Κοντονής και ΣΥΡΙΖΑ κατά Δικαιοσύνης για την Ηριάννα [βίντεο]

Ως «δυσάρεστη έκπληξη» χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης της Ηριάννας, μέχρι την δευτεροβάθμια δίκη της. Αιχμές κατά της Δικαιοσύνης άφησε και ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοντονής, κατά τη διάρκεια απάντησης σε ερώτηση για άλλο θέμα στη Βουλή, η σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου για την Ηριάννα «αποτέλεσε μία δυσάρεστη έκπληξη» καθώς «η στάση της αιτούσας, της Ηριάννας καθ’ όλο το χρόνο της υποδικίας της ήταν υποδειγματική καθώς τήρησε όλα τα μέτρα που της είχαν υποδειχθεί, αξιοποίησε όλα τα δικονομικά εργαλεία που της παρέχει ο κώδικας ποινικής δικονομίας».

«Οι πολίτες ζητούν ίσα μέτρα και ίσα σταθμά», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και χαρακτήρισε «τουλάχιστον περίεργο» το γεγονός ότι «ορισμένοι που έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές έχουν απολαύσει το ευεργέτημα της ανατολής της ποινής ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως αυτή της Ηριάννας, κατηγορούμενοι δεν πήραν το ευεργέτημα ούτε από το δικαστήρια ούτε από εφετείο».

Παράλληλα, ο Στ. Κοντονής καταδίκασε τις ενέργειες και τις λεκτικές επιθέσεις κατά των δικαστών που ακολούθησαν την απόφαση χαρακτηριζοντάς τις «απαράδεκτες» καθώς δυσφημούν τον αγώνα της Ηριάννας για την υπόθεσή της και διότι «και οι δικαστές είναι άνθρωποι και ως άνθρωποι κάνουν λάθη».

ΣΥΡΙΖΑ: Οι Μιχαλολιάκοι βγαίνουν, οι Ηριάννες μπαίνουν φυλακή

Ανακοίνωση για τη δικαστική απόφαση για την Ηριάννα εξέδωσε το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όχι βέβαια, η Δικαιοσύνη δεν είναι πάντα “τυφλή”. Ενίοτε βλέπει και πράττει αναλόγως. Βλέπει, πλειοψηφικά τουλάχιστον, με τη δική της μεροληπτική κοινωνική και ταξική ματιά. Βλέπει και εκδικείται, στέλνει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Και λέει τούτο: Οι Ηριάννες θα μείνουν στη φυλακή, την ίδια ώρα που θα βγαίνουν οι Μιχαλολιάκοι, κόντρα σε όσους επιθυμούν, παλεύουν, ονειρεύονται μια κοινωνία πιο ανθρώπινη, πιο ανεκτική και πιο δίκαιη», τονίζεται αρχικά.

«Όχι, η κατά πλειοψηφία απόφαση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η Δικαιοσύνη απέδειξε ότι ξέρει να διατηρεί την ανεξαρτησία της από την κοινή λογική, το δίκιο, απ’ όλο αυτόν τον κόσμο που έλεγε ότι στις 17 Ιουλίου θα πάρουμε την Ηριάννα πίσω.

Όχι, η Δικαιοσύνη δεν είναι ουδέτερη και αν καμιά φορά οι άνθρωποί της βγουν από τον κύκλο του συντηρητισμού και αποδώσουν το δίκιο, όπως έγινε στην περίπτωση του Τάσου Θεοφίλου, σπεύδουν κάποιοι άλλοι θεματοφύλακες ενός σάπιου συστήματος να διορθώσουν το “λάθος”.

Η Ηριάννα, όπως και ο Περικλής, παραμένουν δυστυχώς στη φυλακή. Μια μάχη χάθηκε. Μία, γιατί έρχονται και άλλες. Χάσαμε μια Παρασκευή, έρχονται άλλες, θα τις κερδίσουμε...», καταλήγει η ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόρριψη από το Εφετείο

Νωρίτερα, μέσα σε κλίμα έντασης το Εφετείο με πλειοψηφία τριών ψήφων έναντι δύο απέρριψε την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της Ηριάννας Β. Λ.

Δύο μέλη του δικαστηρίου είχαν την άποψη ότι η κατηγορουμένη πρέπει να αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Ετσι, η 29χρονη επιστρέφει στις φυλακές, όπως και ο Περικλής Μ. για τον οποίο έκριναν ομοίως οι δικαστές με τηνίδια πλειοψηφία (3-2).

Επεισόδια μετά την απόφαση

Στο άκουσμα της απόφασης οι αλληλέγγυοι άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα ενώ μέσα στη δικαστική αίθουσα εκφενδονίστηκαν μπουκάλια.

