Αγνοούμενοι από σύγκρουση πλοίων στη Σιγκαπούρη UPD

Δέκα ναύτες αγνοούνται και πέντε τραυματίστηκαν σήμερα μετά τη σύγκρουση αντιτορπιλικού του αμερικανικού Ναυτικού με δεξαμενόπλοιο ανατολικά της Σιγκαπούρης, όπου σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης.

Το αμερικανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως το αντιτορπιλικό Τζον Μακέιν συγκρούστηκε με το δεξαμενόπλοιο Alnic MC την ώρα που το πρώτο «μετέβαινε σε επίσκεψη ρουτίνας στη Σιγκαπούρη».

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπέστη ζημιά στην αριστερή μπροστινή του πλευρά», σημείωσε το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, τονίζοντας ότι το αντιτορπιλικό πλέει αυτόνομα και κατευθύνεται προς το λιμάνι, χωρίς να διευκρινίσει όμως ποιο.

Ένα μέλος του δεξαμενόπλοιου Άλνικ, σημαίας Λιβερίας και μήκους 183 μέτρων, δήλωσε στο Reuters ότι δεν υπάρχει διαρροή πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο, το οποίο μετέφερε 12.000 τόνους πετρελαίου από την Ταϊβάν στη Σιγκαπούρη.

Οι θαλάσσιοι δρόμοι γύρω από τη Σιγκαπούρη είναι από τις πιο «πολυσύχναστες» του πλανήτη, μέσω τις οποίες μεταφέρεται το ένα τέταρτο του συνόλου των συναλλαγών αγαθών και πετρελαίου.

#USSJohnSMcCain collided with the #AlnicMC; a merchant oil tanker pic.twitter.com/BGf1A1tCFL

— Strategic Sentinel (@StratSentinel) 20 Αυγούστου 2017

Στις έρευνες συμμετέχουν πλοία, ελικόπτερα και ρυμουλκά της Σιγκαπούρης, που αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να αναζητήσουν τα μέλη του πληρώματος που λείπουν, καθώς και αεροσκάφη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Οι τέσσερις από τους τραυματίες διασώθηκαν με με ελικόπτερο του ναυτικού της Σιγκαπούρης, ενώ ο πέμπτος δεν χρειάστηκε διακομιδή. Κανείς δεν βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, όπως μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Το αντιτορπιλικό Τζον Μακέιν πήρε το όνομα του από τον πατέρα και τον παππού του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τζον Μακέιν, ο οποίος έγραψε στο Twitter το εξής: «Η Σίντι και εγώ έχουμε τους ναυτικούς της Αμερικής στο USS John S McCain στις προσευχές μας απόψε. Εκτιμούμε τις προσπάθειες των πληρωμάτων για έρευνα και διάσωση».

Ο Μακέιν ήταν πιλότος του Ναυτικού κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ. Μετά την κατάρριψη του αεροπλάνου του, παρέμεινε όμηρος στο Βιετνάμ για πεντέμιση χρόνια. Πρόσφατα ο γερουσιαστής διαγνώστηκε με καρκίνο του εγκεφάλου και πλλέον υποβάλλεται σε θεραπεία.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «αυτό είναι πολύ κακό» απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το κατεστραμμένο πλοίο, καθώς επέστρεψε στο Λευκό Οίκο μετά από διακοπές στο θέρετρο του γκολφ στο Νιου Τζέρσεϊ. Αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι οι «σκέψεις και οι προσευχές» είναι με τους ναυτικούς του McCain.

This is how crowded the waters are around Singapore where destroyer USS John S McCain collided with an oil tanker https://t.co/IK4VGnsi1S pic.twitter.com/7fkH8P0FQT

— Oliver Holmes (@olireports) 21 Αυγούστου 2017

Το σημερινό περιστατικό αποτελεί το δεύτερο ατύχημα αμερικανικού αντιτορπιλικού στην Ασία σε λιγότερο από δύο μήνες. Την περασμένη εβδομάδα το Ναυτικό είπε ότι είχε μεταθέσει τους δύο ανώτατους αξιωματικούς και τον αρχικελευστή σε αμερικανικό αντιτορπιλικό που παραλίγο να βυθιστεί στα ανοιχτά της Ιαπωνίας αφού συγκρούστηκε με φιλιππινέζικο φορτηγό πλοίο. Στην σύγκρουση του USS Fitzgerald τον Ιούνιο σκοτώθηκαν επτά ναύτες.

Τα Fitzgerald και McCain ανήκουν στον έβδομο στόλο των ΗΠΑ, που ελλιμενίζεται στην Ιαπωνία, και θεωρούνται ολοένα και πιο ζωτικής σημασίας πλοία για την άμυνα των ΗΠΑ κατά των εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, σε μία περίοδο κλιμακούμενης ένταση μεταξύ Πιονγιάνγκ και Ουάσινγκτον μετά τις εκατέρωθεν απειλές από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!