NANOTEXNOLOGY 2017. H Ελλάδα της επόμενης μέρας. Η Κυβέρνηση υποστηρίζει την έρευνα στη Νανοτεχνολογία, τη Νανοϊατρική και τα εύκαμπτα πλαστικα.

NANOTEXNOLOGY 2017. H Ελλάδα της επόμενης μέρας

της Στελίνας Μαργαριτίδου

“Έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για την επόμενη μέρα της Ελλάδας”, είπε μεταξύ άλλων στην Κεντρική Εκδήλωση του πολυγεγονότοςNANOTEXNOLOGY 2017 ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Ν. Παπά, Παναγιώτης Σκούτας. Ο κ Σκούτας αναφερόμενος στην ψηφιακή τεχνολογία, τόνισε πως είναι η “νέα βαριά βιομηχανία της χώρας μας”.

Στην χθεσινή Κεντρική Εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνανο Χρήστος Καφτεράνηςεκπροσωπώντας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Θεόδωρος Λαόπουλος Αναπληρωτής Πρύτανης Έρευνας και Συντονισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Σίμος Μπενσσασών εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης για την Επιχειρηματική Καινοτομία και τη δικτύωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκπροσωπώντας το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, ο Χρήστος Καφτεράνης εκ μέρους του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, αναφέρθηκε στην υψηλή  ποιότητα που προσθέτουν οι νέες τεχνολογίες στα τρόφιμα και μεταξύ άλλων προανήγγειλε το έμπρακτο ενδιαφέρον του ΥΠΑΑΤ για το Κέντρο Οργανικών Ηλεκτρονικών στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο θα ενταχθεί και ειδικό τμήμα nanoagro.

Βασικοί ομιλητές της Κεντρικής Εκδήλωσης του Συνεδρίου ήταν επιστήμονες παγκοσμίως γνωστοί για την έρευνά τους στα νέα υλικά και τις τεχνολογίες. Πιο συγκεκριμένα, τις ομιλίες ξεκίνησε ο S.Marder από το Ινστιτούτο GeorgiaTech των ΗΠΑ, ο H.JSnaith από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος μίλησε για τη χρήση πολλά υποσχόμενων προηγμένων υλικών (περοβσκίτες)στα φωτοβολταϊκά,και ο διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Σειραδάκης, ο οποίοςαναφέρθηκε στο πρώτο εργαλείο της αρχαίας ψηφιακής τεχνολογίας, τον υπολογιστή των Αντικυθήρων και την πολυετή έρευνά του.   

Το παρόν στην Κεντρική Εκδήλωση του Διεθνούς Πολυγεγονότος Συνεδρίων και Έκθεσης Νανοτεχνολογίας NANOTEXNOLOGY 2017 που διεξάγεται από την 1ηΙουλίου μέχρι και τις 8 Ιουλίου στο ξενοδοχείο PortoPalace της Θεσσαλονίκης, έδωσαν μεταξύ άλλων, η Προϊσταμένη Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, ο εκπρόσωπος της Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Κωνσταντίνος Καρποχτσής, ο Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Παντελής Αγγελίδης, και ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος. 
                                                                                                                                              
Νανοϊατρική και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Οι εργασίες των Συνεδρίων συνεχίζονται με θέματα που αφορούν τη Νανοϊατρική και την εφαρμογή της στην κλινική πράξη, την παρουσίαση της ελληνικής πλατφόρμας Νανοϊατρικής NANOGR, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή από τις 15.00 έως τις 17.30 θα πραγματοποιηθεί Workshop με θέμα τις ανανεώσιμες πηγές, στο οποίο θα συμμετέχουν ερευνητικοί και επιχειρηματικοί φορείς, μεταξύ αυτών και εκπρόσωποι της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία συμμετέχει στον Ελληνικό Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών HOPE-A.

