Με πλοία και υποβρύχιο επιτηρεί το πλωτό γεωτρύπανο η Τουρκία

Ακόμη ένα πλοίο, καθώς και ένα υποβρύχιο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, εστάλησαν ανοιχτά της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα του γαλλικού πλωτού γεωτρύπανου, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό γενικό επιτελείο. Νωρίτερα, η Άγκυρα είχε στείλει στην περιοχή και μία φρεγάτα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν τις φρεγάτες και το υποβρύχιο στην ανατολική Μεσόγειο για να «εγγυηθούν την ασφάλεια της μεταφοράς πετρελαίου».

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα λάβει μέτρα για την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο από την ελληνοκυπριακή πλευρά, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα σε αυτά τα κοιτάσματα.

Όπως είπε, τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών της Τουρκίας συνεργάζονται για να καταρτίσουν ένα σχέδιο με τα μέτρα που θα ληφθούν σε απάντηση στις «μονομερείς», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της ελληνικής πλευράς. Πρόσθεσε ότι η αποστολή ενός πλοίου γεωτρήσεων δείχνει την «ανειλικρίνεια» της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας αναφορικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο, σχολίασε ότι «οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαιτέρως ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη».

Υπογράμμισε πάντως πως η Ελλάδα «μένει αταλάντευτη στον δρόμο του διαλόγου και της θετικής ατζέντας», ενώ διαμήνυσε πως «είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα μας».

«Μπορεί να μην πετύχαμε, σε αυτή τη φάση, λύση (σ.σ.: για το Κυπριακό) αλλά θα επιμείνουμε να μην υπάρξει τέλος στον διάλογο» διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός και αναφερθείς σε ρήση που αφορά την εξωτερική πολιτική, είπε πως «ο σκύλος για να προστατεύει δεν χρειάζεται πάντα να γαυγίζει».

naftemporiki.gr

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!