Η Αγκυρα συντηρεί την ένταση: Προβοκατόρικες δηλώσεις και δημοσιεύματα


Τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν το επικοινωνιακό παιχνίδι, έπειτα από το επεισόδιο στο Αιγαίο με σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής και τουρκικό φορτηγό πλοίο.

Επειτα από το συμβάν, κατά το οποίο η ελληνική πλευρά άνοιξε πυρ όταν ο Τούρκος καπετάνιος δεν δέχθηκε να ελεγχθεί το φορτίο του, κάτι που του ζητήθηκε επειδή υπήρχε πληροφορίες για ναρκωτικά, η τουρκική ακτοφυλακή ενίσχυσε τις περιπολίες.
Την ίδια ώρα, τουρκικά ΜΜΕ συνέχισαν το επικοινωνιακό παιχνίδι, γράφοντας για νέο συμβάν στο Αιγαίο, την Τρίτη. Δημοσίευμα της Hurriyet αναφέρει ότι τρία σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής επιχείρησαν να προσεγγίσουν τουρκικά πλοία που κινούνταν από το βόρειο Αιγαίο προς τη Μεσόγειο, αλλά τα εμπόδισαν τα σκάφη του τουρκικού λιμενικού που τα συνόδευαν.
Μάλιστα, η Hurriyet δημοσίευσε και σχετική φωτογραφία.

Ισίκ: Προβληματική η εσωτερική πολιτική της Αθήνας
Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ, καταδίκασε και εκείνος με τη σειρά του το συμβάν στο Αιγαίο. Μάλιστα έκανε λόγο για σειρά προκλητικών ενεργειών από την Ελλάδα, ενώ σημείωσε ότι η εσωτερική πολιτική της χώρας μας είναι λίγο... προβληματική αυτή τη στιγμή.
«Οι πυροβολισμοί εναντίον πλοίου σε διεθνή χωρικά ύδατα δεν μπορούν να εξηγηθούν με τη λογική», είπε ο Τούρκος υπουργός, ενώ αναφερόμενος στην ανακοίνωση του ελληνικού Λιμενικού για το συμβάν, που ανέφερε ότι υπήρχε πληροφορία για φορτίο ναρκωτικών, σχολίασε ότι «η εξήγηση και η απολογία είναι χειρότερη από το παράπτωμα».
«Αν υπήρχε κάτι τέτοιο, έπρεπε να επικοινωνήσουν αμέσως με την τουρκική πλευρά και να κάνουν κοινή επιχείρηση. Αλλά είναι προφανές ότι αυτό δεν έγινε με καλή πρόθεση», είπε ο Ισίκ στο TRT. «Κανένας λόγος δεν νομιμοποιεί τα πυρά σε εμπορικό πλοίο, ιδιαίτερα όταν σε αυτό δεν υπάρχουν όπλα. Βέβαια, η εσωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι λίγο προβληματική αυτή της στιγμή. Ομως, αυτό δεν είναι αποδεκτό. Την τελευταία περίοδο, η Ελλάδα έχει κάνει μία σειρά προκλητικών ενεργειών. Θα δώσουμε την απαραίτητη απάντηση όταν χρειάζεται», κατέληξε.
Βίτσας: Επικοινωνιακό παιχνίδι η συζήτηση γύρω από το περιστατικό με το τουρκικό πλοίο
Σε «έντονο επικοινωνιακό παιχνίδι, που δεν έχει να κάνει με αυτό καθαυτό το γεγονός αλλά με μια ρητορική έντασης που δεν τη χρειάζεται ούτε η Ελλάδα και βεβαίως δεν τη χρειάζεται ούτε και η Τουρκία, αυτή την περίοδο, που διεξάγονται σοβαρές συζητήσεις σε σχέση με το Κυπριακό», απέδωσε ο Δημήτρης Βίτσας τη συζήτηση γύρω από το συμβάν με το τουρκικό φορτηγό πλοίο.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι «υπήρχε μια πληροφορία ότι ένα πλοίο με τουρκική σημαία, που κινούνταν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, είχε παράνομο φορτίο. Έγιναν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται και από το Δίκαιο και από τους τρόπους ελέγχου, πάλι δεν ανταποκρίθηκε. Φθάσαμε στο τελευταίο σημείο, δηλαδή τις προειδοποιητικές βολές, πάλι δεν ανταποκρίθηκε».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, παράλληλα κάλεσε την Τουρκία «να ανταποκριθεί σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για να σταματήσει το εμπόριο του θανάτου, το εμπόριο των ναρκωτικών ουσιών, στο βαθμό που το πλοίο αυτό είχε ναρκωτικά, αλλά έπρεπε να σταματήσει και να γίνει έλεγχος».
Φωτογραφία: Hurriyet

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!