Γ. Τσιρώνης: Ο Γ. Βαρουφάκης παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο την πρόταση για IOUs

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο την πρότασή του για παράλληλο σύστημα πληρωμών (IOUs), σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και ερωτηθείς αν ο πρώην ΥΠΟΙΚ είχε παρουσιάσει το συγκεκριμένο σχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Τσιρώνης σημείωσε ότι «ο κ. Βαρουφάκης μάς είχε παρουσιάσει ένα πράγμα που ουδέποτε υλοποιήθηκε, του οποίου μάλιστα εγώ ήμουν υπέρμαχος, το έχω γράψει και στο blog μoυ, να υπάρχουν IOU».

«Να σας πω το μοντέλο που είχε εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο και είναι και σωστό, είναι εξωχρηματική συναλλαγή. Μου χρωστάει εμένα το κράτος 50.000, είμαι φαρμακοποιός, παίρνω εγώ IOU γιατί υπήρχε πρόβλημα ρευστότητας, τα δίνω στον προμηθευτή μου ο προμηθευτής μου πληρώνει με αυτά στο δικό του Taxis, γίνεται κυκλική συναλλαγή χωρίς να δώσουμε ρευστό που έλειπε εκείνη την εποχή», εξήγησε.

«Το είχε εισηγηθεί, εγώ το είχα επικροτήσει αυτό, άλλωστε αυτό είναι και θέση των Οικολόγων Πράσινων πολλά χρόνια πριν, εμείς πιστεύουμε στην εξωχρηματική συναλλαγή»,  είπε ο κ. Τσιρώνης.

Όπως σημείωσε τα IOUs, το Bitcoin, τα LEDS (Local Exchange Trading Systems) είναι -«κινηματικό χρήμα» που προέρχεται από πρωτοβουλίες πολιτών και δεν διανέμεται από τράπεζες ή το Δημόσιο.

Η αναφορά του κ. Τσιρώνη προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε: «Και βέβαια ανέπτυξα στο υπουργικό συμβούλιο το παράλληλο σύστημα πληρωμών. Το ατόπημα είναι ότι δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα. Εκ των ων ουκ άνευ!».

Ν.Δ.: Πιο αναγκαία από ποτέ η Εξεταστική για την περίοδο Βαρουφάκη

«Η Εξεταστική Επιτροπή γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ», ανέφερε η Ν.Δ. σχετικά με το αίτημά της να διερευνηθεί η οικονομία κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με αφορμή την παραδοχή στον ΣΚΑΪ του κ. Τσιρώνη ότι ο κ. Βαρουφάκης είχε παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο σύστημα παράλληλων πληρωμών.

«Ο τότε, αλλά και τώρα υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης επιβεβαιώνει σήμερα ότι ο πρώην υπουργός κ. Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο σύστημα παράλληλων πληρωμών, το λεγόμενο IOU και δηλώνει ότι συμφωνούσε μαζί του. Επιβεβαιώνει ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε και συντόνιζε τις κινήσεις Βαρουφάκη», τόνισε σε σχετική της ανακοίνωση η Πειραιώς.

Κατά τη Ν.Δ., αυτό που ξεχνά να πει ο κ. Τσιρώνης είναι ότι το σύστημα προετοιμαζόταν για να τεθεί σε εφαρμογή μόλις κλείσουν οι τράπεζες.

«Άλλωστε», συμπλήρωσε η αξιωματική αντιπολίτευση, «ο κ. Βαρουφάκης έχει υποστηρίξει ότι “το σύστημα θα ήταν σε ευρώ, αλλά μπορούσε εν μια νυκτί να μετατραπεί σε μια νέα δραχμή”».

ΠΑΣΟΚ: Όσο κι αν προσπαθούν να αποφύγουν την διερεύνηση αυτής της σκοτεινής περιόδου, δεν θα τα καταφέρουν

Διερεύνηση του ίδιου ζητήματος ζητεί και το ΠΑΣΟΚ. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του Παύλος Χρηστίδης σημείωσε ότι «προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως ο εν ενεργεία υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης, σε τηλεοπτική του εμφάνιση σήμερα, μας πληροφόρησε κι αυτός με τη σειρά του, χαλαρά, ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο το 2015 το σχέδιο για πληρωμές σε παράλληλο νόμισμα και κουπόνια». 

«Και ενώ οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μια την άλλη ο κ.Τσίπρας και το Μέγαρο Μαξίμου τηρούν σιωπή ιχθύος. Όσο κι αν προσπαθούν να αποφύγουν την διερεύνηση αυτής της σκοτεινής περιόδου από τη Βουλή και ενδεχομένως από τη δικαιοσύνη, δεν θα τα καταφέρουν. Η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί και θα είναι ντάλα μεσημέρι», υπογράμμισε στη δήλωσή του.

Ποτάμι: Οι πολίτες πρέπει να μάθουν όλη την αλήθεια

«Τότε κατήγγειλαν όσους αποκάλυπταν τα τυχοδιωκτικά σχέδια τους, όπως έκανε το Ποτάμι. Τώρα ομολογούν με τον πιο φυσικό τρόπο, ότι συζητούσαν ακόμη και στο Υπουργικό Συμβούλιο για παράλληλο νόμισμα», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας.

«Ο κ. Τσιρώνης αποκαλύπτει μάλιστα ότι ο ίδιος ήταν υπέρμαχος. Οι πολίτες μπορούν να αντιληφθούν από τι καταστροφή γλίτωσαν. Κι οφείλουν να μάθουν όλη την αλήθεια για εκείνη την περίοδο που πλήρωσαν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν πανάκριβα», συμπλήρωσε σε δήλωσή του ο κ. Τσιόδρας.

naftemporiki.gr

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!