100 χρόνια από τη Μεγάλη Πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης: Θέαμα με καπνούς, φλόγες και κοστούμια [εικόνες & βίντεο]


Συγκίνηση, θλίψη, ενθουσιασμός, χειροκρότημα. Η εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μεγάλη Πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης τα είχε όλα.

Οι κάτοικοι της πόλης είδαν το βράδυ του Σαββάτου ένα πολυθέαμα με τίτλο «Εγινε η σπίθα πυρκαγιά», που διήρκεσε 4 ώρες, μετείχαν 450 άτομα και κορυφώθηκε στην Πλατεία Αριστοτέλους με αναπαράσταση της μεγάλης πυρκαγιάς που έκαψε το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλονίκης το 1917.
Πλήθος κόσμου βγήκε στους δρόμους για την εκδήλωση, ενώ συζητούσαν διάφορες θεωρίες για το ποιος τελικά έκαψε τη Θεσσαλονίκη.


«Αν δεις φωτογραφίες από τότε, φαίνεται ότι υπήρχαν ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα σε τρία διαφορετικά σημεία. Δεν ήταν ατύχημα». «Επεκτάθηκε τόσο γιατί δεν υπήρχαν ποσότητες νερού για την κατάσβεση, αφού το είχαν δεσμεύσει οι συμμαχικές δυνάμεις. Άφησαν τον κόσμο αβοήθητο». «Στόχος ήταν η τουρκική συνοικία, αλλά η φωτιά ξέφυγε». «Στην πραγματικότητα θέλανε να διώξουν τους Εβραίους και η φωτιά στην τούρκικη συνοικία ήταν απλώς η στάχτη στα μάτια». «Μα πώς γίνεται η φωτιά καθώς κατέβαινε στο κέντρο να έστριψε και να γλίτωσε ένα συγκεκριμένο κομμάτι μόνο;». Αυτά ήταν μερικά από όσα συζητούσαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Στην Άνω Πόλη, στην Πλατεία Μουσχουντή, εκεί από όπου λέγεται ότι ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά του 1917, ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται από νωρίς το απόγευμα. Το θεατρικό δρώμενο είχε προσεγμένες ενδυμασίες, αυθεντικά μουσικά κομμάτια της εποχής με αναφορές στους Έλληνες, Εβραίους και Οθωμανούς, που κατοικούσαν τότε στη Θεσσαλονίκη.


Στην οδό Εδέσσης, στην Πλατεία Εμπορίου, φλόγες να «ξεπηδούσαν» από σπίτια, βιολιά έπαιζαν από το μπαλκόνι κτιρίου που διασώθηκε από την πυρκαγιά το γραμμένο εκείνη την εποχή tango la Cumparcita και ένα πλήθος παράλληλων δρώμενων συνέθετε την εικόνα της πόλης στην πυρά.
Η προτελευταία στάση έγινε στη Λεωφόρο Νίκης, στον αριθμό 63, εκεί όπου το 1917 σταμάτησε η πυρκαγιά, μετά από 32 ώρες που είχε κάψει την πόλη. Πάνω στο κτίριο φωτίστηκε ένας μεγάλος χάρτης της πυρκαγιάς και ηθοποιοί αφηγήθηκαν γεγονότα και μαρτυρίες για την πορεία της, καθώς και το όραμα του Εμπράρ για την αναγέννηση της πόλης.


Λίγο πριν τις 10 το βράδυ ξυλοπόδαροι ντυμένοι με κοστούμια εποχής και μπάντες οδήγησαν τον κόσμο στην τελευταία στάση, στην Πλατεία Αριστοτέλους, ενώ φωτιές άναψαν και μέσα στη θάλασσα, πάνω σε πλοία.
Στην Πλατεία είχε στηθεί -μεταφερμένη από τη ΔΕΘ όπου εκτέθηκε τις προηγούμενες ημέρες- μία τεράστια μακέτα του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης του 1917. Τα φώτα έσβησαν και καπνοί και φλόγες ξεπήδησαν πίσω από τη μακέτα, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.


Πηγή: ΑΠΕ
Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ MOTIONTEAM

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!