Στο έλεος του 'Εωσφόρου' η Ευρώπη. Πρωτοφανές κύμα καύσωνα

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τη ζέστη- ένας στη Ρουμανία κι ένας στην Πολωνία- ενώ πολλοί άλλοι διακομίστηκαν στα νοσοκομεία με συμπτώματα ηλιάσης και άλλων παθήσεων που συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Στην Αλβανία, 300 πυροσβέστες και στρατιώτες δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο 75 πύρινα μέτωπα, ενώ η χώρα ζήτησε έκτακτη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δύο ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Κέρκυρα θα αναλάβουν πυροσβεστικό έργο στην Αλβανία, η οποία μαστίζεται το τελευταίο 24ώρο από χωρίς προηγούμενο εστίες πυρκαγιών, αναφέρουν πηγές από το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε πύρινο κλοιό βρίσκονται επίσης η Σερβία, η Βοσνία, η ΠΓΔΜ και η Κροατία όπου οι αρχές έχουν επίσης συστήσει στους πολίτες να μην βγαίνουν έξω και να αυξήσουν την κατανάλωση νερού. Οι θερμοκρασίες αναμένεται να φλερτάρουν με τους 40 βαθμούς έως και την επόμενη εβδομάδα.

Στη Ρουμανία οι αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να μην κυκλοφορούν κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών και παρακάλεσαν τους ενήλικους να προσέχουν τα μικρά παιδιά. Οι αρχές αναμένεται να επιβάλουν και  κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους οδικούς άξονες, κατά τη διάρκεια του καύσωνα.

Αξιωματούχοι στη Βοσνία προειδοποιούν ότι το κύμα καύσωνα σε συνδυασμό με την ξηρασία είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της γεωργικής παραγωγής κατά 50%. Και στη γειτονική Σερβία η κατάσταση είναι παρόμοια και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ξηρασία θα προκαλέσει καταστροφές στις καλλιέργειες καλαμποκιού και σόγιας, τουλάχιστον κατά 30%.

Στην Κροατία ο καύσωνας σε συνδυασμό με την κορύφωση της τουριστικής περιόδου είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος, όπως έγινε γνωστό σήμερα από αξιωματούχους.

Τα ξένα ΜΜΕ ενημέρωσης, όπως το βρετανικό metro.co.uk αναφέρονται όμως και στις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στα Καλύβια. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία κοντά στις 782 ώρες πτήσεις συμπληρώσαν τα πυροσβεστικά της αεροσκάφη  (CL-215, CL-415 και PZL) τον Ιούλιο προκειμένου να συνδράμουν τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης στην κατάσβεση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια. Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 394 εξόδους.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα αεροσκάφη C-130, C-27J, ΕΜΒ-209, LEG-484 και GV καθώς και ελικόπτερα Super Puma, ΑΒ-205, ΑΒ-212 εκτέλεσαν 91 αποστολές αεροδιακομιδών στη διάρκεια των οποίων μεταφέρθηκαν 149 πολίτες νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου σε νοσοκομεία αστικών πόλεων. Μια αποστολή αφορούσε τη μεταφορά μοσχευμάτων στο εσωτερικό. Συμπληρώθηκαν 232,8 ώρες πτήσης σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι οινοπαραγωγοί στην Ιταλία ξεκίνησαν τη συγκομιδή σταφυλιών εβδομάδες νωρίτερα εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης. Ο Κάρλο Πετρίνι, ιδρυτής του κινήματος Slow Food, έγραψε στην εφημερίδα La Stampa ότι η συγκομιδή σταφυλιών δεν είχε ποτέ ξανά ξεκινήσει πριν από την 15η Αυγούστου.

Οι ιταλικές αρχές  εξέδωσαν προειδοποιήσεις για τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε 26 πόλεις, μεταξύ αυτών τη Βενετία και τη Ρώμη, όπου οι αρχές διέκοψαν την υδροδότηση σε πολλά από τα συντριβάνια λόγω της έλλειψης νερού.

Η γκαλερί Uffizi στην Φλωρεντία έκλεισε προσωρινά σήμερα εξαιτίας βλάβης στο σύστημα κλιματισμού, είπε ο διευθυντής της στο πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Στην Ουγγαρία οι υπάλληλοι του ζωολογικού κήπου της Βουδαπέστης προσέφεραν τεράστια κομμάτια πάγου στις δύο πολικές αρκούδες, προκειμένου να δροσιστούν, μαζί με παγωμένο καρπούζι.

Ο υδράργυρος στις ακτές της Αδριατικής στην χώρα, μεταξύ αυτών στην πόλη Ντουμπρόβνικ, είχε ήδη σκαρφαλώσει στους 32 βαθμούς Κελσίου σημερα το πρωί και ανάμένεται να ανέλθει στους 42 κατά τη διαρκεια της ημέρας, προειδοποιεί η μετεωρολογική υπηρεσία.

«Στις δύο ώρες που κάνω βάρδια σήμερα, είδα τέσσερις ανθρώπους να λιποθυμούν στον δρόμο και να παραπονιούνται για συμπτώματα θερμοπληξίας» δήλωσε ο Γκόραν, τροχονόμος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, από την πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι.

Σε επιφυλακή και η Γαλλία όπου το κύμα καύσωνα έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του στις νότιες περιοχές της χώρας. Σε πορτοκαλί συναγερμό έχουν τεθεί 15 διαμερίσματα με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 42oC ανά περιοχές. Επιπλέον, οι αρχές της πόλης Γκρενόμπλ επιβάλλουν περιορισμούς στο όριο ταχύτητας των αυτοκινήτων, με ανώτατη ταχύτητα τα 20χλμ/ώρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Τέλος, η Γαλλία βιώνει μια από τις πιο δύσκολες χρονιές από πλευράς βροχοπτώσεων με παρατεταμένη ξηρασία, με αποτέλεσμα να έχουν επιβληθεί περιορισμοί και στη χρήση υδάτινων πόρων από καλλιεργητές.

Αντίστοιχη η εικόνα και στην Ιβηρική Χερσόνησο όπου το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει ως και 44oC. Εκπρόσωπος της ισπανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, κάνει λόγο για ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα, με ιδιαίτερη ένταση που θέτουν σε πολύ υψηλό κίνδυνο τον πληθυσμό.

Προ των πυλών βρίσκεται νέο κύμα καύσωνα και στη χώρα μας, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε την Παρασκευή η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.  Σύμφωνα με την ΕΜΥ θα υπάρξει σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει σε πολλές περιοχές της χώρας στους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διατηρηθούν μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

 

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ/METRO/LE FIGARO/ΦΩΤΟ AP


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!