Αποκαλύψεις για το φιάσκο στο Ταλίν


Τώρα που κατακάθεται η «σκόνη» γύρω από το αντικομμουνιστικό «συνέδριο» που έλαβε χώρα την Τετάρτη στο Ταλίν της Εσθονίας, είναι η καλύτερη ευκαιρία για μια πρώτη ποσοτική και ποιοτική αποτίμησή του. Προκειμένου να διευκολύνουμε τη «συζήτηση», θα κωδικοποιήσουμε τα όσα συνέβησαν στις 23 Αυγούστου, αλλά και όσα αποκρύπτονται εντέχνως από διάφορους φορείς.
■ Οι εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Εσθονίας διοργανώθηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας και όχι την προεδρία. Οπως μάλιστα μας διαβεβαίωσε εκπρόσωπος της προεδρίας και δημοσιεύσαμε στο χθεσινό φύλλο μας, «η εκδήλωση δεν αποτελεί στην πραγματικότητα εκδήλωση της προεδρίας» και μας παρέπεμψε σε συνάδελφό του στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Η δε εκπρόσωπός του, Κάτριν Λουντ, ουδέποτε απάντησε σε δύο ηλεκτρονικά μηνύματά μας.
■ Ο τίτλος των εκδηλώσεων «άλλαξε» ουκ ολίγες φορές και εμφανιζόταν σε κάθε επίσημο εσθονικό ιστότοπο και διαφορετικός. Το εσθονικό υπουργείο Δικαιοσύνης μιλούσε για εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων Ολων των Ολοκληρωτικών και Απολυταρχικών Καθεστώτων. Το επίσημο δελτίο Τύπου της εσθονικής προεδρίας μιλούσε αρχικά για εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Ναζιστικών και Κομμουνιστικών Καθεστώτων.
Μερικές ημέρες νωρίτερα ο τίτλος ήταν: Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Σταλινισμού και του Ναζισμού. Οι αρχές της Εσθονίας διαφημίζονται για την προσκόλλησή της στην «έξυπνη διακυβέρνηση». Τέτοια «θολούρα» είναι, λοιπόν, αδικαιολόγητη.
■ Ακόμα και αν θεωρήσουμε «ερασιτεχνική» την αντιμετώπιση του θέματος του τίτλου από τις αρχές της Εσθονίας (δεν τη θεωρούμε), «βγάζει μάτι» η επιχείρηση εξίσωσης του ναζισμού με τον κομμουνισμό. Στο κείμενο που συνυπέγραψαν εκπρόσωποι υπουργείων (και όχι υπουργοί) χωρών που υπήρξαν «σοσιαλιστικές», η λέξη «ναζισμός» αναφέρεται μόνο μία φορά, και αυτή προκειμένου να εξισωθεί ουσιαστικά με τον κομμουνισμό.
Επαναλαμβάνουμε το επίμαχο σημείο: «Δεν έχει υπάρξει καμία διαδικασία αναζήτησης της αλήθειας και της δικαιοσύνης συγκρίσιμη με εκείνη που διεξήχθη από τη διεθνή κοινότητα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ενάντια στους δράστες των ναζιστικών εγκλημάτων για περισσότερα από 25 χρόνια από την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη». Οι εκπρόσωποι θέλουν, λοιπόν, δίκες της Νυρεμβέργης για κομμουνιστές.
■ Πόσοι ήταν όμως οι εκπρόσωποι υπουργείων που υπέγραψαν αυτό το επικίνδυνο κείμενο; Οκτώ. Συγκεκριμένοι εκπρόσωποι από τα υπουργεία Δικαιοσύνης της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Κροατίας. Δηλαδή Βίζεγκραντ, Βαλτικές και Κροατία.
■ Πόσες και ποιες χώρες εκπροσωπήθηκαν στις εκδηλώσεις, στο πλαίσιο των οποίων διεξήχθη και το απαράδεκτο «συνέδριο» με τίτλο «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων κομμουνιστικών καθεστώτων»; Το εσθονικό υπουργείο δεν εξέδωσε ποτέ μια αναλυτική λίστα με τους συμμετέχοντες. Δεν διευκρίνισε μάλιστα ούτε το επίπεδο εκπροσώπησης. Χτες τα ξημερώματα, μάλιστα, το εσθονικό υπουργείο Δικαιοσύνης προσέθεσε στην επίσημη ανακοίνωση πως «19 χώρες εκπροσωπήθηκαν στο συνέδριο ή στην υπουργική συνάντηση. Προσκεκλημένες ήταν χώρες της Ε.Ε. και εκπρόσωποι από την “Ανατολική Συνεργασία”». Θολούρα και πάλι.
■ Ο μόνος τρόπος να εξαχθούν συμπεράσματα είναι αυτός της «διά της εις άτοπον απαγωγής». Ελληνική ιστοσελίδα δημοσίευσε απάντηση της Κάτριν Λουντ στην οποία ανέφερε πως -πέρα από τους εκπροσώπους των οκτώ υπουργείων- παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις εκπρόσωποι των εξής χωρών της Ε.Ε.: Βουλγαρία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Μάλτα, Βρετανία, Σουηδία, Ισπανία, Γερμανία, Αυστρία και Ρουμανία («Rumenia» έγραφε). Σύνολο 11 χώρες. Συμμετείχε επίσης εκπρόσωπος της Μολδαβίας, που δεν είναι μέλος της Ε.Ε.
■ Οπως ανέφεραν πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι έντεκα αυτές χώρες εκπροσωπήθηκαν από πρέσβεις ή τους αντικαταστάτες τους, οι οποίοι συμμετείχαν κατά βάση στην «τελετή μνήμης» στην πλατεία Ελευθερίας του Ταλίν. Οι έντεκα αυτές χώρες επέλεξαν δηλαδή «χαμηλή» και τυπική εκπροσώπηση, λόγω της Ευρωπαϊκής Ημέρας.
■ Υπήρξαν δηλαδή και οκτώ χώρες που δεν έστειλαν κανέναν στις εκδηλώσεις. Ποιες είναι αυτές; Το Βέλγιο, η Κύπρος, η Δανία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και φυσικά η Ελλάδα.
Το συμπέρασμα; Επιβεβαιώνεται αυτό που έγραψε εξ αρχής η «Εφ.Συν.»: «Κάθε άλλο παρά απομονωμένη ήταν τελικά η Ελλάδα και το υπουργείο Δικαιοσύνης της στο πεδίο της αντιπαράθεσης που ξέσπασε με αφορμή το αντικομμουνιστικό “συνέδριο” στο Ταλίν της Εσθονίας. [...] Αρκετές χώρες επέλεξαν να μη νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους το “συνέδριο”, η “φιέστα”συγκέντρωσε τους συνήθεις συμμετέχοντες και “μεγάλες-δυνάμεις” είχαν χαμηλή εκπροσώπηση».
Σταύρος Κοντονής
«Αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένος για τη στάση που τήρησε η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ενώ εξέφρασε τη λύπη του «για την πολιτική στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, τα οποία για λόγους κομματικούς τοποθετήθηκαν με τρόπο απρεπή και προσβλητικό για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης», επιλέγοντας τελικά «την τακτική ενός ιδιότυπου χαμαιλεοντισμού».


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!