Πλοίο με ισλαμόφοβους μπλοκάρει τις διασώσεις προσφύγων στη Μεσόγειο [βίντεο]

Μια συμμαχία ακροδεξιών από χώρες της Ευρώπης -κυρίως Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία- έχει αναλάβει δράση προκειμένου να αποτρέψει τη διέλευση προσφύγων και παράτυπων μεταναστών από τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη, με τη βοήθεια Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού Stern, η επιχείρηση έχει τον κωδικό "Υπεράσπιση της Ευρώπης" και σε αυτήν πρωταγωνιστούν μέλη του αποκαλούμενου «Κινήματος για την διατήρηση της Ταυτότητας», το οποίο βρίσκεται υπό παρακολούθηση από τις γερμανικές αρχές, καθώς θεωρείται ύποπτο για αντισυνταγματική δράση.

Όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη τα ίδια τα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης, ένα σκάφος 40 μέτρων βρίσκεται ήδη σε αποστολή ανάμεσα στις ακτές της Λιβύης και της Ιταλίας, με σκοπό να εμποδίσει τη διέλευση πλοιαρίων προς τις ευρωπαϊκές ακτές. Σκοπός τους, όπως δηλώνουν, είναι να κινητοποιούν εγκαίρως την ακτοφυλακή της Λιβύης, έτσι ώστε τα πλοιάρια να οδηγούνται πίσω προς τα λιμάνια της αφρικανικής χώρας.

Το σκάφος «C-Star» που πρωταγωνιστεί στην συγκεκριμένη επιχείρηση, μισθώθηκε με κεφάλαια τα οποία συγκεντρώθηκαν μέσω εκστρατείας που πραγματοποιήθηκε στο Διαδίκτυο τον Μάιο, η οποία επέτρεψε στην ακροδεξιά οργάνωση να συγκεντρώσει το ποσό των 76.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα πρώην ερευνητικό καράβι που έχει χρησιμοποιηθεί από ιδιωτικές εταιρίες security για τη μεταφορά όπλων εναντίον των Σομαλών πειρατών στον κόλπο του Άντεν.

Πάντως, η δράση των ακροδεξιών έχει σημάνει συναγερμό στις τάξεις των ΜΚΟ και των ακτιβιστών, που με τη σειρά τους έχουν ζητήσει παρέμβαση από τις αρχές των άμεσα ενδιαφερόμενων χωρών. Όπως έχει γίνει πάντως ήδη γνωστό, το πανευρωπαικό δίκτυο ισλαμόφοβων φασιστών έκανε ήδη την την εμφάνιση του στη Σικελία όπου με ένα σκάφος μπλόκαραν το διασωστικό καράβι "Aquarius" ενώ έφευγε από το λιμάνι της Κατάνιας. Παρότι τέλεσαν τουλάχιστον δύο αδικήματα, όπως η παρεμπόδιση πορείας μεγάλου πλοίου και η άσκοπη χρήση σωστικών μέσων, το λιμενικό απλώς έλεγξε τις ταυτότητες τους και τους άφησε ελεύθερους.

Κατηγορούν τις ΜΚΟ για τη διάσωση προσφύγων

Σύμβολο της λεγόμενης «Generation Identity» είναι το αρχαίο σπαρτιατικό Λ, ενώ η βασική τους καμπάνια λέγεται counter-jihad. «Κατηγορούμε τις ΜΚΟ ότι προσελκύουν τους ανθρώπους στη θάλασσα», είπε σε συνέντευξή του στο vox.com ο Μάρτιν Σέλνερ ιδρυτής της αυστριακής πτέρυγας του κινήματος. «Πιστεύουμε ότι οι ΜΚΟ πρέπει να σταματήσουν», συνεχίζει. Επί της ουσίας ο ίδιος και οι υπόλοιποι στο κίνημα πιστεύουν ότι οι ΜΚΟ στην ουσία ενισχύουν την διακίνηση ανθρώπων επειδή εντοπίζουν τις βάρκες ανατρέπονται ή φέρουν ρήγματα στις θάλασσες. Σύμφωνα με τον Σέλνερ η ομάδα του θέλει να μισθώσει σκάφη που θα πλέουν στις ακτές της Ιταλίας αποτρέποντας τη δράση των ΜΚΟ. Υπόσχονται παράλληλα να παραλάβουν όσους βρίσκονται σε κίνδυνο -πρόκειται για απαίτηση του διεθνούς ναυτικού δικαίου- αλλά λένε ότι μετά θα τους μεταφέρουν στην ακτή της Αφρικής αντί να τους συνοδεύσουν στην Ευρώπη. «Δεν είναι καθόλου πιθανό ότι θα μπορούσαμε στην πραγματικότητα να εμποδίσουμε τη διάσωση όποιου βρίσκεται σε κίνδυνο», επιμένει στη συνέντευξή του.

