Οικολόγοι Πράσινοι: Η πρόληψη ισχυρό προαπαιτούμενο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Θεσσαλονίκη, 17/08/2017
Η πρόληψη ισχυρό προαπαιτούμενο για
την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Για άλλη μια χρονιά βιώνουμε τις οικολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις του φαινομένου των δασικών πυρκαγιών σε πολλά τμήματα της Ελληνικής επικράτειας.  Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, η έλλειψη ολοκληρωμένης διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και η συσσώρευση βιομάζας σε αυτά, η εγκατάλειψη της υπαίθρου, η υποστελέχωση του πυροσβεστικού σώματος αλλά και οι εμπρησμοί συνθέτουν το κατάλληλο υπόβαθρο για τα όσα διαδραματίστηκαν και διαδραματίζονται στα διάφορα φετινά πύρινα μέτωπα.

Πάγια θέση των Οικολόγων Πράσινων είναι η επένδυση πόρων στην πρόληψη, η οποία έχει αποδειχθεί επανειλημμένως πολύ πιο αποτελεσματική από την εκ των υστέρων αποζημίωση και προσπάθεια αποκατάστασης του δασικού τοπίου. Μέρος των πόρων της χρηματοδότησης για την πρόληψη πρέπει να διοχετευτεί στις δασικές υπηρεσίες για την αναβάθμιση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά και στο Πυροσβεστικό Σώμα για την κάλυψη των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό. Ουσιαστικές προληπτικές ενέργειες αποτελούν η σωστή διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων και η έγκαιρη υλοποίηση αντιπυρικών έργων με έμφαση στη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών από τα δασαρχεία, στη σηματοδότηση των δασικών δρόμων και στις έγκαιρες επεμβάσεις διαχείρισης της καύσιμης ύλης σε κρίσιμες περιοχές.

Επιπρόσθετα κρίνεται απαραίτητη η συμβολή της Δασικής Υπηρεσίας στη διαμόρφωση σχεδίων αντιμετώπισης πυρκαγιών και η πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων - σεναρίων σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα και τους ΟΤΑ. Ακόμη απολύτως αναγκαία είναι η εκπόνηση ειδικού σχεδίου πυροπροστασίας των ορεινών δασών ελάτης, δασών πολύτιμων για τη διαχείριση των νερών, το τοπικό κλίμα, τη βιοποικιλότητα και τη λειτουργία τους ενάντια στην ερημοποίηση, που ενώ άλλοτε καίγονταν σπάνια, τα τελευταία χρόνια έχουν καταστραφεί αρκετά από αυτά, ενώ δεν έχουν την άμεση δυνατότητα να αναγεννηθούν. Αναγκαία ακόμη θεωρείται η αξιοποίηση στελεχών της Δασικής Υπηρεσίας για την επιμόρφωση των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος σε θέματα αντιμετώπισης της δασικής πυρκαγιάς, αλλά και σε θέματα τοπικών δασικών οικοσυστημάτων (γεωγραφία της περιοχής, είδη βλάστησης, κ.ά.). Επειδή η δασοπροστασία είναι υπόθεση όλων μας, απαραίτητη κρίνουμε την υλοποίηση έντονης και ποιοτικής εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών για την πρόληψη των πυρκαγιών, τη συμμετοχή τους στην κατάσβεση και την ασφάλειά τους.

Τέλος η πολιτεία θα πρέπει θα πρέπει να δώσει κίνητρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας με δασικό αντικείμενο (πχ αξιοποίηση δασικής βιομάζας, δασικός τουρισμός, κ.ά.) με τη δημιουργία συνεταιριστικών σχημάτων ή Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, που θα εργάζονται στο δάσος και ταυτόχρονα θα φροντίζουν για την προστασία του ως πόρο απαραίτητο για την επαγγελματική τους βιωσιμότητα. Το ανθρώπινο κεφάλαιο στις τοπικές κοινωνίες και οι εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας πρέπει να αξιοποιηθούν, αφού όμως τους δοθεί κατάλληλη εκπαίδευση και εξοπλισμός. Προτείνουμε, επίσης, τη δημιουργία νέου νομοθετικού πλαισίου ικανού και σύγχρονου για τις εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας, πυρόσβεσης, πρώτων βοηθειών και διάσωσης, την παροχή ασφαλιστική τους κάλυψης, την υποχρεωτική πιστοποίησή τους με ενιαίο πρωτόκολλο εκπαίδευσης από διεθνείς οργανισμούς, την καταγραφή τους σε μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και την ένταξή τους στο σύστημα πολιτικής προστασίας της χώρας.

Ο συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων Κεντρικής Μακεδονίας Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε επανειλημμένα προκαλέσει το δημόσιο διάλογο για θέματα δασοπροστασίας και δασικής πολιτικής, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών αποτελεί ισχυρό προαπαιτούμενο για την ενεργή και αποτελεσματική αντιμετώπιση τους. Η ανάρτηση των δασικών χαρτών από την σημερινή κυβέρνηση αποτελεί ένα κρίσιμο εργαλείο και εγγύηση σε ότι αφορά την μη επανάληψη όσων έχουμε βιώσει στο παρελθόν με την αλόγιστη αυθαίρετη δόμηση εντός αναδασωτέων περιοχών».

Η Γραμματεία της ΠΟ Κεντρ. Μακεδονίας των Οικολόγων Πράσινων 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!