Και 'βαλκανική πρωτοπορία' και 'ευρωπαϊκή κανονικότητα'

Την ώρα που η κυβέρνηση συγκεντρώνει και αξιολογεί όλες τις “καλές ειδήσεις” για την ελληνική οικονομία σχεδιάζοντας το πρώτο βήμα για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο πρωθυπουργός και κεντρικά κυβερνητικά στελέχη αναλαμβάνουν να πείσουν την κοινωνία ότι η Ελλάδα ανακάμπτει, με διττό στόχο: αφενός, να “περάσει” και στην πραγματική οικονομία η αλλαγή της συλλογικής ψυχολογίας. Αφετέρου, να διεκδικήσει η κυβέρνηση την πολιτική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αναστραφεί η απογοητευτική εικόνα που παρατηρείται στις δημοσκοπήσεις.

Η απόφαση της Κομισιόν για έξοδο της Ελλάδας από την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και οι σχετικές ανακοινώσεις του επιτρόπου Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί αποτέλεσαν χθες τον καμβά, επί του οποίου ο Αλέξης Τσίπρας φιλοτέχνησε την εικόνα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία “εξαιρετική είδηση με ιδιαίτερο συμβολισμό”, ενώ σάλπισε την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα: “Σήμερα καταφέρνουμε να γυρίσουμε την Ελλάδα στη κανονικότητα των χωρών με έλλειμμα κάτω του 3% και βγαίνουμε από τη λίστα των χωρών που αποτελούν ειδική περίπτωση, με έλλειμμα μόλις 1,2% για το 2017 και πρόβλεψη για πλεόνασμα 0,6% το 2018. Πρόκειται για ακόμα ένα καθοριστικό βήμα για την οριστική μας έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία που επιβεβαιώνει την σταθερή μας πορεία και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Διότι μετά από μια μακρά περίοδο καταστροφικής ύφεσης, η ελληνική οικονομία μεταβαίνει στην περίοδο της δυναμικής ανάκαμψης, της ανάπτυξης και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι από σήμερα, όλα τα κεντρικά κυβερνητικά στελέχη θα εκπέμπουν το ίδιο αισιόδοξο μήνυμα για την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την κρίση και την επιτροπεία.

Μετά την χθεσινή του ομιλία στην Κοζάνη, ο πρωθυπουργός παραμένει στην Βόρεια Ελλάδα, καθώς σήμερα δε θα υποδεχθεί μόνο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με αφορμή την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επιπροσθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σημαντικές επαφές για το μέλλον των Βαλκανίων, με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή και την εμβάθυνση των σχέσεων της Αθήνας με το Βελιγράδι και τη Σόφια.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, με επίκεντρο την αναβάθμιση των σχέσεων και της συνεργασίας των τριών χωρών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, “η αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας Σερβίας με τη θέσπιση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και η δημιουργία ενός τριμερούς πλαισίου συνεργασίας σε ανώτατο επίπεδο Ελλάδας, Σερβίας και Βουλγαρίας αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά βήματα για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή”.

Επιπροσθέτως, σήμερα ξεκινά τις εργασίες του το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας, ενώ ταυτοχρόνως θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις συμμετεχόντων υπουργών στους τομείς της οικονομίας, ενέργειας, μεταφορών, τουρισμού, άμυνας, ασφάλειας και μετανάστευσης.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας “θα υιοθετηθεί κοινή διακήρυξη για όλο το φάσμα των σχέσεων των  δύο χωρών και τις κοινές τους θέσεις σε περιφερειακά ζητήματα, ενώ θα υπογραφούν επιμέρους συμφωνίες σε διάφορους τομείς”.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός θα επικεντρωθεί στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή τους προοπτική, επαναλαμβάνοντας την σταθερή στήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Επί τάπητος θα τεθεί και το μεταναστευτικό, οι σχέσεις με τρίτες χώρες -όπως η Ρωσία...- αλλά και αναπτυξιακά σχέδια με έντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Ενδεικτικά, τέτοια σχέδια είναι η σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης – Βελιγραδίου, αλλά και η πλωτή διασύνδεσή τους.

Ταυτοχρόνως, στη συνάντηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ θα συζητηθούν επιπροσθέτως το μεταναστευτικό, η διμερής ενεργειακή συνεργασία και η σιδηροδρομική διασύνδεση Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης, ενώ θα ακολουθήσει τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Σερβίας και Βουλγαρίας.


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!