Οι εργασίες του πολυγεγονότος NANOTEXNOLOGY 2017 ολοκληρώνονταιτο Σάββατο 8 Ιουλίου, με τη λήξη και του Θερινού Σχολείου στις Νανοεπιστήμες, τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και την Νανοϊατρική, στο οποίο συμμετέχουν 70 ερευνητές και φοιτητές απόόλο τον κόσμο.Παράλληλα με τα Συνέδρια Νανοεπιστημών & Νανοτεχνολογιών (ΝΝ17), Οργανικών Ηλεκτρονικών (ISFOE17), και του Θερινού Σχολείου, γίνεται και Έκθεση προϊόντων και εφαρμογών Νανοτεχνολογίας, Οργανικών Ηλεκτρονικών και Νανοϊατρικής από Εταιρείες προηγμένης τεχνολογίας, Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου PortoPalace.

Η Κυβέρνηση υποστηρίζει την έρευνα στη Νανοτεχνολογία, τη Νανοϊατρική και τα εύκαμπτα πλαστικα.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση Nanotechnology 2017 που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη και συμμετέχοντας στη Συνεδρία που αφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την Εξοικονόμηση και Αποθήκευση Ενέργειας, ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές και ειδικά τον Καθηγητή κ. Λογοθετίδη, εξήρε το ερευνητικό έργο και την πρόοδο που έχει φέρει ο τομέας της νανοτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη. 
Τόνισε δε, ότι  η κυβέρνηση δηλώνει την ισχυρή υποστήριξή της στον τομέα της έρευνας στη Νανοτεχνολογίας, την Νανοιατρική και τα εύκαμπτα πλαστικά και διά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμμετέχει στη Συνεδρία που αφορά στην αξιοποίηση της νανοτεχνολογίας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
"Το ενδιαφέρον μας είναι ξεκάθαρο και προφανές", είπε χαρακτηριστικά ο Αν. ΥΠΕΝ και πρόσθεσε ότι "υποστηρίζουμε την επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση της Ελληνικής οικονομίας. Επειδή είμαστε στη φάση εξόδου από μία πολύ δύσκολη κατάσταση της χώρας μας, ξέρουμε ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση στηρίζεται στη διαθεσιμότητα των πόρων, την αξιοποίηση των φυσικών και τοπικών πόρων, αλλά και στην αξιοποίηση της καινοτομίας, κάτι που η νανοτεχνολογία και τα νέα υλικά μας δίνουν τη δυνατότητα να πράξουμε".
Επιπλέον, σημαντικό στοιχείο αποτελεί η προστιθέμενη αξία που προσδίδουν στην πραγματική οικονομία η καινοτομία και η επιστήμη. Ειδικότερα, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι στενά συνδεδεμένες και με την οικονομία, αλλά και με την κλιματική αλλαγή. Σήμερα, "η χώρα μας έχει ξεπεράσει στο ενεργειακό της μείγμα την αξιοποίηση του 25% των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ενώ το λιγνιτικό κλάσμα της ενεργειακής κατανάλωσης έχει φτάσει στο 30% και βαίνει μειούμενο", ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Εντούτοις, "χρειαζόμαστε αλλαγές στο ενεργειακό μείγμα, όπως και την υποστήριξη μιας οικονομίας μηδενικού άνθρακα και μηδενικών εκπομπών. Σαφέστατα υποστηρίζουμε την αποκέντρωση της ενεργειακής παραγωγής και την αποκέντρωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Γι' αυτό το λόγο, η χρήση της νανοτεχνολογίας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με την παράλληλη αξιοποίηση του θεσμού των Ενεργειακών Συνεταιρισμών που θα νομοθετήσουμε άμεσα, μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε ένα νέο μοντέλο ενεργειακής παραγωγής και ενεργειακής κατανάλωσης".
Καταλήγοντας, ο Αν. ΥΠΕΝ επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στην επαναχρησιμοποίηση και στην ανακύκλωση των υλικών που εισάγονται στην οικονομία και στην παραγωγή.  "Όλα αυτά μας δίνουν τη δυνατότητα να σας καλέσουμε σε μία νέα, κοινή προσπάθεια η οποία ουσιαστικά ξεκινά από την επιστήμη και την καινοτομία, αλλά δίνει τη δυνατότητα να μιλήσουμε ταυτόχρονα στην κοινωνία για την αλλαγή στάσης και αξιών. Για μία κοινωνία η οποία είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον, πιο φιλική προς τα υλικά και τους φυσικούς πόρους και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα της αξιοποίησης της καινοτομίας και της επιστήμης". Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!