Ωστόσο, αυτός ακριβώς ο σχεδιασμός τους είναι που ανησυχεί όσους ασχολούνται με τη διάσωση προσφύγων. «Στην πραγματικότητα, με την καθυστέρηση ή την παρεμπόδιση των αποστολών διάσωσης, φαίνεται πολύ πιο πιθανό ότι θέτουν περισσότερες ζωές σε κίνδυνο στην ανοικτή θάλασσα, ιδιαίτερα ευάλωτες γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους», λέει ο VOX ο Σίμον Μέρντοχ, ερευνητής της ομάδας HOPE με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μόνες τους οι ΜΚΟ -Μειώνονται τα πλοία που διασώζουν πρόσφυγες

Τα σχέδια της Generation Identity για τους πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο έρχεται τη στιγμή που η Ιταλία απειλεί να κλείσει τα λιμάνια στις ΜΚΟ που πραγματοποιούν διασώσεις και έτσι να μην επιτρέπει την αποβίβασή τους σε ιταλικό έδαφος.

Την ίδια στιγμή μάλιστα, και ενώ οι αφίξεις μεταναστών αυξάνονται, και το ιταλικό λιμενικό περιορίζει τη δράση του και πλέον συνδράμει μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χαθεί πολύτιμος χρόνος καθώς απαιτούνται 12 ώρες για να φτάσουν στα σημεία από τα οποία μπορεί να σταλεί σήμα κινδύνου.

Από την άλλη, έχουν μειωθεί σημαντικά και τα πλοία της Frontex και του ευρωπαϊκού στόλου Operation Sophia.

Αντιμεταναστευτική υστερία στην Ιταλία

Η κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία είναι πλέον ανησυχητική με τα Μέσα να επιτίθενται στις ΜΚΟ αναπαράγοντας ψεύτικες ειδήσεις. Από την άλλη στα λιμάνια οι αρχές ψάχνουν στοιχεία στα διασωστικά πλοία για να τα συνδέσουν με τους Λίβυους διακινητές.

Από την άλλη, ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η είδηση ότι ΕΕ και Ιταλία εκπαιδεύουν και χρηματοδοτούν συμμορίες από την Λιβύη ώστε να βυθίζουν βάρκες και να επιστρέφουν οι πρόσφυγες στα ιδιωτικά κέντρα κράτησης της Λιβύης. Αυτό σημαίνει όχι μόνο ότι πέφτουν και πάλι θύματα των διακινητών αλλά και ότι κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι για την Ευρώπη δύο και τρεις φορές.

Σύμφωνα με τη συμφωνία της Μάλτας που υπέγραψαν οι Ευρωπαίο ηγέτες τον Φεβρουάριο του 2017, θα παραχωρηθούν στις πολιτοφυλακές της Τρίπολης προκειμένου να μπλοκάρουν το μεταναστευτικό κύμα 200 εκατομμύρια ευρώ και τεχνικός εξοπλισμός. Μάλιστα ήδη, οι Λίβυοι έχουν αγοράσει τέσσερα καινούρια σκάφη καταδίωξης για το σκοπό αυτό, ενώ 90 λιμενικοί φέρονται να εκπαιδεύτηκαν από την ΕΕ για να αναχαιτίζουν τις βάρκες των προσφύγων και να τις επιστρέφουν πίσω.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!