Αρειος Πάγος: Συνταγματική η κατάργηση ρήτρας μονιμότητας ελέω Μνημονίου


Ο Αρειος Πάγος έκρινε συνταγματική την κατάργηση της ρήτρας μονιμότητας που προστάτευε από απολύσεις σε εργαζόμενους στα ΚΤΕΛ και άλλους φορείς.

Συγκεκριμένα, ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι είναι συνταγματικοί οι περιορισμοί των εργατικών δικαιωμάτων από το δεύτερο Μνημόνιο. Πρόκειται ουσιαστικά για τη ρήτρα η οποία περιελάμβανε ρυθμίσεις αυξημένης προστασίας για τους εργαζόμενους από καταγγελίες των  συμβάσεων τους, που καταργήθηκαν με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου του 2012 κατ΄εφαρμογή του Μνημονίου Νο2.
Το σκεπτικό του δικαστηρίου αναφέρει πως ο περιορισμός των εγγυήσεων στις απολύσεις αποσκοπεί,  μεταξύ των άλλων, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Στον Αρειο Πάγο είχαν προσφύγει 5 εργαζόμενοι στο ΚΤΕΛ Χαλκιδικής (οδηγοί και εισπράκτορες) οι οποιοι απολύθηκαν με βάση τις εργατικές διατάξεις  για τις απολύσεις (νόμοι 2012/1920 και 3198/1951) και όχι τις διατάξεις του γενικού κανονισμού προσωπικού  των ΚΤΕΛ (Προεδρικό Διάταγμα 246/2006) που περιλαμβάνει τις «ρήτρες μονιμότητας» για την προστασία των εργαζομένων.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!