Ενιαίο μέτωπο των κομμάτων κατά Τουρκίας για το Κυπριακό

Εξερχόμενοι μετά από τη συνεδρίαση η οποία διήρκησε τρεις ώρες περίπου σε δηλώσεις προέβησαν ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Μαρία Τριανταφύλλου, ο Γιάννης Σαρίδης, ο Σπύρος Δανέλλης και ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη τόνισε: "Ήταν μία συνεδρίαση του ΕΣΕΠ σε πάρα πολύ δημιουργικό κλίμα. Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θέλω να δηλώσω πως είναι ακόμη μια φορά ιδιαιτέρως σαφές ότι για την Τουρκία το να λειτουργεί ένα κανονικό κράτος είναι κάτι το οποίο δεν ανήκει μέσα στις αρχές και τις αξίες της. Γι αυτό οδήγησε τις διαπραγματεύσεις σε ναυάγιο, διότι δεν μπορεί να καταλάβει ότι δεν μπορεί να υπάρξει κράτος/μέλος της ΕΕ με συμβάσεις περί εγγυήσεων και με ξένα στρατεύματα. Εφόσον αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει νομίζω ότι μονίμως θα υπονομεύει και θα οδηγεί σε ναυάγια τις διαπραγματεύσεις".

Η Μαρία Τριανταφύλλου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: "Έγινε μια πλήρης ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών. Γνωρίζετε όλοι το αποτέλεσμα το οποίο δεν ήταν η λύση του Κυπριακού, αλλά εμείς επιμένουμε να λέμε ότι άλλαξε η ατζέντα, ότι για πρώτη φορά μπήκε από την Ελλάδα στη διαπραγμάτευση το αίτημα για κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων".

"Νομίζω ότι είναι μια διαδικασία η οποία θα συνεχιστεί, είναι γνωστές οι θέσεις της Ελλάδας σε σχέση με το κυπριακό, νομίζω ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις θέσεις μας, θα πρέπει και η Κύπρος να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις θέσεις της. Είναι ένα θεμέλιο για την ειρήνη αυτό και θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω μια φράση του Βάσου Λυσσαρίδη: "Δεν διεκδικούμε τίποτα από τα νόμιμα δικαιώματα των άλλων αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε και τίποτα από τα δικά μας δικαιώματα".

Από την πλευρά του ο Γιάννης Σαρίδης βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων σημείωσε: "Πριν από λίγες μέρες είχα ενημερώσει με επιστολή μου τον πρόεδρο της Βουλής και του είχα ζητήσει να διερευνήσει τη δυνατότητα της χρησιμότητας που θα είχε μία κοινή σύγκληση των επιτροπών Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ελληνικής και της κυπριακής Βουλής σε μια κοινή συνεδρίαση, ώστε να εξεταστούν από κοινού οι προϋποθέσεις οι οποίες δημιουργούνται μετά από τις τουρκικές απειλές".

"Στην Τουρκία δεν υπάρχει πια Δημοκρατία, το δήθεν πραξικόπημα έχει πετύχει το σκοπό του. Ο κ. Ερντογάν μετά και από την απώλεια του τελευταίου δημοκρατικού εμποδίου μπορεί από τη δική του την πλευρά να επηρεάσει τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους. Με τους συνεχείς εκβιασμούς δοκιμάζει την υπομονή, τις αντοχές και τις ανοχές των Ευρωπαίων και των Ελλήνων. Λυπάμαι πάρα πολύ για τους Τούρκους πολίτες. Η Ένωση Κεντρώων στηρίζει τον αγώνα που κάνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και όλο το διπλωματικό σώμα για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου".

Ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι, τόνισε:  "Εκτιμώ με την αμεσότητα και την πληρότητα της ενημέρωσης από τον κύριο υπουργό. Βεβαίως η μη λύση δεν αποτελεί λύση, όμως έχουμε την ευκαιρία αυτή τη συγκυρία διεθνώς να την κεφαλαιοποιήσουμε, το γεγονός ότι η στάση ήταν θετική στις συνομιλίες. Έχουμε ένα νέο πλέον πλαίσιο θέσεων που θα πρέπει να αξιοποιηθεί προωθώντας το".

 "Το ότι έχουν μπει πλέον στο τραπέζι νέα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και μέχρι σήμερα δεν απασχολούσαν τις εγγυήτριες δυνάμεις και αυτό ήταν εξαιρετικά θετικό. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το κλίμα που φαίνεται ότι υπάρχει διεθνώς".

Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος σημείωσε: "Είχαμε από τον υπουργό Εξωτερικών μία εκτενή ενημέρωση για την διαπραγμάτευση της Ελβετίας. Επιβεβαιώθηκαν στη συζήτηση πράγματα για τα οποία εμείς έχουμε τοποθετηθεί δημόσια. Πρώτον, ότι η ευθύνη του αδιεξόδου βαραίνει την Τουρκία. Δεύτερον, ότι ακολουθούνται οι σταθερές διαχρονικές εθνικές γραμμές στο ζήτημα του Κυπριακού σε όλες του τις παραμέτρους συμπεριλαμβανομένης της παραμέτρου των μη αποδεκτών εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, διότι θεωρείται και θεωρούντο πάντα ότι ήταν παρωχημένες και αναχρονιστικές. Τρίτον ότι η παρούσα κατάσταση στην Κύπρο, δηλαδή η κατάσταση κατοχής εδάφους και ουσιαστικής διχοτόμησης, δεν είναι ανεκτή και επομένως πρέπει να υπάρξει λύση".

"Γι' αυτό το λόγο θεωρούμε και πιστεύουμε ότι η διαδικασία δεν είναι νεκρή και ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα υπάρξει επανεκκίνηση στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού" σημείωσε και πρόσθεσε: "Τέλος ότι η διεθνής κοινότητα ακριβώς επειδή η Τουρκία είναι εκείνη που έχει την ευθύνη της αποτυχίας του τελευταίου σταδίου, οφείλει με ενέργειες να αποτρέψει κινήσεις και ενέργειες αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία στο επόμενο χρονικό διάστημα. Νομίζω ότι αυτή είναι οι άξονες τους οποίους, ούτως ή άλλως, δημοσίως, με δηλώσεις της η Νέα Δημοκρατία έχει περιγράψει".

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε πως "αύριο στη συζήτηση στη Βουλή θα υπάρξει πλήρης τοποθέτηση από τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη".

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ είπε: "Η διεθνής κοινότητα οφείλει να λειτουργήσει αποτρεπτικά προς την Τουρκία ώστε να μην υπάρξει και παραμικρή κίνηση, ενέργεια, ή πολιτική αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένων βεβαίως εκείνων της εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών που βρίσκονται στο έδαφος και στις θαλάσσιες ζώνες της, στην ΑΟΖ της".

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς νωρίτερα, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον α' αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός  σχετικά με το παιχνίδι ευθυνών που άρχισε να παίζει η Τουρκία μετά το «ναυάγιο».

«Για να είμαι συγκεκριμένος: Τι θέλανε οι Τούρκοι; Να συμφωνήσει η Ελλάδα να κρεμάσουν στο πυροβόλο του τανκς που θα εισβάλλει στην Κύπρο τη συμφωνία με την υπογραφή της Ελλάδος ότι μπορεί να μπαίνουν όποτε θέλουμε στην Κύπρο;», τόνισε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε: «Του το είπα (του Μ. Τσαβούσογλου) και θύμωσε λίγο αλλά πρέπει να το καταλάβει. Θέλανε ο στρατός που ετοίμασε το πραξικόπημα στην Τουρκία και του οποίου ο επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων συνελήφθη στα κατεχόμενα, ως πραξικοπηματίας μαζί με δέκα ανώτερους αξιωματικούς, αυτός ο στρατός των πραξικοπηματιών να είναι εγγυητής της Δημοκρατίας και της συνύπαρξης των δύο Κοινοτήτων στην Κύπρο;"

Παράλληλα εξήγησε ότι τόνισε στον Τούρκο ομόλογό του πως οι αντιλήψεις τους «ξεπερνούν και καταρρακώνουν την παράδοση του δυτικού διαφωτισμού αλλά και της δυτικής πολιτικής κουλτούρας» επισημαίνοντας ότι «ο στρατός είναι υποταγμένος στην πολιτική και δεν είναι αυτός ο φορέας, ο έχων το δικαίωμα να αποφασίζει επί της πολιτικής». Απαντώντας ειδικότερα σχετικά με το παιχνίδι ευθυνών που άρχισε η 'Αγκυρα εξήγησε ότι είναι τόσο φανερή η ευθύνη της Τουρκίας για την κατάρρευση των συνομιλιών όσο φανερό είναι και αυτό που ζητούσε ενάντια στη Δημοκρατία, στον πολιτικό μας πολιτισμό και στο διεθνές δίκαιο.

«Η Τουρκία», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, «ομολόγησε ότι μας 'δούλευε' πέντε μέρες ότι δεν μπορεί, δεν θέλει ή δεν προτίθεται να κάνει αυτόν τον συμβιβασμό», «μόλις ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αποφάσισε τον υποτιθέμενο συμβιβασμό να τον βάλει στο χαρτί» καθώς «ο κ. Τσαβούσογλου παρίστανε απέναντι στο Γενικό Γραμματέα ότι ήταν έτοιμος να συμβιβαστεί».

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Κύπρου Νικος Αναστασιάδης τόνισε πως για την κατάρρευση των συνομιλιών ευθύνεται απόλυτα η τουρκική πλευρά και αποκάλυψε πως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ανέλαβε το βάρος της ευθύνης, δηλώνοντας πως τελούσε υπό την εντύπωση ότι η Τουρκία αποδεχόταν κατάργηση των εγγυήσεων, ενώ δεν συνέβαινε αυτό.


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!