Κίνα: Πέθανε ο αντικαθεστωτικός νομπελίστας Λιου Σιαομπό

Ο κινέζος αντικαθεστωτικός, Λιου Σιαομπό, ο οποίος είχε τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης, πέθανε σε ηλικία 61 ετών, όπως ανακοίνωσε η κινεζική κυβέρνηση.

 

Ο Σιαομπό υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στην Κίνα. Έπασχε από καρκίνο στο ήπαρ και είχε μεταφερθεί από τη φυλακή σε νοσοκομείο τον περασμένο μήνα, καθώς η ασθένειά του βρισκόταν σε τελικό στάδιο.

 

Πρώην καθηγητής, ο διανοούμενος και αντιφρονών είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 11 ετών το 2009, για «απόπειρα ανατροπής» του καθεστώτος, καθώς ήταν ένας από τους συντάκτες της Χάρτας 08, ενός κειμένου υπέρ του εκδημοκρατισμού της Κίνας.

 

Το 2010, είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης. Επειδή ήταν φυλακισμένος το βραβείο του δόθηκε συμβολικά σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2010 στο Όσλο, με μια άδεια καρέκλα να έχει κρατηθεί για τον τιμηθέντα. Η βράβευσή του με Νόμπελ είχε προκαλέσει την οργή του Πεκίνου, το οποίο είχε παγώσει τις σχέσεις του σε υψηλό επίπεδο με τη Νορβηγία.

 

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, είχε φυλακιστεί επανειλημμένως, ενώ του είχαν επιβληθεί περιορισμοί όταν ήταν ελεύθερος. Παράλληλα, η σύζυγός του, Λιου Σια, παραμένει σε κατ' οίκον περιορισμό από το 2010.

 

Τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τον θάνατό του, η υπόθεσή του βρέθηκε στο επίκεντρο διεθνούς αντιπαράθεσης. Πολλές χώρες της Δύσης προέτρεψαν την Κίνα να του επιτρέψει σνα βγει από την χώρα, προκειμένου να ακολουθήσει παρηγορική αγωγή. Ένας γερμανός και ένας αμερικανός γιατρός που τον επισκέφθηκαν και τον εξέτασαν πρόσφατα, είχαν δηλώσει ότι μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Ωστόσο, κινέζοι γιατροί επέμειναν πως ήταν πολύ άρρωστος για ταξίδι.


Πηγή: www.lifo.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!