Ερευνα: Οι καύσωνες θα αυξήσουν τους νεκρούς στην Ευρώπη -Τα 2/3 των κατοίκων απειλούνται


Οι καύσωνες που πλήττουν την Ευρώπη θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα 2/3 των κατοίκων της ως το 2100 έναντι του 5% που ίσχυε για τον προηγούμενο αιώνα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet Planetary-health.

Τα κύματα ζέστης που διαδέχονται το ένα το άλλο στην Ευρώπη δίνουν μια πρόγευση για το ποιά θα είναι η καθημερινότητά μας στα προσεχή χρόνια;
«Η κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία τον 21ο αιώνα», σημειώνει η ομάδα ερευνητών του Κέντρου Ερευνών της Κομισιόν, στην έρευνα που δημοσίευσε η επιθεώρηση Lancet Planetary Health, και η οποία ασχολείται με τις συνέπειες όλων των ακραίων συνθηκών: ζέστη, ξηρασία, καταιγίδες, πυρκαγιές...

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους οι οποίοι επιτρέπουν τις προβλέψεις ως το 2100, ο αριθμός των νεκρών μπορεί να πολλαπλασιαστεί επί 50. Κατά την περίοδο που προηγήθηκε (1981-2010) περίπου 3000 Ευρωπαίοι έχαναν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας των ακραίων μετεωρολογικών συνθηκών. «Αν δεν ληφθούν μέτρα προσαρμογής, αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί σημαντικά τις προσεχείς δεκαετίες», σημειώνει η έρευνα η οποία κάνει λόγο για πάνω από 150.000 νεκρούς μεταξύ 2071 και 2100.
Ο πληθυσμός που θα πληγεί κάθε χρόνο περνάει, κατά συνέπεια, από 25 εκατομμύρια τα προηγούμενα χρόνια, στα 78 εκατομμύρια μεταξύ 2011 και 2040, στη συνέχεια στα 230 εκατομμύρια μεταξύ 2041 και 2070 και τέλος πάνω από 350 εκατομμύρια για το τελευταίο τέταρτο του αιώνα.
5% των Ευρωπαίων ήταν εκτεθειμένοι στα τέλη του περασμένου αιώνα και στις αρχές του 21ου αιώνα, αλλά ως το τέλος του 21ου αιώνα θα είναι εκτεθειμένοι οι 2 στους 3.

Οι καύσωνες θα είναι τα πιο φονικά φαινόμενα «και θα προκαλέσουν το 99% των θανάτων» εξηγούν ακόμη οι ερευνητές, οι οποίοι μελέτησαν τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επιπλέον την Ελβετία, την Νορβηγία και την Ισλανδία.
Οι θάνατοι που θα οφείλονται στις πλημμύρες θα αυξηθούν επίσης σημαντικά (+3.780%), και θα φθάσουν τους 233, κάθε χρόνο ως το τέλος του 21ου αιώνα, ενώ υπήρχαν μόνο 6 θάνατοι μεταξύ 1981-2010. Βέβαια, οι θάνατοι από το κρύο θα μειωθούν.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα ίδια σε κάθε τύπο πληθυσμού. «Οι πιο ευάλωτοι θα είναι οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς, καθώς και οι πιο φτωχοί», αναφέρουν.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις και η καλύτερη οικονομική κατάσταση θα επέτρεπαν την μείωση των κινδύνων, παρότι είναι δύσκολο να εκτιμηθούν αυτοί οι παράγοντες.

Για να κάνουν τις διαπιστώσεις τους οι ερευνητές μέτρησαν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που θα προκαλέσουν μια παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας 3°C ως το 2100 σε σχέση με το 1990.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!