Ομάδα των αλληλέγγυων, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, έφτασε στην πλατεία Εξαρχείων, αφού πέταξε αρχικά πέτρες εναντίον των ΜΑΤ έξω από το Εφετείο, άναψε φωτιές σε κάδους στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στην οδό Ιπποκράτους, όπου διακόπηκε η κυκλοφορία, ενώ επίθεση με πέτρες δέχτηκαν επίσης οι αστυνομικές δυνάμεις στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Καλλιδρομίου.

Αρνητικός και ο εισαγγελέας

Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίοως λίγο νωρίτερα είχε απορρίψει το αίτημα της Ηριάννας Β.Λ να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής της, υποστηρίζοντας ότι εάν αφεθεί ελεύθερη είναι πολύ πιθανόν να τελέσει νέα όμοια αδικήματα.

Επίσης κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, η διδακτορική διατριβή της Ηριάννας βρίσκεται στην πρώτη φαση της και άρα σε όχι τόσο σημαντικό στάδιο που να συντρέχει υπέρμετρη βλάβη.

Απορριπτικός ήταν ο εισαγγελέας και για τον 33χρονο συγκατηγορούμενο της Ηριάννας, ο οποιος αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες και υπέβαλλε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του για λόγους υγείας.

Τι είπε στο δικαστήριο: «Όλα κόπηκαν»

Με σταθερή φωνή και δηλώνοντας βέβαιη για την αθωότητα της, η 29χρονη υποψήφια διδάκτορας, η οποία κρατείται σήμερα στις γυναικείες φυλακές Θήβας, είπε στους δικαστές:

«Η μισή μου ζωή είναι η ακαδημαϊκή μου καριέρα και η άλλη μισή η εργασία μου. Διδάσκω και στο διδασκαλείο και στους πρόσφυγες. Εργάζομαι για το e-learning, ενώ είμαι εκπαιδεύτρια σε ξένους φοιτητές για εξ αποστάσεως εκμάθηση ελληνικών. Ήμουν έτοιμη να συνεχίσω να κατακτώ πράγματα, ώσπου όλα κόπηκαν. Λίγο πριν από την καταδίκη μου ήμουν έτοιμη να καταθέσω ένα πρόγραμμα για παιδιά. Ένα όνειρο που είχα από 19 χρόνων. Την 1η Ιουνίου μου στερήθηκε η ακαδημαϊκή μου διαδρομή, η εργασία μου, οι φίλοι μου, η οικογένεια. Η απουσία μου από αυτήν την τάξη είναι σαν να μου στερούν 6 χρόνια μεταπτυχιακά. Είχα βεβαιότητα για την αθώωση μου, ήξερα ποια είναι η αλήθεια, και ξαφνικά όλα χάθηκαν. Αισθάνθηκα-και δεν ξέρω αν πρέπει να το πω αυτό-προσβεβλημένη».

Υπενθυμίζεται ότι η 29χρονη κατηγορούμενη έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών μετά την απόφαση του δικαστηρίου που την έκρινε ένοχη για ένταξη και συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Οι μάρτυρες υπεράσπισης

Στο πλευρό της βρέθηκαν από νωρίς το πρωί δεκάδες φίλοι και αλληλέγγυοι για να της συμπαρασταθούν .

"Μαζί" της και οι καθηγήτριες της στο Πανεπιστήμιο, Μαρία Ιακώβου και Αμαλία Μόζερ, οι οποίες εκθείασαν όχι μόνο τις δυνατότητες της, αλλά και το ήθος και τον χαρακτήρα της.

«Τελείωσε με 9,85 με άριστα το 10. Εργάζεται μαζί μας 2,5 χρόνια. Παιδί με εξαιρετικό ήθος και χαρακτήρα. Είναι εξειδικευμένη επιστήμονας και προσφέρει έργο. Η κοσμήτορας είναι συγκλονισμένη με ότι συνέβη στην Ηριάννα. Η παρουσία της στο σχολείο του Πανεπιστημίου, όπου οι ξένοι μαθαίνουν ως δεύτερη γλώσσα τα ελληνικά είναι επιβεβλημένη. Μάλιστα πια αμείβεται, αφού το Πανεπιστήμιο προσφέρει υποτροφία εργασίας στους αριστούχους» είπε η κ. Ιακώβου. Στο ίδιο μήκος κύματος και η καθηγήτρια κ. Αμαλία Μόζερ, η οποία υποστήριξε ότι εάν δεν συνεχίσει η 29χρονη ό,τι έχει ξεκινήσει και παραμείνει στη φυλακή, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο το επαγγελματικό της μέλλον.

«Κάνει αυτό που αγαπάει παρά τις δυσκολίες. Ο δρόμος της κόπηκε. Ευχή μου είναι να μπορέσει να συνεχίσει ό,τι άρχισε» είπε η μητέρα της, ενώ οι καθηγήτριες της δάκρυσαν.

Δείτε βίντεο με τα επεισόδια έξω από το Εφετείο


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!