Συνάντηση Τσίπρα με παραγωγικούς φορείς ενόψει ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός έφθασε στο πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ νωρίτερα είχε αρχίσει η προσέλευση των εκπροσώπων των επιμελητηρίων (Εμπορικό, βιομηχανικό).

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελος, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης καιη υφυπουργός Μ-Θ Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά.

Παραδοσιακά οι συναντήσεις των εκπροσώπων φορέων της Θεσσαλονίκης με τον εκάστοτε πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνονταν στην Αθήνα, παραμονές της ΔΕΘ, αλλά φέτος μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη και η αιτία είναι η λειτουργία του Γραφείου του Πρωθυπουργού στην πόλη.

Πέρυσι τέτοια εποχή, στη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους των φορέων για την 81η ΔΕΘ τους ανακοίνωσε την απόφαση του να λειτουργήσει Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Στις 26 Νοεμβρίου του 2016 εγκαινίασε τη λειτουργία του Γραφείου Πρωθυπουργού με επικεφαλής την Κατερίνα Νοτοπούλου και πριν συμπληρωθεί χρόνος υπάρχει απολογισμός έργου και παρεμβάσεων, όπως λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπουργοί με ικανοποίηση, καθώς ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι θα επισκέπτεται συχνά τη Θεσσαλονίκη και αυτή τη δέσμευση την έκανε πράξη.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην πρώτη συνάντηση με εκπροσώπους τοπικών φορέων στο Πρωθυπουργικό Γραφείο Θεσσαλονίκης είχε τεθεί με ιδιαίτερη έμφαση το πρόβλημα του ΟΑΣΘ, καθώς η πόλη δεν είχε αστικά λεωφορεία για μέρες, λόγω κινητοποιήσεων των εργαζομένων που ήταν απλήρωτοι. Τότε οι εκπρόσωποι των φορέων είχαν ζητήσει επιτακτικά λύση από τον πρωθυπουργό. Σήμερα η αποϊδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ έχει συντελεστεί, υπάρχει νέα διοίκηση υπό τον Στέλιο Παππά, που ανέλαβε να «τρέξει» την εκκαθάριση του Οργανισμού. Οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν ένα μέρος των δεδουλευμένων και υπάρχει η δέσμευση της κυβέρνησης για επαναφορά στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά στη μισθοδοσία, ενώ από τις πρώτες αποφάσεις της νέας διοίκησης είναι η δωρεάν μετακίνηση των ανέργων με τα αστικά λεωφορεία και η αύξηση του στόλου των λεωφορείων που εκτελούν δρομολόγια.

Το έργο του Μετρό, που είχε μπλοκάρει τα προηγούμενα χρόνια, μπήκε για τα καλά στις ράγες, οι δίδυμες σήραγγες στα Τέμπη παραδόθηκαν στην κυκλοφορία και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Τους προηγούμενους μήνες ανακοινώθηκε η παραχώρηση στην αυτοδιοίκηση των πρώην στρατοπέδων «Παύλου Μελά» και «Κόδρα», στη δυτική και την ανατολική πλευρά της πόλης, αντιστοίχως.

Από το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στον Εύοσμο ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε τη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, η Διμερής Ελλάδας-Σερβίας και η Τριμερής Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας.

"Το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας και γι αυτό χρειάζεται ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας συνεκτικής πολιτικής που θα δημιουργήσει ένα πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον και θα απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητας, ούτως ώστε να έρθει ξανά η βιομηχανία στο επίκεντρο της πολιτικής της χώρας", δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης, αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Κυριάκος Λουφάκης, τόνισε ότι έθεσε στον πρωθυπουργό το θέμα των επόμενων ενεργειών στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ώστε να γίνει, όπως είπε, "ατμομηχανή" για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της πόλης.

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός, όπως παρατήρησε, ότι ο κ. Τσίπρας δεν έδωσε υποσχέσεις, διότι όπως παρατήρησε οι υποσχέσεις έχουν "κουράσει".

Ο ίδιος έθεσε τα ζητήματα της υπερβολικής φορολόγησης και των μεγάλων εισφορών, για τις εξαγωγές είπε ότι "πηγαίνουν σχετικά καλά" και σημείωσε πως μπορούν να αποτελέσουν την "ατμομηχανή" για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

"Τα κόκκινα δάνεια είναι το θέμα που καίει όλο τον κόσμο και για τις επιχειρήσεις είναι το ζήτημα της ρευστότητας", επισήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης.

Οσον αφορά στη στάση του πρωθυπουργού είπε ότι "έδειξε κατανόηση" στα αιτήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων.

"Η μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής δεν είναι επικοινωνιακής φύσης. Είναι μια μάχη που δίνεται με πάρα πολύ σκληρότητα καθημερινά και σε αυτή θέλουμε να έχουμε και τον ίδιο τον πρωθυπουργό δίπλα μας, να μας θωρακίσει να μας προστατεύσει ώστε απρόσκοπτα με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα να κάνουμε τη δουλειά μας", δήλωσε ο Μιχάλης Κούπκας, πρόεδρος των Εφοριακών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση ως γραμματέας του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του οικονομικού Επιμελητηρίου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν τα Επιμελητήρια (Εμπορικό Βιομηχανικό, Επαγγελματικό, Βιοτεχνικό, Οικονομικό, Γεωτεχνικό, ΤΕΕ), οι Σύνδεσμοι Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων και η ΔΕΘ-Helexpo.

Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των φορέων χαρακτήρισαν ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι προχωράνε τα ζητήματα των υποδομών (λιμάνι, μετρό, έργα στο αεροδρόμιο) και χαρακτήρισαν ως μεγάλη ευκαιρία, που δεν πρέπει να χαθεί για την πόλη, την αλλαγή στον ΟΑΣΘ.

Ο κ. Τσίπρας θα δώσει το «παρών» για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός στις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Πρέσπεια», που έχουν γίνει θεσμός, και αύριο Κυριακή θα έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη και δημάρχους του νομού Φλώρινας.

Με απόφαση του πρωθυπουργού το πρώτο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στις 11-12 Ιουλίου, και στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν προγραμματιστεί για τους νομούς Κοζάνης, Γρεβενών, Φλώρινας και Καστοριάς.

πηγή φωτογραφίας: sooc


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!