Απεβίωσε ο συγγραφέας Κώστας Μουρσελάς

Απεβίωσε το Σάββατο 15 Ιουλίου στην Αθήνα, έπειτα από ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια, ο πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος Κώστας Μουρσελάς. Ήταν 86 ετών.

Γεννήθηκε στον Πειραιά. Το 1951, πρωτοετής φοιτητής της Νομικής, συνελήφθη ως στέλεχος της ΕΠΟΝ και δικάστηκε από έκτακτο στρατοδικείο της εποχής (υπόθεση Μπελογιάννη).

Το 1959, λίγο προτού πάρει την άδεια, άφησε τη δικηγορία και εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος ως το 1969 όταν τον απέλυσε η χούντα. Έκτοτε αφοσιώθηκε αποκλειστικά στο γράψιμο. Στο θέατρο εμφανίστηκε το 1959 με το μονόπρακτο Άνθρωποι και άλογα, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή στη Δωδέκατη Αυλαία.

Ήταν πολυγραφότατος. Ορισμένα από τα πολλά θεατρικά του έργα κυκλοφόρησαν και σε βιβλίο: Επικίνδυνο φορτίο (1971), Εκείνος και εκείνος (1973), Ω, τι κόσμος, μπαμπά! (1974), Το αυτί του Αλέξανδρου (1975), Οιφίλοι (1981), Ενυδρείο (1981), Μαχαίρι στο κόκκαλο (1987), Η κυρία δεν πενθεί. Και άλλες 7 κωμωδίες (1984), Η κυρία δεν πενθεί. Και άλλες 11 κωμωδίες (1997), Αρσενική πόρνη (1999) κ.ά. Έγραψε επίσης πολλά σενάρια. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η σειρά αυτοτελών επεισοδίων για την τηλεόραση Εκείνος και εκείνος, που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας.

Έργα του παίχτηκαν από θιάσους του Ελεύθερου Θεάτρου, από το Εθνικό Θέατρο, από το Θέατρο Τέχνης, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, από Δημοτικά Θέατρα, καθώς και από θιάσους του εξωτερικού (Γαλλία, Γερμανία, Κύπρος).

Μεγάλη επιτυχία γνώρισε το μυθιστόρημά του Βαμμένα κόκκινα μαλλιά (1989), που μεταφέρθηκε στην τηλεόραση και μεταφράστηκε και σε άλλες γλώσσες.

Έγραψε επίσης το διαλογικό έργο Διά της ατόπου απαγωγής (1981), τα μυθιστορήματα Κλειστόν λόγω μελαγχολίας (1999), Στην άκρη της νύχτας (2012), τα δοκίμια Ασκήσεις επί χάρτου (2001), τα μικρά πεζά Ο πόθος καίει τα σωθικά (2004) και συμμετείχε στο συλλογικό μυθιστόρημα Το παιχνίδι των τεσσάρων (1998, με τους Π. Τατσόπουλο, Γ. Σκούρτη, Αντ. Σουρούνη). Συνεργάστηκε επίσης με την εφημερίδα Τα Νέα, όπου διατηρούσε τη στήλη «Κουβεντιάζοντας».

Τα αδιέξοδα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και οι κοινωνικοπολιτικές περιπέτειες της μεταπολεμικής εποχής αποτελούν τον θεματικό κορμό της γραφής του την οποία χαρακτηρίζει η πικρά ειρωνική ματιά που διατηρεί όμως μέσα την ελπίδα.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 18 Ιουλίου, στις 5.00 μ.μ. στο Νεκροταφείο της Κηφισιάς.

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!