Επίσκεψη και έλεγχος από τη Διοίκηση Δήμου Παύλου Μελά στο ΣΜΑ Ευκαρπίας

Την Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017 ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, παρουσία του Προέδρου του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλη Γεράνη, του Γενικού Γραμματέα του ΦοΔΣΑ ΚΜ Στάθη Λαφαζανίδη και του Διευθυντή του ΣΜΑ Ευκαρπίας Αντώνη Δαχλίδη, πραγματοποίησε επίσκεψη ελέγχου και ενημέρωσης στο χώρο του ΣΜΑ Ευκαρπίας, όπως είχε προγραμματισθεί  μετά τη συνάντηση που έγινε στα γραφεία του ΦοΔΣΑ στις 26 Ιουλίου 2017.
Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του ΣΜΑ Ευκαρπίας και μάλιστα τις ώρες αιχμής 11:00 π.μ.-12:00 π.μ., έγινε ξενάγηση και επιτόπιος έλεγχος του ΣΜΑ Ευκαρπίας, από το Δήμαρχο που συνοδεύονταν από το Δρ. Χημικό Μηχανικό Δημήτρη Κουτσονικόλα, Επιστημονικό Συνεργάτη Δήμου Παύλου Μελά, Υπεύθυνο μετρήσεων αιωρούμενων σωματιδίων στο Σταθμό Μέτρησης Αερίων Ρύπων Ευκαρπίας και Μέλος της Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου ΣΜΑ Ευκαρπίας. Παρόντες και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Δημήτρης Αθάνατος και ο Δημοτικός Σύμβουλος Εντεταλμένος σε θέματα Περιβάλλοντος, Σάκης Λαζαρίδης.
Από τον έλεγχο προέκυψαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:
1)  Το πρόβλημα με τη σκόνη στον κλειστό χώρο εκφόρτωσης των απορριμμάτων στις πρέσες αντιμετωπίστηκε με την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού συστήματος καταιωνισμού. Το σύστημα είχε ήδη τεθεί σε λειτουργία τις προηγούμενες μέρες και η κατάσταση στο χώρο εκφόρτωσης απορριμμάτων παρουσίασε ήδη σημαντική βελτίωση.
2)  Οι διαρροές σκουπιδόζουμου από τα κοντέινερ ήταν λίγες και αντιμετωπίζονται με συνεχή καθαρισμό (3 φορές τη μέρα) από την υδροφόρα του ΦοΔΣΑ Κ.Μ. που βρίσκεται μόνιμα στο ΣΜΑ Ευκαρπίας.
​3) Διαπιστώθηκαν διαρροές σκουπιδόζουμου από τα απορριμματοφόρα ορισμένων Δήμων και ζητήθηκε να γίνει σύσταση από τον ΦοΔΣΑ στους Δήμους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
4)  Η μονάδα Βιολογικής Επεξεργασίας των λυμάτων ήταν ολοκληρωμένη και σε πλήρη λειτουργία. Ζητήθηκε να γίνουν και να παρουσιαστούν αναλύσεις στα επεξεργασμένα λύματα που προκύπτουν από την μονάδα βιολογικού καθαρισμού ώστε να διαπιστωθεί  η επάρκεια της επεξεργασίας.
Παράλληλα, κατά την διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων PM10, με τον φορητό  αναλυτή αιωρούμενων σωματιδίων DustTrak II 8530 της TSI, σε δύο σημεία εντός του ΣΜΑ Ευκαρπίας και συγκεκριμένα ακριβώς έξω από τον κλειστό χώρο εκφόρτωσης των απορριμμάτων αλλά και ακριβώς δίπλα στο χώρο συμπίεσης των απορριμμάτων στις πρέσες.
Οι μετρήσεις αυτές συγκρίθηκαν με μετρήσεις αναφοράς που πραγματοποιήθηκαν την ίδια μέρα στην ευρύτερη περιοχή της Ευκαρπίας.
Από τις μετρήσεις προέκυψαν τα παρακάτω αποτελέσματα:
1)Στην ευρύτερη περιοχή της Ευκαρπίας κατά τις ώρες των μετρήσεων η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM10 κυμαινόταν σε χαμηλά επίπεδα (~11 μg/m3).
2)Ακριβώς έξω από το χώρο εκφόρτωσης των απορριμμάτων στις πρέσες η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM10 ήταν διπλάσια σε σχέση με τις μετρήσεις αναφοράς (~22 μg/m3).
3)Δίπλα στο χώρο συμπίεσης των απορριμμάτων η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM10 ήταν σχεδόν ίδια με την περιοχή αναφοράς (~11 μg/m3).
Από τις μέχρι τώρα μετρήσεις δεν προκύπτει ότι οι δραστηριότητες στο ΣΜΑ μπορούν να επηρεάσουν την συνολική σωματιδιακή ρύπανση της ευρύτερης περιοχής της Ευκαρπίας. Ωστόσο, οι μετρήσεις θα συνεχισθούν διαφορετικές ημέρες και ώρες, και λαμβάνοντας υπόψη και τις μετρήσεις του κεντρικού Σταθμού μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων που βρίσκεται τοποθετημένος στην οροφή του Πολιτιστικού Κέντρου Ευκαρπίας, θα υποβληθεί αναλυτική αναφορά με τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα που προέκυψαν.







Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!