Η ιστορία πίσω από την πιο εμβληματική φωτογραφία της 11ης Σεπτεμβρίου [εικόνες]

Την ώρα που ο κόσμος «πάγωσε» και ζούσε τη φρίκη της 11ης Σεπτεμβρίου, βλέποντας τους Δίδυμους Πύργους να καταρρέουν, ο Ααρον ΜακΛέιμπ μπορεί να ισχυριστεί πως βρισκόταν στο «κατάλληλο σημείο τη σωστή στιγμή».

Και αυτό γιατί όταν το αεροπλάνο χτύπησε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, ο 20χρονος τότε Ααρον άρπαξε την κάμερά του και αποτύπωσε τη στιγμή. Οχι μόνο τους καπνούς που έβγαιναν από τους Πύργους που θα κατέρρεαν, αλλά την τελευταία διαδρομή ενός πυροσβεστικού με έξι άνδρες.

«Οταν είδα τα πυροσβεστικά οχήματα να περνούν την γέφυρα, έπρεπε απλώς να αρχίζω να φωτογραφίζω, χωρίς να καταλαβαίνω πως αυτοί οι άνθρωποι δεν θα επιστρέψουν», δήλωσε στο Daily News.

Μία από τις φωτογραφίες του, εκείνη που δείχνει μαύρο καπνό να βγαίνει από τους Δίδυμους Πύργους και πυροσβεστικό να σπεύδει στο σημείο, είναι μία από τις διασημότερες φωτογραφίες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι έξι πυροσβέστες του Ladder 118 δεν τα κατάφεραν, με τον ΜακΛέιμπ να «πιάνει» την τελική του πορεία.

«Λένε ότι μια φωτογραφία αξίζει χίλιες λέξεις. Δεν νομίζω, όμως, πως υπάρχει κάποια λέξη που να περιγράφει αυτή την εικόνα», δήλωσε ο συνταξιούχος πυροσβέστης Τζον Σορεντίνο, ο οποίος εργάστηκε στο ίδιο σώμα. «Για μένα αντιπροσωπεύει το θάρρος και τη θυσία των πρώτων που ανταποκρίθηκαν και έχασαν τη ζωή τους εκείνη τη μέρα», πρόσθετει.

Ο ΜακΛέιμπ, ένας ερασιτέχνης φωτογράφος που μεγάλωσε θέλοντας να γίνει πυροσβέστης, μιλώντας για τη φωτογραφία αναφέρει πως δεν είχε ιδέα ότι γινόταν μάρτυρας μιας τρομοκρατικής επίθεσης. Η εικόνα του έγινε σαφέστερη όταν είδε και το δεύτερο αεροπλάνο να πέφτει στον Νότιο Πύργο.

«Τότε κατανοήσαμε πως πρόκειται για σκόπιμη ενέργεια. Η λέξη από “Τ”(τρομοκρατία) δεν ήταν στα χείλη όλων, αλλά ήταν κατανοητό ότι κάτι σκόπιμο γινόταν», είπε.

«Δεν μπορούσαμε να ακούσουμε το ξέσπασμα της φωτιάς ή το τρίξιμο των κτιρίων. Το μόνο που μπορούσαμε να ακούσουμε ήταν οι σειρήνες των πυροσβεστικών να διασχίζουν τη γέφυρα», λέει ο Ααρον.

Περίπου μία εβδομάδα μετά τις επιθέσεις, πήγε στην πυροσβεστική με τις φωτογραφίες του. Στη φωτογραφία, οι αριθμοί ήταν κρυμμένοι, ωστόσο, με τη βοήθεια ενός μεγεθυντικού φακού όλα αποκαλύφθηκαν.

«Μόλις συνειδητοποιήσαμε πως ήταν δικό μας, αισθανθήκαμε ρίγη στη σπονδυλική μας στήλη», θυμάται ο Σορεντίνο.

Η εικόνα, λίγες ημέρες μετά, ήταν εξώφυλλο στη Daily News, μαζί με φωτογραφίες των πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους.

«Δείχνει τον ηρωισμό αυτών των παιδιών», υποστηρίζει ο ΜακΛέιμπ. «Ηξεραν τι έκαναν και θα συνέχισαν με τον ίδιο τρόπο», συμπληρώνει.

Η φωτογραφία του ΜακΛέιμπ είναι ένα αφιέρωμα στους θαρραλέους πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους εκείνη τη μέρα.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!