο ηγέτης των ΗΠΑ. Αγαπώ την χώρα μου. Αγαπάει τη δική του», είπε ο Τραμπ.

Όπως και στο παρελθόν, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι δεν υπήρξε συνωμοσία με την Ρωσία. «Δεν υπήρξε ποτέ συνεργασία. Είναι το πιο ηλίθιο πράγμα που έχω ακούσει» δήλωσε.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί χρησιμοποίησαν τους ισχυρισμούς για συνωμοσία μεταξύ της προεκλογικής του εκστρατείας και της Ρωσίας προκειμένου να δικαιολογήσουν την ήττα της Κλίντον στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου για να δηλώσει: «Ο Λευκός Οίκος λειτουργεί όμορφα, παρά την απάτη που έστησαν οι Δημοκρατικοί».

Παρά το γεγονός ότι οι δύο πρόεδροι στάθηκε δυνατό να επιτύχουν την εφαρμογή μιας συμφωνίας εκεχειρίας στην Συρία, ο Τραμπ δήλωσε ότι τα συμφέροντα των δύο χωρών συγκρούονται σε άλλα θέματα. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, τόνισε ότι η ενίσχυση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που προωθεί ο ίδιος, αλλά και η αύξηση της αμερικανικής ενεργειακής παραγωγής έρχονται σε άμεση σύγκρουση με τα ρωσικά συμφέροντα, καθώς η Ρωσία είναι άμεσα εξαρτημένη από τις εξαγωγές στην ενέργεια. 
Οι διαφορές αυτές έκαναν τον Τραμπ να σκεφτεί αν ο Πούτιν υποστήριξε πραγματικά την εκλογή του, όπως ισχυρίζονται πολλά μέσα ενημέρωσης. «Είναι πραγματικά μία ερώτηση για την οποία εύχομαι να είχα ρωτήσει τον Πούτιν: «Με υποστήριξες πραγματικά;» αναρωτήθηκε ο Τραμπ.

Για το ζήτημα που έχει προκύψει με την συνάντηση του μεγαλύτερου γιου του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, με την Ρωσίδα δικηγόρο στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο Τραμπ δεν του αποδίδει ευθύνες, ενώ ο ίδιος το έμαθε μόλις πριν από λίγες ημέρες. 
Σε σχετική ερώτηση για την συνάντηση μεταξύ του Τραμπ Τζούνιορ και της δικηγόρου Ναταλία Βεσελνίτσκαγια τον Ιούνιο του 2016, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Όχι δεν το γνώριζα μέχρι πριν από δύο ημέρες όταν άκουσα γι' αυτό». 

Από την πλευρά του, ο Τραμπ Τζούνιορ συμφώνησε να συναντήσει την δικηγόρο καθώς του είχαν πει ότι ήταν δικηγόρος της ρωσικής κυβέρνησης που είχε επιβαρυντικές πληροφορίες για την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον. 

Η συνάντηση εντάσσονταν στο πλαίσιο της επίσημης ρωσικής βοήθειας στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από τα ηλεκτρονικά μηνύματα που έγιναν γνωστά, τις προηγούμενες ημέρες.

Καθισμένος στο γραφείο του, ενός του Οβάλ Γραφείου στο Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως δεν χρεώνει ως λάθος την παραπάνω συνάντηση στον γιο του, ενώ την διαγράφει ως απόφαση που πάρθηκε στην αρχή μιας μη παραδοσιακής προεκλογικής εκστρατείας. 

«Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι θα προχωρούσαν σε μια τέτοια συνάντηση. Ήταν μία 20λεπτη συνάντηση υποθέτω, από αυτά που ακούω. Πολλοί άνθρωποι και πολιτικοί δήλωσαν ότι θα προχωρούσαν στην συνάντηση» τόνισε ο Τραμπ.

Η δημοσιοποίηση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων για την συνάντηση αυτή από τον Τραμπ Τζούνιορ είναι η πιο συγκεκριμένη απόδειξη που υπάρχει μέχρι σήμερα σχετικά με την πρόθεση μελών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ να δεχθούν βοήθεια από την Ρωσία για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2016, σύμφωνα με την άποψη πολιτικών αναλυτών στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Τόσο η Μόσχα όσο και η αμερικανική κυβέρνηση αποκλείουν οποιαδήποτε εμπλοκή τους στο ζήτημα που έχει προκύψει επισκιάζοντας τους πρώτους μήνες άσκησης της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ισχυρισμοί που έχουν διατυπωθεί γύρω από το ενδεχόμενο της ρωσικής εμπλοκής στον προεκλογικό αγώνα των ΗΠΑ διερευνώνται από τις επιτροπές που είναι αρμόδιες για τις μυστικές υπηρεσίες το Κογκρέσο, αλλά κι από το FBI. 

Την ευθύνη διεξαγωγής της ομοσπονδιακής έρευνας έχει ο ανεξάρτητος ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα, Ρόμπερτ Μιούλερ που διορίστηκε από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν. 

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα καθώς διερευνάται και το ενδεχόμενο δικών του προεκλογικών συναντήσεων με Ρώσους αξιωματούχους.

Από την άλλη μεριά, με εξαίρεση την επίτευξη της συμφωνίας για την εφαρμογή εκεχειρίας σε περιοχές στα νοτιοδυτικά της Συρίας, το διμερές πλαίσιο των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας επιδεινώνεται, ενώ η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη εάν η Μόσχα αποφασίσει τελικά να προχωρήσει στην απέλαση Αμερικανών διπλωματών σε αντίποινα για τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από την Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της εφαρμογής των κυρώσεων που επέβαλε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!