Η αλλόκοτη ρότα του “Barbaros”

Από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και μόλις 24 ώρες πριν την έναρξη της γεώτρησης στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ από το γεωτρύπανο της Total, το «Barbaros» άλλαξε πορείαΞαφνικά όλα άλλαξαν. Η κραυγές και οι ψίθυροι περί της προκλητικής παρουσίας του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Barbaros» στον Κόλπο της Μόρφου, με στόχο τη διενέργεια ερευνών για υδρογονάνθρακες, μετατράπηκαν σε ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και μόλις 24 ώρες πριν την έναρξη της γεώτρησης στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ από το γεωτρύπανο της Total, το «Barbaros» άλλαξε πορεία και ενώ βρισκόταν μεσοπέλαγα δυτικά της Πάφου έστριψε βόρεια - βορειοανατολικά και δήλωσε πορεία προς την Προποντίδα με τελικό προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα.

Την ίδια ώρα μία τουρκική φρεγάτα από τις δύο που περιπολούν πολύ ανοιχτά της Κύπρου εθεάθη σε απόσταση περισσότερα από 10 ναυτικά μίλια πάνω από το σημείο γεώτρησης στο οικόπεδο 11 χωρίς να προκαλεί προβλήματα. Άλλωστε τα τελευταία 24ωρα κανένα τουρκικό πλοίο πολεμικό ή ερευνητικό δεν πλησίασε το οικόπεδο 11 της Total, ούτε ανέλαβε «πρωτοβουλίες» που θα εκλαμβάνονταν ως προκλητικές έναντι του «West Capella» που διενεργεί την γεώτρηση. Το γεωτρύπανο έχει ήδη φτάσει στον πυθμένα του σημείου, όπου βρίσκεται η πλατφόρμα και σε βάθος πάνω από 1.600 μέτρα και αύριο θα αρχίσει το εγχείρημα με τελικό στόχο τα 4.700 μέτρα βάθος. Στον ορίζοντα γύρω από την πλατφόρμα γεώτρησης δεν παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα αλλά όλοι γνωρίζουν πως το σημείο αυτό βρίσκεται κάτω από τη συνεχή επιτήρηση των συσκευών εντοπισμού των γαλλικών και αμερικανικών πολεμικών σκαφών που πλέουν στην ευρύτερη αυτή περιοχή.

Το «Barbaros» μεσοπέλαγα, δυτικά της Πάφου

Το «Barbaros» έστριψε βόρεια - βορειοανατολικά και δήλωσε πορεία προς την Προποντίδα με τελικό προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα

Η θέση και η πορεία του «Barbaros»

Χθες, Παρασκευή, τόσο το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης εξέδωσαν ανακοινώσεις δια τον οποίον κατήγγειλαν εκείνους που διασπείρουν ειδήσεις περί πολεμικής ατμόσφαιρας και έντασης γύρω από την Κύπρο, καταλήγοντας πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Παρόλα αυτά τα σενάρια περί προσεχών εμπλοκών ή ακόμα και ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου εξακολούθησαν τα τελευταία 24ωρα να διακινούνται.

Φαίνεται λοιπόν πως παρόλη την επιθετική ρητορική που ακολουθείται από την Άγκυρα αλλά και την σκληρή ρητορική που υιοθετήθηκε από την Αθήνα τα τελευταία 24ωρα οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση γεώτρησης στο οικόπεδο 11 της Total στην Κύπρο είναι ομαλές.

Τι ακριβώς συμβαίνει με το Ισραήλ


Ανατρέχοντας στο πρωτοσέλιδο της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας «Πολίτης» της Κύπρου μπορεί κανείς να διαβάσει πως παρατηρούνται εσχάτως κινήσεις του Τελ Αβίβ με στόχο την υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία και μάλιστα ανεξάρτητα από την επίλυση ή όχι του Κυπριακού για την κατασκευή - πόντιση ενός αγωγού από το σημείο Λεβιάθαν στην ισραηλινή ΑΟΖ έως τις τουρκικές ακτές προκειμένου να μεταφερθεί φυσικό αέριο προς την τουρκική αγορά αλλά και αλλού.

Οι παρατηρητές στην Κύπρο και η κυβέρνηση παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς αυτή την κινητικότητα δεδομένου ότι καμία τέτοια ενέργεια δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί χωρίς την συνυπογραφή της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού ένας τέτοιος αγωγός διαπερνά στο μεγαλύτερο μέρος του την ΑΟΖ της Κύπρου. Αυτό που προβληματίζει τη Λευκωσία είναι κυρίως η σπουδή την οποία επιδεικνύουν οι πετρελαϊκοί παράγοντες στο Τελ Αβίβ για την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας με την Άγκυρα τη στιγμή μάλιστα που οι σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας βρίσκονται ακόμη σε ιστορικά χαμηλά.

Αγωγός από το σημείο Λεβιάθαν στην ισραηλινή ΑΟΖ διαπερνά στο μεγαλύτερο μέρος του την ΑΟΖ της Κύπρου και καταλήγει στις τουρκικές ακτές

Zouglanewsroom

Διαβάστε επίσης:


Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!