Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στα Κύθηρα. Εκκενώθηκε οικισμός

Είχε προηγηθεί η αισιοδοξία του μεσημεριού που λόγω πτώσης στην ένταση των ανέμων και συνεχών ρίψεων νερού και από αέρος είχαν μείνει μόνο μικροεστίες εντός του καμένου, όμως το απόγευμα οι άνεμοι εντάθηκαν ξανά και φούντωσαν εκ νέου την πυρκαγιά.

Αυτή την ώρα επιχειρούν για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στα Κύθηρα 64 πυροσβέστες με 25 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 52 ατόμων, ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο.

«Τα εναέρια μέσα δεν είναι δυνατόν να παραμένουν στο αεροδρόμιο των Κυθήρων, όπως δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού. Ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε, αλλά σε διάφορα αεροδρόμια, ανάλογα με τον τύπο τους». Αυτά τόνισε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, με αφορμή δηλώσεις του δημάρχου Κυθήρων, Ευστράτιου Χαρχαλάκη, ο οποίος έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για θέμα συντονισμού των εναέριων μέσων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, καθώς και για τη μη παραμονή τους στο αεροδρόμιο του νησιού.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Χαρχαλάκης έκανε λόγο για τεράστια καταστροφή ενώ είπε ότι ο δήμος έχει αιτηθεί προς την Περιφέρεια Αττικής να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που αναμένεται από στιγμή σε στιγμή. Πρόσθεσε επίσης ότι για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν οι οικισμοί Αραιοί και Μυλοπόταμος και ότι δεν κινδυνεύουν.

Ο δήμαρχος Κυθήρων ανέφερε ακόμα πως η φωτιά ενώ είχε τεθεί μέχρι χθες υπό έλεγχο, το πρωί αναζωπυρώθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και σημείωσε πως η περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσβατη παρά το γεγονός ότι έχουν σπεύσει πεζοπόρα τμήματα από όλη τη χώρα, ακόμα και από την ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης. Επισημαίνει πως η περιοχή που καίγεται είχε καεί πριν από 15 χρόνια και ήταν τώρα σε περίοδο φυσικής αναγέννησης. Επίσης, έκανε λόγο για θέμα συντονισμού των εναέριων μέσων και ζήτησε μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ να ενισχυθούν οι εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης στο νησί.

Η Περιφέρεια Αττικής εισηγήθηκε άμεσα στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, ύστερα από σχετικό αίτημα του δημάρχου Κυθήρων, να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έκανε γνωστό με δήλωσή της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. «Ήδη έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα χαμηλής βλάστησης», ανέφερε η κ. Δούρου και διαβεβαίωσε πως η αρωγή και η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής προς τα Κύθηρα δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε τούτες τις δύσκολες ώρες, αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα απαιτηθεί σειρά έργων υποδομής.

Η περιφερειάρχης Αττικής σημείωσε πως από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά στα Κύθηρα, στην ευρύτερη περιοχή Πιτσινάδες Μυλοποτάμου το πρωί της Παρασκευής, η ίδια, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννα Τσούπρα καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τον δήμαρχο Κυθήρων Στρ. Χαρχαλάκη και με τους εθελοντές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την υπό εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στο νησί. «Βρισκόμαστε από το πρωί της Παρασκευής που ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά σε επικοινωνία και συνεννόηση με τον δήμαρχο Κυθήρων και όλους τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση της μεγάλης καταστροφής. Η αρωγή και η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής προς τα Κύθηρα δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε τούτες τις δύσκολες ώρες αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα απαιτηθεί σειρά έργων υποδομής», διαμήνυσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση και δύσβατο σημείο, στα Βρουβιανά Αιτωλοκαρνανίας. Στο σημείο επιχειρούν 14 άντρες με 7 οχήματα, 6 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ένα καναντέρ και ένα PZL.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε χαμηλή βλάστηση και δασική έκταση στον λόφο του Προφήτη Ηλία στο Ίλιον, επί της οδού Πανοράματος.

Κατασβέστηκαν από την πυροσβεστική δύο πυρκαγιές μικρής έκτασης, η μία στην περιοχή Σοφούλα του Λαγκαδά και η άλλη σε ένα οικόπεδο στο 11ο χλμ Θεσσαλονίκης - Εδεσσας. Η πρώτη εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση και έκαψε ξερά χόρτα,ενώ κατέστρεψε ολοσχερώς ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο. Η πυροσβεστική επενέβη με 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα και την έθεσε υπό έλεγχο.

Κατασβέστηκε επίσης μικρής έκτασης φωτιά που εκδηλώθηκε σε οικοπεδικό χώρο και έκαιγε απορρίμματα, στο 11ο χλμ της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης -Έδεσσας.

Υψηλός παραμένει και για σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς (δείκτης 3), σε αρκετές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς. Ειδικότερα, προβλέπεται υψηλός για τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Αιτωλοακαρνανίας και για τα νησιά Κρήτη, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία και Κύθηρα.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου εκδηλώθηκαν 49 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!